Als je software laat ontwikkelen wil je dat het werkt en het leven van de eindgebruikers makkelijker maakt. Simpel tochl!? Nou… dat ligt vaak toch complexer dan je denkt. Om hoge kwaliteit voor jou als opdrachtgever en de eindgebruikers te waarborgen wordt alles wat we ontwikkelen grondig aan de tand gevoeld. Dat doen we ten eerste door middel van geautomatiseerd testen, maar daarnaast is handmatig testen van groot belang. En dat is waar de Enrise testspecialisten in hun element zijn!
De OTAP methode
Om de rol van de testspecialist goed te kunnen plaatsen is het handig om te weten dat bij het ontwikkelen van software we de OTAP methode gebruiken. OTAP is een afkorting voor ontwikkeling, testen, acceptatie en productie. De product owner zorgt ervoor dat functionaliteiten worden uitgewerkt in tickets. Een ticket bevat het verhaal (de user story), van wat een functionaliteit moet kunnen en er worden punten toegekend van hoe complex het ticket is ten opzichte van de andere functionaliteiten.
De developers pakken tickets stuk voor stuk op van een virtueel bord en slaan aan het programmeren. Een testspecialist pakt het ticket vervolgens over van de ontwikkelaar en neemt het werk onder de loep. De tester heeft reeds één of meerdere testcases voorbereid om antwoord te kunnen geven op de vraag: “Voldoet het aan alle acceptatiecriteria en verwachtingen van gebruikers?” Zo ja, dan kan het door richting een acceptatieomgeving waar de klant het intern kan checken voordat het naar productie gaat. Als er wel iets ontdekt wordt dan geeft de tester exacte feedback zodat de ontwikkelaars het op kunnen lossen.
Er zijn 3 redenen waarom een tester goud waard is
1. Betrouwbaarheid waarborgen
De basis van goede software is robuustheid en betrouwbaarheid. Testen speelt een sleutelrol om bugs, errors en allerlei edge-cases af te vangen voordat de applicatie in gebruik genomen wordt. Door het consciëntieuze werk van onze testers werkt je webapplicatie of mobile app op verschillende apparaten, browsers en worden allerlei edge cases die problemen kunnen geven afgevangen.
2. Een uitmuntende gebruikerservaring leveren
Wat ons betreft zijn enthousiaste gebruikers de indicator voor goede software. Gedurende het ontwikkeltraject denken we daarom al kritisch en constructief mee rondom de user-stories. De Enrise testspecialist heeft een extra scherp oog voor een logische flow, heeft overzicht van alle functionaliteiten en checkt of de user interface duidelijk is. Hierdoor kunnen we gedurende het ontwikkelproces waar nodig nog bijsturen. Dat draagt bij aan tevreden en loyale eindgebruikers.
Als extra optie is het mogelijk om voor een uitgebreider usability test traject te kiezen. Hiermee verkrijg je nog meer inzicht in de behoefte van de doelgroep en hoe ze gebruik (willen) maken van jouw applicatie.
3. Risico’s mitigeren en kosten besparen
De kosten van een bug fix nemen exponentieel toe als je verder in de ontwikkelcyclus komt. Het is dus een ‘no-brainer’ om op verschillende momenten in de ontwikkelfase wat tijd te besteden aan testen. Verder zal de tester een completer beeld van verschillende risico’s kunnen geven, zoals de performance van de applicatie. In samenspraak bepalen we vervolgens of het risico aanvaardbaar is of dat we investeren om de risico’s te mitigeren.
Het mag duidelijk zijn, de testspecialisten van Enrise (Anouk, Jasper en Pieter) leveren een onwijs belangrijke bijdrage aan de kwaliteit en tevredenheid. Mede daarom beoordelen onze opdrachtgevers ons gemiddeld met een 8,8 (FONK 150).
Ook een webapplicatie of app van uitstekende kwaliteit laten ontwikkelen? Of een van onze testspecialisten inzetten voor externe kwaliteitscontrole? Neem vandaag nog contact met ons op!