Hoe kies je de juiste digital agency?

Sjoerd Santema
Sjoerd Santema

25 september 2019

CTO’s, CIO’s, e-commerce managers en IT-managers. Ze hebben één ding gemeen:  Ze lopen allemaal minstens een keer in hun carrière tegen dezelfde uitdaging aan en dat is het vinden van een geschikte technische ontwikkelpartij, ofwel digital agency

Er zijn digital agencies in allerlei vormen en maten. Soms haalt een digital agency ontwikkelaars uit het buitenland, anderen laten het ontwikkelwerk op afstand door onderaannemers uitvoeren. Je hebt de full-service agencies die werkelijk alles voor je uit handen kunnen nemen en als tegenpool de gespecialiseerde agencies. Hoe kies je nou de juiste technische partner? In dit blog geef ik je een idee van welke keuzes je kunt maken en hoe je een verkeerde keuze voor kunt zijn.

De hamer die in alles een spijker ziet

Je doet er verstandig aan eerst te bedenken of je een partner zoekt met een specialisatie in een bepaald systeem zoals Drupal, Magento of Mendix. Ben je gebonden aan specifieke software, ontwikkeltalen en systemen? Dan doe je hier zeker goed aan. Heb je nog geen keuze gemaakt? Dan is dit hét moment om scherp te zijn en blijven. 

Veel digital agencies kiezen strategisch voor een specialisatie in een systeem (of soms meerdere). Dat is handig, want ze weten precies wat er met dit systeem mogelijk is. Bovendien is het beter te vermarkten. Ook is het makkelijker de juiste developers aan te trekken. 

Er valt veel te zeggen voor zo’n strategische keuze, maar het heeft ook een keerzijde. Wat ik geregeld hoor is dat dit soort agencies veranderen in een spreekwoordelijke hamer. Elk probleem wordt in hun ogen een spijker. Dat kan een serieus probleem worden. Vooral als het systeem waar de agency, – niet jij – strategisch voor gekozen heeft,  helemaal niet op jouw business case aansluit. Voorkom dat je een spijker wordt! Laat je over verschillende systemen adviseren door een (systeem)onafhankelijk adviseur. 

Wel of geen full-service digital agency

Het is verleidelijk al je vraagstukken bij een full-service partner neer te kunnen leggen. Het scheelt je een hoop tijd en die partner weet precies hoe elk onderdeel in jouw gehele strategie past. Toch is het niet eenvoudig een full-service partner te vinden die alles echt goed kan. Daarnaast kan het riskant zijn alles bij één partij neer te leggen. Want elke relatie heeft z’n moeilijke momenten. Al je eieren in dezelfde mand leggen kan een riskante aangelegenheid zijn. Het is lastig onderhandelen als een digital agency weet dat je toch niet zomaar met al je diensten naar de concurrent vertrekt. Met alle business naar een concurrent vertrekken kost onnodig veel tijd en moeite. Iets om scherp op te zijn! 

Alle hens aan dek

Het is een trend dat ontwikkelaars niet alleen vanuit hun eigen kantoor voor je werken, maar juist ook bij jouw op kantoor komen. De voordelen zijn evident; je kent de ontwikkelaars persoonlijk, de lijntjes zijn kort en je kunt vaak een hoop van ze opsteken. Wij zijn groot voorstander van het werken op locatie bij de klant. Bedenk goed of dit bij jouw bedrijfscultuur past en natuurlijk of je er de ruimte voor hebt. 

Een voorbeeld van externe ontwikkelaars op jouw locatie is onze samenwerking bij Foleon. Bekijk hier de video case die we daarover maakten.

Outsourcen naar het buitenland

Als je erg op de kosten moet letten of simpelweg geen developers in Nederland kunt vinden, is outsourcen naar het buitenland een goede optie. Uurtarieven zullen in het buitenland substantieel lager liggen en de kwaliteit kan prima in orde zijn. Besef wel dat het werken op afstand al geregeld tot misverstanden en mislukte projecten heeft geleid. De verschillen in cultuur, taal, kennisniveau en het voorzieningenniveau zijn factoren waar je goed rekening mee moet houden. Het outsourcen naar het buitenland kan absoluut goed werken, maar we horen ook horrorverhalen over hoe buitenlandse avonturen grandioos op de klippen lopen (en daardoor erg kostbaar zijn).

Dubbele belangen

Vaak goed verborgen voor de buitenwereld (en vooral voor jou als klant): kickback fees. Veel agencies verdienen aardig bij met kickback fees. Ze dragen hun klanten aan bij leveranciers en krijgen voor die omzet een percentage als beloning. Dat kan betrekking hebben op hosting, payment service providers, marketingtools, business intelligence tools, CRM-licenties, e-commerce licenties en ga zo maar door. Het is goed een digital agency hier gerichte vragen over te stellen. Adviseert een agency je een bepaald systeem omdat ze erin geloven dat dit voor jouw project de beste keuze is? Of is er ook een financieel motief? 

Bestaat de juiste keuze?

Het selecteren van een technisch partner is niet eenvoudig. Het op de technische merites beoordelen van de partner kan erg lastig zijn, vooral als er niet voldoende technische kennis in je organisatie aanwezig is. 

Veel managers blijven hangen bij de partners waar ze in het verleden succesvol mee hebben samengewerkt. En met een goede reden. Alle digital agencies roeptoeteren dat ze de beste zijn en schermen met certificeringen, awards en succesverhalen. Het vinden van een juiste partner is daardoor niet eenvoudig. 

Zoals het Duitse gezegde gaat, “probieren geht über studieren”: We raden je aan met een klein project te beginnen en zo je technisch partner beter te leren kennen. Dat geeft je tijd om te evalueren of je keuze de juiste was. 

Nieuwsgierig naar hoe wij te werk gaan?

Ook wij zijn een digital agency en we proberen voor al onze klanten de ideale partner te zijn. Wij adviseren je, maar je beslist altijd zelf met welke systemen je wilt werken en op welke manier je de data wilt ontsluiten. We hebben ook visie op bovenstaande keuzes. Zo werken wij bijvoorbeeld niet met vaste vendors, maar kiezen we altijd per project de juiste partij, in overleg met jou natuurlijk. Wil je meer weten over hoe wij partnerships zien? Bel mij of mijn collega Pim. We vertellen je er graag meer over.