Enrise als sponsor op Laracon EU 2024

Bert van 't Hul
Bert van 't Hul

21 februari 2024

Enrise ♡ Laravel

Laracon EU 2024 is de plek waar Laravel enthousiastelingen elkaar ontmoeten. Waar de laatste nieuwtjes over het framework bekend worden gemaakt. Waar developers delen over de nieuwste snufjes, technieken, aanpakken, pakketten, etc… kortom; de plek waar je als Laravel enthousiasteling wilt zijn. Enrise was er ook dit jaar als sponsor bij. We hebben een top 5 van zaken uitgelicht die er voor ons deze editie uitsprongen.

Bron: https://nielsluigjes.pixieset.com/laraconeu24/

1 – Reverb

De absolute klapper was toch wel Reverb. Dit maakt het werken met websockets makkelijk. Websockets gebruik je om rechtstreeks tussen gebruikers te communiceren. Zie het als een open tunnel, waar een bericht van de ene kant rechtstreeks aan de andere kant aankomt. Een techniek die veel gebruikt wordt bij bijvoorbeeld chatfuncties. Je ziet dan rechtstreeks een bericht binnenkomen, ziet wie er online is, of dat iemand op dat moment aan het typen is, zonder dat je hoeft te verversen. Een feature die ook voor andere doeleinden toepasbaar is, zeker nu hij makkelijker is toe te passen.

https://reverb.laravel.com/

Bron: https://nielsluigjes.pixieset.com/laraconeu24/

2 – Rector

Wanneer je het hebt over softwareontwikkeling, heb je altijd te maken met externe services die je gebruikt. Wanneer deze diensten updaten heb je soms een grote uitdaging om je eigen implementatie te laten werken met de nieuwe versie. Rector brengt daar verandering in. Dit betekent een rechtstreekse tijdsbesparing in het updaten van projecten naar een nieuwe versie. Bovendien is het minder foutgevoelig, omdat je dmv regels consistent de zaken updatet.

https://github.com/rectorphp/rector

3 – De Modular Monolith

Wanneer je het hebt over grote projecten, wordt er ook wel gesproken over een Monolith. In deze structuur heb je 1 omgeving waar alles staat. Een andere manier om een groot project aan te pakken, is het gebruik van microservices. Dit zijn kleine onderdelen van het geheel die met elkaar samen werken. 

Om een lang verhaal kort te maken; beiden hebben nadelen. Een Monolith wordt al gauw onoverzichtelijk, waar het werken met microservices veel complexiteit toevoegt. De oplossing? De modular monolith. Dit is een manier van structureren, waarbij je code groepeert op functie. Het deel wat met andere functies moet communiceren zet je in een publieke api, waar andere functies mee kunnen praten. Dit doe je bij voorkeur door events af te vuren, waar andere functies weer naar kunnen luisteren. 

Uiteindelijk is dit een voorkeur, maar de bottomline die ook in verschillende talks naar voren kwam; houd het simpel.

4 – Kijkje in de keuken bij Laravel

Laravel gaf ook een kijkje in de keuken van de organisatie. Hoe gaan ze te werk? Hoe gaan ze om met remote werken? Wat er hierin uit sprong is het feit dat ze dit grote (en succesvolle) bedrijf runnen zonder meetings. Ze hebben zelfs geen daily stand-up. Indien het nodig is, pairen ze even via slack met een aantal mensen, maar over het algemeen verloopt alles via tekst op slack, ook de dagelijkse voortgang of struggles die je normaal in een stand-up deelt. Ook handig met de tijdsverschillen, gezien de medewerkers verspreid zitten over verschillende continenten.

5 – FrankenPHP

Een beetje een droge talk, maar wel met interessante punten was de talk over FrankenPHP. Dit is een applicatieserver voor PHP, maar dan beter dan de bestaande, zoals FPM (als we de talk mogen geloven). Het zou bijvoorbeeld tot 3,5 keer sneller zijn dan FPM. Verder biedt het support voor de 103 Early Hints. Ook dit kan op zijn beurt applicaties en websites een stuk sneller maken doordat je al tijdens het proces al door kunt geven welke assets (zoals css en javascript) je verwacht. Er zijn nog veel meer zaken te noemen, maar het klonk veelbelovend en nodigt uit om eens mee te experimenteren.

Unconference

Ook dit jaar was er een unconference georganiseerd waarbij iedereen zich kon opgeven om het over een onderwerp te hebben. Dit gebeurde tijdens de andere talks die op die dag werden gegeven. Unconference maakt het mogelijk om te oefenen hoe het is om een talk te geven in een veilige omgeving.

Onze Max heeft hierbij een open-source package gepresenteerd genaamd Laravel Mailbook.

Al met al een mooie conferentie. Niet alles was natuurlijk even relevant of interessant, maar er zaten genoeg zaken tussen waar we verder in willen duiken of die we gaan gebruiken om nog betere applicaties te bouwen!