5 redenen om niet naar de public cloud te migreren

Sjoerd Santema
Sjoerd Santema

15 juli 2019

Alle seinen staan op groen en je weet het zeker: een migratie naar de Public Cloud is de oplossing voor al je problemen. En dan kom ik je in dit blog vertellen waarom je in sommige gevallen vooral nog even niet aan een migratie moet denken. Ik ben hier ‘to rain on your parade’ en je van die spreekwoordelijke roze wolk af te schoppen. Dit zijn vijf redenen om (nog) niet naar de Public Cloud te migreren. 

1.  Je applicatie is (nog) niet cloud-ready

De Public Cloud biedt schaalbaarheid, flexibiliteit en de mogelijkheid veel van het dagelijkse beheer uit handen te geven. Dat klinkt allemaal erg mooi en dat is het ook. Maar als je applicatie er niet op gebouwd is laat je vrijwel zeker een groot deel van de voordelen liggen en ga je waarschijnlijk een zwaar migratietraject in. 

Om een voorbeeld te geven, concepten als auto-scaling en auto-healing werken alleen als je applicatie een strikte scheiding kent tussen de onderdelen die stateless en stateful zijn. Een onderdeel is stateless als deze lokaal geen data opslaat en daarom op ieder moment ergens anders zonder verlies van data (in een cluster) opgestart kan worden. 

In oudere (maatwerk)applicaties is dit vaak niet het geval en zal je er goed aan doen dit eerst aan te pakken. Enrise kan je hierbij helpen. 

2. Je zit vast aan een licentiemodel per core of server

Het is een best practice je omgeving zo in te richten dat deze automatisch schaalt als er bijvoorbeeld meer capaciteit wordt gevraagd. Bijvoorbeeld door een grote stroom bezoekers of als er door een verstoring een deel van je omgeving vervangen moet worden. 

Als je een licentie voor software afneemt die per cpu core of server wordt afgerekend, zul je eerst moeten uitzoeken hoe je deze software kunt vervangen of aan kunt passen. Het is in een schaalbare omgeving namelijk nooit vooraf duidelijk hoeveel cpu cores of servers er zijn, want het aantal servers is afhankelijk van de benodigde capaciteit. En juist die schaalbaarheid maakt de Public Cloud zo krachtig. 

3. Een migratie levert te weinig winst op

Het is bijna vloeken in de kerk, maar een migratie naar de Public Cloud hoeft niet perse een verbetering te betekenen. Migraties kunnen omvangrijk zijn omdat er vaak veel aan de applicatie en architectuur gesleuteld moet worden. Het kan goed zijn dat je er na een eerste inventarisatie achter komt dat een migratie op dit moment nog niet genoeg winst oplevert of eenvoudigweg te kostbaar is. 

Als je applicatie helemaal niet om schaalbaarheid vraagt, het onderhoud en de maandelijkse kosten te overzien zijn en je klanten blij zijn, moet je je altijd afvragen of een migratie überhaupt wel een goed idee is. 

4. Je bent niet compliant in de Public Cloud

In een wereld waarin zelfs veel banken al hun belangrijkste software naar de Public Cloud gemigreerd hebben zou je denken dat compliance geen reden meer zou moeten zijn om niet naar de Public Cloud te migreren. En dat is het ook vaak niet echt, maar het idee leeft nog in veel hoofden dat compliance en Public Cloud niet of slecht samengaan. Onterecht, want veel Public Cloud vendors hebben compliance beter op orde dan menig managed service provider. 

Als je nog twijfelt of compliance een obstakel kan zijn, kan Enrise je in contact brengen met experts in dit vakgebied.

5. Je wilt geen vendor lock-in

Het valt niet te ontkennen dat je keuze voor een bepaalde Public Cloud vendor meestal leidt tot een mate van vendor lock-in. Vaak valt dit te overzien en kun je hier goed rekening mee houden bij het ontwerpen van je nieuwe omgeving. 

De Public Cloud biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid een database cluster af te nemen als service in plaats van dat je zelf een cluster van servers inricht, monitoring instelt, onderhoud regelt en back-ups maakt. Dat scheelt je veel tijd en geld en de Public Cloud vendors zijn er ook nog eens vaak veel beter in. Maar de keuze voor zo’n service zorgt er wel voor dat je bij een exit deze onderdelen opnieuw in zult moeten richten of naar een soortgelijke dienst van een concurrent moet migreren. 

Ook zijn er services van de Public Cloud vendor die (nog) niet eenvoudig te migreren zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Lambda-functies van AWS. Als je veel van dit soort dienstverlening gebruikt denkt te gaan maken heb je waarschijnlijk al een keuze voor de Public Cloud gemaakt en zal een vendor lock-in een minder overtuigend argument zijn. 

Meer lezen?

Je vindt meer informatie over onder andere strategie, executie en beheer op Public Cloud Migraties. Ook schreven we al eens blog met daarin 7 tips voor een succesvolle migratie.

Daarnaast hebben we ook een voorbeeld case over de migratie die we deden voor onze klant Beslist.nl. Ted van Dongen zei hierover “Het grootste project ooit voor Beslist.nl en ik had niet kunnen wensen dat het zo soepel zou verlopen en met zo’n goed resultaat.

Meer weten?

Twijfel je nog of de Public Cloud wel gaat werken voor jouw applicatie(s) en heb je behoefte aan een vrijblijvend advies of inventarisatie? Ik vertel je er graag meer over, zullen we bellen? Ik ben bereikbaar op 06-52637933