Mijn drie favoriete talks op Dutch PHP Conference

Stefan van Essen
Stefan van Essen

23 maart 2024

Al vanaf het moment dat ik voet zette binnen Enrise (en zelfs nog voordat mijn officiële avontuur als developer begon) heb ik deelgenomen aan talloze conferenties. Door de jaren heen heb ik aanzienlijk wat kennis en ervaring opgedaan, waardoor de lezingen vaak niet compleet nieuw voor me zijn. Echter, ze bieden vaak frisse perspectieven op bekende thema’s of herinneren me aan de fijne details die ik misschien vergeten was. Dit inzicht houdt de bezoekjes aan conferenties boeiend; niet elke presentatie zal mijn wereld op zijn kop zetten, maar verrassend genoeg ontdek ik toch regelmatig iets nieuws. Met deze verwachting in gedachten, kijk ik terug op de meest waardevolle momenten van de recente Dutch PHP Conference:

Derde plek: From Crud to DDD – How did we end up here? – Arnout Boks

Arnout leidde ons zorgvuldig door de voor- en nadelen van elke architecturale iteratie. Het was verhelderend om de diverse technieken en theorieën nog eens op een rijtje te zien, zelfs al was ik er grotendeels mee bekend.

De les die hierbij werd meegegeven is dat van alles kan, maar dat je het niet altijd nodig hebt. Bouw je een CRUD-applicatie dan is het misschien schieten met een kanon op een mug om volledig event driven te gaan. Wil je echter altijd terug kunnen gaan naar een vorige staat van je systeem is dit een hele goede oplossing. Al met al een welverdiende derde plek.

Tweede plek: Hack Yourself – Mike Lehan

Mike introduceerde de tool ZAProxy, waarmee je je eigen website kunt testen op beveiligingslekken. Aangezien ik momenteel onderzoek hoe bepaalde gevoelige informatie toch naar buiten kan lekken voor een klant, kwam deze talk als geroepen. Hoewel penetratietesten normaal gesproken buiten mijn gebruikelijke werkzaamheden vallen, bood deze lezing mij precies wat ik nodig had, en sleepte daarom de zilveren bokaal in de wacht.

Eerste plek: Individual Contributor Path – Rafael Dohms

Rafael sprak over carrièrepaden die beschikbaar zijn voor senior engineers buiten het traditionele managementtraject. Omdat Enrise een zelfsturende organisatie is zonder managers of CEO sprak me dit zeer aan. Zijn visie, waarin doorgroeien niet per se betekent dat je je programmeerwerk achter je laat, omarm ik volledig. De essentie van zijn boodschap, dat je uiteindelijk altijd in teamverband werkt, ook als je begint als solitaire ontwikkelaar op een zolderkamer, vond ik bijzonder treffend. Naarmate mijn eigen carrière vordert, verschuift mijn focus van het schrijven van code naar het creëren van een effectieve, harmonieuze werkomgeving, met als uiteindelijk doel tevreden klanten en uitmuntende software.

Net als iedereen bij Enrise probeer ik impact te maken binnen het team en het bedrijf, idealiter door niet alleen mijn directe collega’s te helpen met werkwijze, tooling etc. maar door een cultuur te creeëren waarin mijn collega’s het op hun beurt die kennis ook weer verder verspreiden. De catalyst van het plaatje dus, met een compound effect. Uiteindelijk is het doel dat alle stakeholders van een project naar een hoger getild worden.

En soms lukt me dat en wordt een ding dat bij mij is ontstaan onderdeel van het grotere geheel en de cultuur van Enrise. En dat zijn de beste dagen, de dagen waarvoor ik uit m’n bed kom.

Omdat dit onderwerp me erg raakt een zeer welverdiende eerste plek voor Rafaël.

Winnaar: de PHP-community

En dan, last but not least, de onbetwiste winnaar: de PHP-community zelf. Het is telkens weer een genot om bekenden, collega’s uit de branche, bevriende freelancers en voormalige Enrisers te ontmoeten en te spreken op evenementen als DPC24.

Voor iedereen die hart heeft voor ontwikkeling, zowel in de technische zin als binnen een gemeenschap van gelijkgestemden, biedt Enrise een unieke kans. Als je enthousiast wordt van het idee om deel uit te maken van een levendige community waar kennisdeling, samenwerking en innovatie vooropstaan, nodigen we je uit om je bij ons aan te sluiten. Bij Enrise ben je niet zomaar een onderdeel van het team; je bent een essentiële speler in een netwerk van professionals die elkaar constant uitdagen, inspireren en ondersteunen.