10 voordelen van Conversational AI chatbots

Sander Bast

16 augustus 2024

Het ene diepgravende onderzoek na het andere toont aan: het bieden van gepersonaliseerde en naadloze gebruikerservaring een cruciale factor is voor het succes van E-commerce bedrijven. Gebruikers hebben nu eenmaal weinig geduld en eisen van bedrijven een consistente en relevante ervaring. Ongeacht het kanaal waarmee ze in contact komen. De razendsnelle opkomst van AI-technologie speelt hierin een belangrijke rol. Het gebruik van AI-gedreven personalisatie en omnichannel strategieën neemt alleen maar toe. Bij Enrise bieden we met de implementatie van Conversational AI een tool aan die traditionele chatbots ver achter zich laat. Om je kennis te laten maken met deze nieuwe technologie zetten we in deze blogpost de voordelen van Conversational AI chatbots op een rijtje.

1. Een prettig gesprek voeren

Dankzij Conversational AI kunnen bedrijven een virtuele assistent aanbieden die als gebruiker aanvoelt alsof je met een echt mens een gesprek aan het voeren bent. Waar traditionele chatbots een beslisboom volgen en vaak vastlopen bij complexere vragen, begrijpt AI de context en nuance van een gesprek. Gebruikers ervaren dit als een aangename vorm van communicatie. Dit mes snijdt aan twee kanten; een aangename ervaring zorgt ervoor dat gebruikers zich gewaardeerd voelen en sneller geneigd zijn iets terug te geven, bijvoorbeeld in de vorm van een aankoop.

2. Personalisatie = stijgende conversie

Met de kracht van AI kunnen bedrijven elk gesprek personaliseren. AI analyseert eerdere interacties en aankopen, en biedt op maat gemaakte aanbevelingen die aansluiten bij de behoeften van de gebruiker. Onbekend maakt onbemind. Gebruikers kiezen liever voor bedrijven die hun specifieke behoeften begrijpen.

3. Problemen efficiënter oplossen

Hoe vaak zorgen gewone chatbots niet juist voor meer verwarring en frustratie bij gebruikers? AI-chatbots zijn in staat om complexe klantvragen effectief en snel op te lossen. In tegenstelling tot gewone chatbots, die beperkt zijn tot eenvoudige scripts, kan AI context begrijpen en meerdere lagen van een probleem tegelijk aanpakken. Een een gebruiker met een probleem of vraag wordt dus sneller geholpen. Lost jouw chatbot snel problemen op? Daarmee creëer je als bedrijf autoriteit door te laten zien dat jouw bedrijf capabel en betrouwbaar is.

4. Consistentie is koning

Een van de sterke punten van Conversational AI is de mogelijkheid om voortdurend te leren en zich aan te passen. Dit zorgt voor consistente communicatie, ongeacht het tijdstip of de complexiteit van de vraag. Consistentie in service creëert vertrouwen en zorgt ervoor dat klanten keer op keer terugkomen. Je gaat hier natuurlijk pas op langere termijn de vruchten van plukken. Maar je zet je concurrenten die dit niet op orde hebben wel gelijk op een achterstand.

5. Automatiseren gaat steeds sneller

Het mooie is: Conversational AI wordt steeds efficiënter naarmate het meer leert van zijn eigen interacties. Dit betekent dat het niet alleen beter wordt in het beantwoorden van vragen, maar ook in het voorspellen van klantbehoeften. Hier komt een stukje social proof om de hoek kijken. Wanneer gebruikers zien dat anderen positieve ervaringen hebben met een AI-chatbot, zijn ze eerder geneigd dit ook te proberen.

6. Meertaligheid voor internationale ambities

B2B e-commercebedrijven bedienen vaak een wereldwijd publiek. Conversational AI ondersteunt meerdere talen, waardoor je bedrijf toegankelijker wordt voor gebruikers over de hele wereld. Wanneer je als bedrijf ook deze belangrijke doelgroep tijdig en adequaat te woord weet te staan, geef je internationale gebruikers het gevoel dat ze serieus worden genomen.

7. Multi-channel inzetbaarheid

Conversational AI kan eenvoudig worden geïntegreerd in verschillende communicatiekanalen. Denk hierbij natuurlijk aan websites maar ook mobiele apps en social media. Dit maakt je bedrijf overal bereikbaar. De betrokkenheid die ontstaat wanneer klanten via hun voorkeurskanalen kunnen communiceren, verhoogt de kans op succesvolle interacties.

8. Gedetailleerde inzicht en analyse

Conversational AI biedt diepere inzichten in klantgedrag en kan goed bepaalde sentimenten analyseren. Deze data is van onschatbare waarde wanneer je de benadering van je gebruikers wil optimaliseren. Zet je deze data slim in dan kun je continu inspelen op behoeftes van gebruikers die steeds veranderen. Dit draagt allemaal bij aan een hogere klanttevredenheid.

9. Up- en cross-selling

AI-chatbots zijn bijzonder vaardig in het voorstellen van relevante producten tijdens een gesprek. Dit biedt natuurlijk veel kansen voor upselling en cross-selling waarmee je een hogere gemiddelde orderwaarde kunt realiseren. Door op het juiste moment een product of dienst te tonen kun je aan gebruikers laten zien dat je hun behoeften begrijpt. En precies datgeen biedt wat ze nodig hebben. En ook nog eens wanneer zij dat willen.

10. Geen ontevreden klant verlaat het pand

Met AI wordt elke klantinteractie een kans om brand loyality op te bouwen. Dus niet zomaar een beetje meepraten vanuit een script. Maar oprechte empathie en begrip tonen wanneer de situatie daarom vraagt. Hiermee creëer je als bedrijf een diepere band met klanten, wat uiteindelijk zal leiden tot een lagere churn rate. Gebruikers willen nu eenmaal blijven bij bedrijven die hen goed behandelen.

Waar rekening mee te houden

Zijn er dan helemaal geen nadelen of uitdagingen? Natuurlijk wel. Conversational AI-chatbots zijn complexer in ontwikkeling en onderhoud dan traditionele chatbots. En omdat je met maatwerk te maken hebt betekent dit vaak ook een hogere investering. Bovendien kunnen Conversational AI-chatbots risico’s met zich meebrengen. Denk aan hallucinaties, de zogeheten misverstanden die ontstaan door beperkt contextbegrip en trage prestaties. Je zal de data vaak continu moeten blijven trainen om zo goed mogelijk antwoorden te creëren. Hiermee voorkom je teleurgestelde gebruikers die enorm hoge verwachtingen hebben. Deze factoren moeten zorgvuldig worden afgewogen bij het kiezen tussen een AI-gebaseerde chatbot en een gewone ouderwetse chatbot.

Hoe we met KIJCK. makelaars een Conversational AI chatbot bouwde

Samen met KIJCK. makelaars in Amsterdam heeft Enrise onlangs een Conversational AI chatbot gebouwd om de klantinteracties van deze makelaar van de toekomst naar een hoger niveau te tillen. Door te profiteren van de voordelen van AI – van personalisatie en efficiëntie tot meertalige ondersteuning en gedetailleerde analyses – kan het KIJCK. makelaars hun concurrentie achter zich laten. Wil je meer weten over deze case? Klik dan snel hier!

Wil je weten hoe Conversational AI jouw bedrijf kan transformeren? Het team van AI-specialisten bij Enrise staat klaar om je te helpen deze technologie succesvol te implementeren!