Partnerships om enthousiast van te worden

Pim van der Linden

6 december 2022

Het partnership, het is een term die je maar al te vaak in aanbestedingen, briefings en RFP’s tegenkomt. Ook klanten geven geregeld aan op zoek te zijn naar een ‘partner’ en niet een ‘leverancier’. Het heeft iets weg van een formaliteit. Expliciet maken dat je elkaar serieus neemt (of wil nemen). Elk bedrijf geeft er een eigen draai aan. Enrise ook en daar vertel ik je in dit blog meer over.

Onze invulling

In de aanloop naar een samenwerking is er vrijwel altijd een moment dat je uitspreekt wat je van elkaar verwacht. Niet alleen inhoudelijk, maar ook over hoe je met elkaar omgaat. Leg je alles tot in detail vast in juridische documenten of vertrouw je op elkaars goede bedoelingen? Kan je erop vertrouwen dat de ander ook jouw belangen in acht neemt? 

De basis van onze invulling van een partnership wordt bepaald door de mate waarin je elkaar vertrouwt. Sommige zaken moet je vooraf met elkaar zwart op wit zetten, daar kan je niet omheen. Wij geloven alleen niet dat juridische documenten tot een beter resultaat, meer vertrouwen of een sterker partnership leiden. 

Randvoorwaarden of inhoud?

De basis van een partnership is (meestal en bij voorkeur) dat beiden voordeel uit het samenwerkingsverband halen. Maar op welke manier worden (allebei) de partijen er dan beter van en hoe onderscheid je randvoorwaarden van de kern?

Enrise doet het op haar eigen manier en legt de focus op de inhoud. Daarmee willen we zeggen dat we liever niet met kickback fees of kortingen werken en er ook niet voor kiezen te betalen voor partnerships. Daar zijn we zeker niet uniek in. Veel samenwerkingen zitten zo in elkaar. Maar in de wereld van de digital agencies is het niet gebruikelijk zo te werk te gaan. 

Voor ons is de belangrijkste factor in partnerships het enthousiasme. Ben je enthousiast over elkaars werk en geloof je in een sterker resultaat door samen te werken? Over onze bestaande partners zijn we dan ook zonder uitzondering erg enthousiast. 

Deze nuchtere opstelling heeft alles te maken met ons organisatiemodel: volledige zelfsturing.

Zelfsturing en partnerships

Enrise is een 100% zelfsturend bedrijf. Dat heeft ook consequenties voor partnerships. Omdat elk team autonoom is, staat het hen ook vrij niet of wel voor een partnership te kiezen. Dat maakt Enrise voor veel partijen een vreemde eend in de bijt. Bij Enrise zul je geen directie vinden die bepaalt dat we vanaf vandaag altijd en bij alle klanten die ene partij voor moeten dragen. 

Dat heeft ook nadelen. Het kan zomaar gebeuren dat het ene team voor hostingprovider X kiest en het andere team alles zelf regelt of bij een andere partij belegt. Maakt dat Enrise een minder interessante partner?

Ik denk dat het tegenovergestelde waar is. Omdat we geen oog hebben voor ‘randvoorwaarden’ heeft een partnership met Enrise veel waarde. Als Enrise jou als partner voordraagt kan onze klant er zeker van zijn dat we vierkant achter deze samenwerking en de dienst of het product van onze partner staan. Dat het de klant voordeel oplevert. 

Dat is in mijn ogen de puurste vorm van partneren.

Partnerships met klanten

Bij klanten werkt dit precies hetzelfde. Je gelooft in elkaars product of dienst en werkt samen aan het beste resultaat. Zijn alle klanten dan ook partners van Enrise? Nee, dat zou een utopie zijn. Het leeuwendeel van onze klanten voelt als een partner, maar ook traditionelere klanten die ons liever als leverancier zien zijn welkom bij Enrise. Daar is niets mis mee, als je het maar benoemt.