Als data geen lust maar een last is

Vincent Hagen
Vincent Hagen

6 januari 2022

data stress

Wie kent ze niet… spreadsheets van collega’s. Geen idee wat daarin gebeurd, toch? Veel oplossingen beginnen bij een simpele spreadsheet, maar met de tijd wordt deze steeds ingewikkelder. Er komen steeds meer sheets, meer formules, meer verwijzingen naar andere systemen. Zeker wanneer het bedrijfsproces groeit, zijn spreadsheets als proces – of als tussenstappen – niet schaalbaar. Kijk in dit blog mee naar veel voorkomende data uitdagingen. Mogelijke oplossingen en laat je inspireren door de mogelijkheden. Dan is data geen last meer, maar kun je er je voordeel mee doen.

In bijna ieder bedrijf is er sprake van meerdere systemen en processen. Naarmate het bedrijf groeit, groeien de processen en systemen dan ook veelal mee. Maar deze systemen staan vaak niet op zichzelf. De systemen hebben data van elkaar of van dezelfde bron nodig. Bijvoorbeeld, een salaris administratie systeem, de boekhouding en de facturatie kunnen verspreid zijn over verschillende systemen. Maar de boekhouding moet toch echt de salarissen en facturatie bevatten. Het is mogelijk om elke maand exports te maken uit de 2 bronsystemen en deze te importeren in het boekhoudsysteem. Maar liever wil je dat dit automatisch gaat met een koppeling. 

Koppelen is key

Het koppelen van systemen is een veel voorkomende uitdaging. Voor veel webshops is het versturen van een nieuwsbrief met een externe campagne tool als mailchimp redelijk normaal. Maar hoe komt die data van je webshop backoffice, naar Mailchimp? Vaak worden er dan koppelingen gebruikt om klanten automatisch te synchroniseren. 

Een nieuwsbrief inschrijving via de website wil je (realtime) doorsturen naar je mailsysteem. En omgekeerd, bij een uitschrijving, wil je dit ook weer terugzien in je webshop backoffice. Immers de klant bekijkt zijn profiel in jouw webshop, dus daar moet je de juiste actuele informatie ook kunnen tonen.

Maar dit soort koppelingen heb je ook nodig voor inzicht. Om belangrijke vragen te kunnen beantwoorden als: “Hoeveel van mijn actieve klanten is ingeschreven op de nieuwsbrief?” of “Hoeveel van de nieuwsbrief abonnees hebben artikelen uit de nieuwsbrief gekocht?”

Data is inzicht 

Het vergaren van inzicht op basis van je data noem je business intelligence. Om al je vragen goed te kunnen beantwoorden, dient je data natuurlijk wel van goede kwaliteit te zijn. Hierbij is data centraliseren of “data warehousing” een belangrijk onderwerp.
Bij data warehousing wordt alle data die nodig is voor business intelligence in een centraal systeem gezet en opgeschoond. Dit systeem hangt als het ware boven je andere systemen en kan overkoepeld de juiste statistieken tonen en inzicht geven.

Ervaar jij data binnen jouw organisatie meer als last dan als lust? Heb je te kampen met verschillende bronnen, diverse systemen of misschien wel die enge spreadsheets? Wij zijn niet bang voor data. En we houden van ordenen en koppelen. Ga voor minder fouten, meer inzicht en bespaar serieus tijd met een veilige en inzichtelijke data oplossing. Laten we kennismaken, jij, wij en jullie data 🙂