Bij best of breed kies je voor iedere toepassing de beste softwaretool, ongeacht de leverancier. Zo heb je een selectie van de meest gespecialiseerde en best presterende oplossingen. Daartegenover staat best of suite, waarbij je kiest voor een alles-in-één-oplossing van een enkele leverancier. Deze suites bieden je een breed scala aan functionaliteiten en modules om processen en klantreizen te ondersteunen.
Maar hoe kies je nou welke aanpak past bij jouw IT-landschap?
Best of breed: voordelen en uitdagingen
Een keuze voor best of breed heeft grote voordelen. Dit zijn de belangrijkste:
- Je koopt precies de functionaliteit die je nodig hebt. Je betaalt dus ook alleen voor die functionaliteiten en hebt zo meer controle over je budget.
- Flexibiliteit en aanpasbaarheid. In een IT-landschap dat uit allemaal kleine, gespecialiseerde apps bestaat, kun je snel software toevoegen, weghalen of vervangen.
- Makkelijk integreren met andere systemen. Voor best of breed kies je systemen die communiceren via API’s, meestal in combinatie met een integratielaag of iPaaS-oplossing. Integreren wordt op die manier makkelijk.
Uitdagingen zijn er bij best of breed natuurlijk ook:
- Integratie: al die verschillende applicaties van al die verschillende leveranciers moeten wel met elkaar praten. Dat betekent dat je een tussenlaag of iPaaS nodig hebt om de API’s van al je software flexibel te koppelen.
- Je moet zelf bepalen welke data je waar wilt opslaan. En dus ook zelf zorgen dat iedere applicatie de nodige data heeft om te kunnen werken.
- Je hebt relaties en contracten met meer verschillende vendors. Dat betekent bijvoorbeeld dat updates niet altijd op elkaar zijn afgestemd en dat ook de omgang met persoonsgegevens voor iedere tool anders geregeld is. En gaat er iets mis? Dan is het soms even zoeken bij welke partij je moet aankloppen voor een oplossing.
Best of suite: voordelen en uitdagingen
Ga je voor best of suite, dan heeft dat ook weer zo zijn voordelen:
- Het beheer van je IT-landschap is eenvoudig. Meestal kun je alle apps van één vendor beheren via dezelfde interface.
- Integratie en data-uitwisseling zijn binnen de suite naadloos. Dat scheelt tijd als je bijvoorbeeld je CMS en je CRM wilt laten samenwerken.
- Je boekt efficiëntiewinst. Niet alleen in contract- en relatiebeheer, maar ook in het inrichten van software en processen. Omdat alles op één plek staat, kun je heel snel (en zonder code) klantreizen inrichten die anders over meerdere systemen zouden lopen.
- Je hebt één aanspreekpunt. Als er iets niet goed werkt, weet je dus waar je moet zijn.
Daar staan dan weer nieuwe uitdagingen tegenover:
- Gespecialiseerde functionaliteit zit meestal niet in suites. Een best of suite-oplossing is gebouwd om voor een grote markt de belangrijkste functies te bieden. Jouw speciale wensen zitten daar misschien niet bij.
- Je betaalt voor functies die je niet gebruikt. Iedere suite-oplossing heeft schermen waar nooit iemand komt en knoppen waar nooit iemand op klikt. Maar die zitten wel in je licentiekosten. Gebruik je een te klein deel van een suite, dan kan het een beter idee zijn om meerdere specialistische applicaties te combineren.
- Je bent minder flexibel. Een suite is niet per se gebouwd om te integreren met jouw IT-landschap. Wil je maatwerk of software van andere leveranciers toevoegen, dan ben je dus misschien beperkt in je keuze.
- Je bent afhankelijk van één leverancier. Techbedrijven komen, gaan, fuseren en veranderen van strategie. Draait je hele business op software van één zo’n leverancier, dan hebben die bewegingen veel invloed op jouw eigen bedrijf.
Harde, strategische keuzes
Wat past het beste bij jouw situatie? Best of breed of best of suite? Tja, dan is het antwoord toch weer: dat hangt ervan af…
Stel je zelf eerst eens 3 fundamentele vragen:
- Wat zijn mijn doelen en welke ontwikkelingen zie ik voor de komende jaren? Als je weet waar je heen wilt, kun je een betere inschatting maken van wat je nodig hebt. Wil je snel groeien in een dynamische markt? Dan heb je misschien de flexibiliteit nodig van best of breed. Gaat het je er vooral om het simpel en beheersbaar te houden? Dan is een suite misschien helemaal geen slecht idee.
- Hoe veel complexiteit kan ik aan? Best of breed en composable commerce zijn dé manier om te concurreren in e-commerce. Maar ze resulteren soms in complexe IT-landschappen. Je hebt ervaren mensen nodig om die te kunnen beheren.
- Welke eisen heb ik aan integratie en schaalbaarheid? Hoe meer verschillende integraties je nodig hebt en hoe hoger je eisen aan het individueel schalen van delen van je landschap, hoe sneller je bij een best of breed-oplossing uitkomt.
Alles hangt af van jouw strategie en toekomstvisie. Je hebt voor de verschillende functies binnen je IT-landschap ook verschillende keuzes te maken. Als jij bijvoorbeeld voor een aantal kernfuncties producten kiest van één aanbieder, zodat je in ieder geval zeker weet dat die allemaal netjes integreren. Voor andere functionaliteit koppel je dan via een tussenlaag applicaties van andere aanbieders. Zo heb je het beste van twee werelden.
Composable commerce
Ben je bezig om de overstap te maken naar composable commerce? Dan lijkt het misschien of best of breed je enige optie is. Het idee van composable commerce is tenslotte dat je voor iedere functie de best mogelijke oplossing zoekt en je pas maatwerk uitbreidingen of apps bouwt als het echt niet anders kan. Door met een tussenlaag te werken, houd je vervolgens data en functionele verantwoordelijkheden altijd netjes gescheiden en kun je softwarepakketten heel makkelijk toevoegen, vervangen, verwijderen of opschalen.
Maar de praktijk laat zien dat een IT-landschap niet overal even ‘composable’ hoeft te zijn. Heb je maar een paar producten? Dan ga je geen PIM (Product Information Management) optuigen. En soms is het juist wél handig om ordermanagement in je ERP te hebben. In de praktijk geeft composable commerce, dankzij de flexibele opzet met een tussenlaag, je juist de mogelijkheid om de perfecte hybride oplossing te vinden tussen best of suite en best of breed.