Waarom webtoegankelijkheid nú cruciaal is: een kijkje achter de schermen bij onze tester Anouk

Anouk Hermsen
Vincent Hagen

9 december 2024

Wist je dat vanaf 2025 alle websites en apps in Europa wettelijk worden verplicht om toegankelijk te zijn voor iedereen? Voor ons bij Enrise is dit geen nieuwe uitdaging—het is al jaren een integraal onderdeel van ons ontwikkelproces. Maar hoe weet je zeker dat jouw digitale platform écht toegankelijk is? Als developer weet ik wat ik moet doen om spullen toegankelijk te krijgen, maar wat doen testers om dit voor elkaar te krijgen? In dit blog laat ik zien hoe onze QA-tester Anouk Hermsen toegankelijkheid naar een hoger niveau tilt.

Wat doet een tester als Anouk eigenlijk?

Anouk begon haar carrière bij Enrise als developer bij Enrise en groeide door naar haar rol als tester. Met haar scherp oog voor detail en brede kennis test ze de software van onze klanten op functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid én toegankelijkheid. Voor haar is toegankelijkheid meer dan alleen een technische vereiste. Het is een manier om iedereen een gelijke kans te bieden, ongeacht beperkingen.

Veel mensen denken bij toegankelijkheid direct aan permanente beperkingen, zoals slechtziendheid. Maar de realiteit is dat een breed publiek baat heeft bij toegankelijke websites: denk aan mensen met een gebroken arm, ouders die een telefoon met één hand bedienen, of gebruikers in fel zonlicht. Zelfs mensen die niet vloeiend zijn in de taal profiteren van een toegankelijk design.

Van regressietesten tot edge-cases

Het werk van Anouk begint bij regressietesten: ze zorgt ervoor dat nieuwe code geen bestaande functionaliteiten verstoort. Daarna valideert ze nieuwe features op zowel design als functionaliteit. Haar doel? Software leveren die overal werkt—van verschillende browsers tot mobiele besturingssystemen.

Anouk duikt diep in de edge-cases. Dit zijn minder voorkomende kwesties die wel vaak over het hoofd worden gezien door developers en klanten. Dankzij haar kritische blik ontdekken we problemen voordat gebruikers dat doen. En zo maakt ze de applicatie of het stukje software weer ietsje beter. 

Verder kijken dan je eigen gebruik

Toegankelijkheid testen vraagt om een brede blik. Anouk test niet alleen voor gebruikers zoals zijzelf, maar ook voor mensen met andere beperkingen of specifieke behoeften. Zo controleert ze bijvoorbeeld:

  • Of afbeeldingen voorzien zijn van beschrijvende teksten, wat niet alleen slechtziende gebruikers helpt maar ook jouw SEO-score verbetert.
  • Of websites volledig te bedienen zijn met alleen een toetsenbord.
  • Of schermlezers de inhoud logisch en begrijpelijk voorlezen.
  • Of zoomfuncties en aangepaste systeeminstellingen, zoals grotere lettertypes en omgekeerde kleuren, probleemloos werken.
  • Of contrast voldoende is bij slecht zicht
  • Of de structuur van de website correct is voor tools zoals schermlezers.

Natuurlijk controleert Anouk dit alles niet met de hand, ze gebruikt slimme tools zoals de “Wave-browserextentie” om veel problemen te vinden. Daarnaast gebruikt ze een schermlezer zoals MacOS VoiceOver Om het contrast en de structuur van een website te analyseren. Dit is een een veelgebruikte schermlezer voor visueel beperkten. Voor mobiele apps test ze met ingebouwde toegankelijkheidsinstellingen, zoals hogere contrasten en aangepaste lettertypes.

Hoe toegankelijk is jouw website?

Anouk en ik dagen je uit: probeer eens te navigeren zonder muis of gebruik een schermlezer. Je zult versteld staan hoe ontoegankelijk veel websites nog zijn.

Wil je weten hoe jouw platform scoort op toegankelijkheid? Neem contact op met onze experts voor een uitgebreide analyse of start direct met onze WCAG checker. Samen maken we jouw digitale omgeving gebruiksvriendelijk voor iedereen—van vaste klanten tot nieuwe doelgroepen.