Is jouw E-commerce platform klaar voor logistieke trends 2022?

Wendy Kooistra
Wendy Kooistra

11 november 2021

E-commerce platform klaar voor logistieke trends 2022?

Digitaal boodschappen doen, dat was natuurlijk voor corona al in opkomst. Maar het winkelgedrag is blijvend aangepast door de pandemie. En we zullen niet snel en zeker niet allemaal terugkeren naar ‘het oude normaal’. Goed dus om – als je dat nog niet hebt gedaan – te kijken naar de logistieke trends waar je als E-commerce bedrijf op kunt inspelen en hoe dat past in je huidige IT.

McKinsey deed in 2020 een onderzoek onder de Amerikanen. Daaruit blijkt dat ze anders is gaan winkelen toen corona uitbrak. En dan gaat het niet alleen om de verschuiving van fysiek naar digitaal. Opvallender nog is het wisselen van merk. Wat zegt dat nu precies? De customer journey blijkt veranderd. Er zijn digitale mogelijkheden die het ene merk wel en het andere niet biedt. Dat maakt dat een klant bereid is of zich genoodzaakt voelt over te stappen. Je moet je dus afvragen of en hoe je jouw customer journey kunt aanpassen op dit veranderende winkelgedrag. Om zo je klanten niet te verliezen. 

Toen Enrise nog huisde op de Grote Koppel in de binnenstad van Amersfoort (2019), zagen we die leuke Picnic autootjes al af en aan rijden vanuit hun distributiecentrum schuin tegenover ons. 

Drie logistieke trends die invloed hebben op je IT-landschap

Je wilt consumenten aan je organisatie blijven binden. Daarom zul je qua logistiek serieus moeten kijken of jouw customer journey matcht met de wensen van je klant. Emerce ziet drie belangrijke logistieke trends voor komend jaar; 

  • dark stores waar klanten alleen producten ophalen, 
  • micro-fulfilment en 
  • automatisering in abonnementsvorm.

“De grootste uitdaging voor deze digitale kruideniers is om een duurzame infrastructuur op te bouwen die aansluit bij de behoefte van de klant.” lezen we op Emerce.nl

We hebben het hier over fantastische stappen en mooie ontwikkelingen voor jouw bedrijf. Maar voordat je helemaal gaat uitpluizen welke processen er mogelijk volledig geautomatiseerd kunnen worden. Breng je bestaande IT-systemen in kaart! Welke oplossingen kun je aansluiten op je huidige landschap. Of zijn er in dat landschap zelf al verbeteringen mogelijk? Enrise geeft graag advies in deze fase en dat doen we volledig onafhankelijk. Wij zien dat als de basis die je in staat stelt om met automatisering aan de slag te gaan.

Structuur, snelheid en flexibiliteit in je bedrijfsvoering

Onze senior developers hebben veel ervaring met procesautomatisering. We weten dat ieder bedrijf dagelijks met processen te maken heeft. Dat als je groeit, die processen steeds complexer worden en veel business logica in steeds verouderde applicaties gaat zitten. Wij vinden het een uitdaging om jou met dit soort automatisering te helpen. We kunnen het helemaal voor je doen, maar we kunnen het ook samen met je doen. Zodat je de volgende stap ook zelf kunt maken. En zodat je bijvoorbeeld deze logistieke trends tijdig ‘de baas’ bent.

Wist je dat we een whitepaper beschikbaar hebben waarin we uitgebreid ingaan op hoe je applicaties kunt laten meegroeien met de ambities van je organisatie? Het heet; Van start-up naar scale-up en verder en is dus zeker niet alleen voor start-ups en scale-ups. Maar voor alle organisaties. Want het is fijn en bovenal relevant te weten hoe je met een paar slimme keuzes kunt bijsturen. Kunt doorontwikkelen. En hoe je er voor zorgt dat je bij je volgende groeifase in je bedrijf niet opnieuw voor dezelfde uitdagingen staat. Je kunt het gratis aanvragen.