3 soorten dashboards, oneindig veel inzicht

Vincent Hagen
Vincent Hagen

7 april 2022

3 soorten dashboards, oneindig veel inzicht

Veel besluiten in een bedrijf worden gemaakt op basis van data. Hoe eerder deze data inzichtelijk is, hoe sneller er inzichten uit gehaald kunnen worden. En dus hoe eerder daar op geacteerd kan worden. Lees daarom hier alles over dashboards.

Dashboards zijn er in allerlei vormen en maten, maar passen altijd binnen een van deze drie categorieën. 

  1. Operationele dashboards 

Dashboards die de actuele situatie weergeven. Zoals de huidige bezoekers op je website of het resources gebruik van je servers. Hiermee kun je reageren op operationele uitdagingen zoals storingen of tekorten, of ze zelfs voorkomen.

  1. Strategische dashboards 

Dashboards op basis van Key Performance Indicators (KPIs). Met deze inzichten kun je maatregelen nemen op de plekken waar het nodig is en zo je onderscheidend vermogen vergroten.

  1. Analytische dashboards 

Analyserend dashboard waarmee je (nieuwe) trends in bijvoorbeeld groei inzichtelijk kunt maken. Dit stelt je in staat om pro-actief te reageren in plaats van reactief. 

Een blikvanger van een dashboard

Dashboards gaan dus niet alleen over het aantrekkelijk weergeven van data. Maar juist om data visueel te maken en deze zo weer te geven dat het inzichtelijk is voor de lezer. Dashboards moeten zo overzichtelijk zijn dat er in één oogopslag gezien kan worden wat de status is van onderdelen. Zoals de performance- of de conversies van je website. 

Enkel zien wat de huidige stand is, is niet altijd genoeg. Historische data biedt het perspectief wat nodig is, om te zien hoe groot een bepaalde groei is. Bijvoorbeeld groei van bezoekers en wanneer deze groei is gestart. Komt dit door het nieuwe reclamespotje? Of was deze groei er altijd al? 

De juiste data, de juiste termen

De gebruikte terminologie en data moeten logisch zijn voor de kijker. Denk goed na over je doelgroep en welke termen en data goed aansluiten bij de lezer. Statistische data is voor veel mensen lastig te interpreteren. Zorg dus dat je doelgroep goed begrijpt wat er wordt getoond. En dat ze met de informatie uit het dashboard hun belangrijkste vragen kunnen beantwoorden. Blijf dit toetsen door verschillende versies van een dashboard te proberen en te vergelijken. Hierdoor vind je het beste dashboard voor jouw doelgroep.

Getting things together

Voor het maken van dashboards moet de data wel beschikbaar zijn. Veelal is data verspreid over meerdere bronnen en bestaat ze uit meerdere input formats.  Het voordeel van een dashboard is dat je de data vanuit verschillende bronnen kan samenbrengen. Hierdoor kun je financiële data koppelen aan bezoekersaantallen, personeelsdata, of incidenten. Wie weet welke nieuwe inzichten er gedaan kunnen worden! Maar hoe doe je dit? Veel standaard tools hebben al mogelijkheden voor verschillende koppelingen. Belangrijk is dat de data recent of zelfs real-time is en dat de data accuraat is. 

De juiste standaard

We zien in de praktijk dat standaard tools zoals Google Data Studio, PowerBI of Tableau niet altijd toereikend zijn. Bijvoorbeeld als ze;

  • niet gekoppeld kunnen worden aan de bestaande systemen,
  • het on-premise moet,
  • of interactie nodig heeft die niet ondersteund wordt.
    Het inzichtelijk maken van data wordt dan erg ingewikkeld. In dat geval kan een maatwerk dashboard uitkomst bieden. 

Bij Enrise hebben we dat bijvoorbeeld gedaan voor  SURFnet. Dit leidt tot een naadloos geïntegreerde oplossing toegespitst op jouw wensen, die niet altijd te behalen valt met standaardoplossingen. Daarnaast is het niet onbelangrijk om de kosten in acht te nemen. Waar zelfbouw vaak een hogere initiële investering is (ontwikkeling), zijn de running costs vaak lager dan bij standaard oplossingen. Zeker wanneer er meerdere gebruikers nodig zijn, of de wensen buiten de functionaliteiten van de standaard oplossingen valt. Onderzoek daarom goed welke oplossing het beste voor jou geschikt is.

Meer weten over dashboards of hulp nodig bij het bepalen van de juiste oplossing voor jou? Neem contact met ons op!