Laravel 9 is niet zomaar een update!

Bobby Bouwmann
Bobby Bouwmann

18 november 2021

Laravel 9 is niet zomaar een update!

Zo half november werkt iedereen toe naar het einde van het jaar. En we bereiden ons voor op het komende jaar met nieuwe plannen en doelen. Enrise doet niet anders! We houden trends bij die invloed hebben op techniek. Maar we zitten natuurlijk ook helemaal bovenop nieuwe releases. Van software, frameworks en tooling. Een van de belangrijke upgrades waar ik enorm naar uitkijk, is Laravel 9.

Begin 2022 staat de release van Laravel 9 op de agenda. Op zich is een update weinig bijzonder. Tussentijds, veelal jaarlijks, volgen er updates met nieuwe features en verbeteringen, maar die hebben vaak geen betrekking op security en andere essentiële zaken. En dat maakt Laravel 9 dus anders. Want naast de nieuwe features wordt Laravel 9 ook de nieuwe LTS (Long Term Support) versie. Dit betekent dat er bug fixes worden gedaan tot januari 2024 en security updates tot minimaal januari 2025.

Laravel 9 LTS release 2022

Security updates met LTS release

Bedrijven vinden het belangrijk dat hun software veilig is en goed onderhouden wordt. Een LTS release zorgt ervoor dat de release van de software langer mee gaat. Er wordt voor een lange tijd gewerkt aan bug fixes en alle security problemen worden ook opgelost.

Laravel 6 is de laatste LTS release en Laravel 9 is hier een mooie opvolger van. Hieronder staat een overzicht van alle Laravel releases en tot wanneer deze ondersteund worden.

Laravel releaseRelease datumBug fixes totSecurity fixes tot
6 (LTS)3 september 201925 januari 20226 september 2022
73 maart 20206 oktober 20203 maart 2021
88 september 202026 juli 202224 januari 2023
9 (LTS)25 januari 202230 januari 202428 januari 2025

Bereid je nu al voor op Laravel 9

Zet ‘m in je agenda! Jouw laravel applicatie die nog op Laravel 6 draait, krijgt slechts ondersteuning tot uiterlijk zomer 2022. Wij raden dan ook sterk aan om te updaten naar Laravel 9 in 2022. 

De update naar Laravel 9 is zeker de moeite waard. Het komt met een heleboel nieuwe features;

  • die de code leesbaarder maakt,
  • helpt om sneller features op te leveren en
  • is beter gestructureerd. 

How to: stap voor stap

Updaten van Laravel 6 naar 9 is een grote stap. De updates, die de afgelopen drie releases zijn doorgevoerd, moeten stap voor stap worden uitgevoerd. Dit komt omdat er grote veranderingen zitten tussen de verschillende releases.

Uiteraard is het ook mogelijk om al eerder te updaten naar Laravel 8. Het voordeel van nu updaten naar Laravel 8 is dat de stap naar Laravel 9 kleiner is. De investering die je nu al doet zorgt ervoor dat de update naar Laravel 9 in 2022 daarna nog maar een kleine investering is. 

De drie belangrijkste updates in Laravel 9

Laravel is gebouwd op 9 componenten van het populaire Symfony framework. Laravel 9 is helemaal bijgewerkt met de nieuwe Symfony 6.0. Dit betekent veel verbetering in snelheid, efficiency en veel nieuwe features. Daarnaast zal Symfony gebruik maken van het types systeem van PHP 8.0. Hiermee wordt de code consistent, zijn er minder bugs en worden er betere testen geschreven. 

PHP 8.0 zal de minimale PHP versie worden voor Laravel 9. Dit is interessant voor developers en je applicatie aangezien PHP 8.0 een stuk sneller is dan voorgaande PHP versies. Daarnaast krijgt ook PHP veel nieuwe features en wordt deze versie langer onderhouden dan voorgaande PHP versies. 

Ook is de Laravel codebase bijgewerkt, waardoor het beter mogelijk is om met static analysis te werken. Met static analysis kan je fouten in de code eerder herkennen. Dat zorgt voor minder bugs, betere testen en beter leesbare code. Daarnaast zorgt het er dan ook voor dat de code veel stabieler is voor alle developers.