Abonnementen als verdienmodel? Bouw je eigen platform!

Mees Rijs
Mees Rijs

11 mei 2021

Veel organisaties zijn voor een belangrijk deel van hun omzet afhankelijk van digitale afzetkanalen. Dat kan een webshop zijn of bijvoorbeeld een marketplace. Subscription management wint terrein en biedt een interessante manier om een langdurige relatie met je klanten aan te gaan. Maar hoe voeg je abonnementsdiensten toe aan je bestaande digitale omgeving? In dit blog laat ik je zien waarom het zelf bouwen van abonnementsdiensten mijn voorkeur heeft.

Veel producten zijn commodities geworden, met nauwelijks onderscheidend vermogen. Om klanten toch aan zich te binden werken veel bedrijven aan abonnementsdiensten. Er zijn verschillende manieren om je nieuwe verdienmodel aan je huidige systeemlandschap toe te voegen. Ga je voor een SaaS-oplossing? Voeg je een standaardmodule toe aan je huidige e-commercepakket? Of bouw je het zelf?

verdienmodel abonnementen

“Het Nibud ziet dat vrijwel iedereen (90 procent) onderschat hoeveel abonnementen het huishouden heeft afgesloten. De meeste huishoudens denken er een paar te hebben, terwijl het merendeel (67 procent) vijf tot vijftien abonnementen heeft.”

Iedere keuze die je maakt heeft voor- en nadelen, op korte en op lange termijn. Belangrijke overwegingen bij subscription management zijn:

  • Hoeveel controle wil je hebben over styling en gebruikerservaring?
  • Welke integraties heb je nodig om te kunnen aansluiten op je huidige back- en frontends?
  • Hoe wil je omgaan met betalingen? Ga je die zelf administreren of besteed je dat uit aan je Payment Service Provider (PSP)?
  • Wil je in de toekomst de mogelijkheid hebben om je abonnementsproduct over te dragen of te verkopen aan een andere aanbieder?

In een eerder blog vertelde ik al over de mogelijkheden en beperkingen van SaaS voor abonnementsdiensten. Deze keer heb ik het over mijn porsoonlijke favoriet: het zelf bouwen van je dienst.

Vrijheid, flexibiliteit en onafhankelijkheid bij een verdienmodel

Als je besluit om je abonnementenmodel helemaal zelf te implementeren, kun je heel veel kanten op en heb je alle vrijheid om het zo in te richten zoals het voor jou goed werkt. Nou moet ik daar wel bij zeggen: bij Enrise beginnen we meestal niet helemaal bij het begin. We zetten een framework in met een aantal gestandaardiseerde componenten. Zo hebben we volledige controle, maar kunnen we toch snel meters maken.

Flexibiliteit en onafhankelijkheid van dit verdienmodel zijn hierbij de sleutelwoorden. Onze standaardaanpak is bedoeld om die flexibiliteit en onafhankelijkheid te garanderen, nu en in de toekomst. We zetten daarvoor een losse API op, die als tussenlaag dient tussen alle backoffice-systemen en alle frontend-kanalen. Zo’n tussenlaag kun je dan gebruiken om data op te slaan en transacties te beheren, zonder dat je andere systemen sterk hoeft aan te passen. Wij noemen dat een Business Logic Layer (BLL). Voor Simpel, een abonnementen-aanbieder pur sang, hebben we bijvoorbeeld zo’n BLL gemaakt. Het grote voordeel is dat je je bestaande apps kunt blijven gebruiken, aangevuld met nieuwe opties voor je abonnementsdienst.

verdienmodel

Een Business Logic Layer is een schaalbaar, high-performance platform dat een complex back-end landschap flexibel koppelt aan alle mogelijke front-ends, zoals apps en websites, en zo zorgt voor een excellente gebruikerservaring op alle schermformaten.

Niet zelf doen: Betalingen beheren, het is een specialisme

Een BLL zou in principe ook je betalingen kunnen beheren. Maar je moet je afvragen of je dat wel wilt. Bij subscription management heb je te maken met terugkerende betalingen, die op vaste momenten moeten worden uitgevoerd. Je moet dus in je BLL logica bouwen die bijhoudt welke klant wanneer moet betalen. En op het juiste moment je PSP opdracht geven om die afschrijving te doen. Al die data, uniek per abonnee moet je bijhouden, controleren en corrigeren als het misgaat. En er kan, weet ik uit ervaring, heel veel misgaan met abonnementen en de bijbehorende betalingen. Dit levert complexe code op in je BLL, terwijl je PSP waarschijnlijk al een kant en klare oplossing heeft voor deze uitdagingen. Wij laten het afhandelen van abonnementsbetalingen daarom graag aan een specialist over. Een provider als Buckaroo of Mollie zorgt dat dit allemaal werkt, zonder dat jij het hoeft te bouwen, te testen of te onderhouden.

Je eigen abonnementen-portal

Een PSP biedt vaak ook configuratiemogelijkheden die je helpen om uiterlijk en klantervaring goed te laten passen bij je bestaande kanalen. Je kunt er dus voor kiezen om ‘abonnementsonderhoud’ zoals verlengen, pauzeren, stopzetten, upgraden of het aanpassen van gegevens, via het systeem van je PSP te laten lopen. Maar wil je 100% controle over de ervaring die je klant heeft met jouw merk en wil je dus dat die klant betalingen kan regelen via jouw kanalen? Dan moet je die functionaliteit zelf maken en aan de achterkant data uitwisselen met je PSP. Het is logisch om zulke functies binnen je eigen Mijn-omgeving, als je die al hebt. Ook daarbij helpt een BLL enorm. Die zorgt dat je je betalingssysteem en bijbehorende klantervaringen niet direct hoeft te koppelen aan je achterliggende systemen. Dat helpt je om de complexiteit te beperken en de impact van het toevoegen van een abonnementsdienst op je bestaande software minimaal te houden.

Toch kan het soms een beter idee zijn om een losstaand abonnementenportal te bouwen. Dat hangt af van het soort product en hoe je businessmodel er nu uitziet. In ieder geval is de gebruikerservaring altijd leidend.

Je eigen data op je eigen systemen

Zelf bouwen van abonnementsdiensten, waarbij je betalingen uitbesteedt, geeft je dus de meeste controle over de user experience en laat je makkelijk integreren met je bestaande landschap. Het is ook de beste manier om te zorgen dat je je systeem later eventueel kunt overdragen, omdat je je data op je eigen systemen hebt staan.

Webinar over The Subscription Economy terugkijken

Weten hoe je jouw subscription experience kunt optimaliseren? Check dit webinar.

Webinar terugkijken: The Subscription Economy