Dit zijn de highlights van App.js Conf 2024

Jeroen Groenendijk
Highlights van App.js Conf 2024

Onlangs vond de vierde editie van App.js plaats. Een conferentie gefocust op React Native en Expo, een framework voor React Native. Onder het motto “a nice place for experts” mocht ik van mijn team naar deze conferentie toe. Enrise maakt ten slotte apps met React Native en dan is wat extra kennisuitwisseling nooit verkeerd. In deze blogpost beschrijf ik een paar highlights die mij opvielen tijdens de verschillende presentaties.

Live stream from Day 1

React Native is React

Een aantal talks liet zien wat de mooie dingen zijn die je kunt doen met React in app development. Gabriel Dierks liet zien hoe over the air-updates van Expo het mogelijk maken om nieuwe code de wereld rond te sturen naar apps die in de scheepvaart gebruikt worden. Aaron Grider had een hele inspirerende talk over hoe ze React Native, animaties en 3D modellen gebruiken bij SpaceX voor de Starlink app. Erg cool was ook de presentatie van Krzysztof Magiera waarin hij de publieke beta vrijgaf van een React Native IDE. De developer tools die beschikbaar zijn voor React Native komen zo steeds meer in de buurt van wat ‘gewoon’ React heeft. 

Wat betreft React features was de beste talk misschien wel die van Evan Bacon over React Server Components (RSC). RSC is een nieuwe feature die nog best wel in de kinderschoenen staat. In het kort houdt het in dat je (een deel van) de UI op de server kan renderen. Dat is bijvoorbeeld handig voor database verbindingen. NextJS, een React web framework, zet er al aardig op in, maar dat wordt in de community met enige scepsis ontvangen. Binnen de React Native community is de hype echter groter omdat de code die de server aanlevert nog steeds naar native elementen worden omgezet. Evan benadrukte dat het nog work in progress is, maar magisch is het zeker ✨

React Native is Native

De talk van Evan is een mooi bruggetje, want in tegenstelling tot bijvoorbeeld Flutter wordt React Native code ook echt omgezet naar de native elementen zoals je ze zou maken als je met Swift (Apple) of Kotlin (Android) zou werken. De mogelijkheden voor cross-platform apps kwamen tijdens de conferentie ook langs. Zo was er een aantal mensen die lieten zien hoe ze apps voor smart TVs en MacOS hebben gemaakt met Expo. 

Interessant was ook de talk van Phillip Pan waarin hij liet zien hoe React Native zorgt dat het native elementen worden. Britta Evans-Fenton had een leuke presentatie waarin ze liet zien wat je in je apps kan doen om ze goed te laten werken met de toegankelijkheidsopties op telefoons, zoals text-to-speech. Spoiler: het is makkelijk! Wil je echter iets doen wat nog niet heel makkelijk is in React dan kun je de talk van Fernando Rojo terugkijken, over hoe je Swift of Kotlin libraries kan aanroepen in React Native.

Een van de meest inspirerende talks was van William Candillon. Hij is de drijvende kracht achter React Native Skia, een grafisch pakket dat cross-platform werkt. Twee highlights uit zijn presentatie waren dat het nu gebruik maakt van de GPU én de integratie met React Native Vision Camera, een cross-platform camera pakket. In zijn demo zagen we hoe er in real time, met 90FPS, gezichten herkend worden en hoe daar allerlei filters op toegepast werden. Iedereen wilde daarna op zoek naar de kansen om het in hun eigen apps te gebruiken!

Live stream from Day 2

Conclusie

Alles bij elkaar was het een erg geslaagde conferentie. De vrij eenvoudige opzet met single track en talks van maximaal 30 minuten maakte het fijn dat je geen moeilijke keuzes hoefde te maken en veel verschillende onderwerpen voorbij zag komen gedurende de twee dagen. Ik kan het terugkijken van de verschillende talks van harte aanbevelen!