Wat is een site zonder search?

Wendy Kooistra
Wendy Kooistra

11 maart 2021

Wat is een site zonder search

Joehoe! Je kunt weer zoeken op enrise.com. Net als veel van de projecten die we voor klanten doen is ook onze website een project dat startte met een MVP*. Nu we toe waren aan de volgende fase konden we eindelijk sitesearch integreren. En natuurlijk gebruiken we daar ons eigen Pandosearch voor.

Waarom is de zoekfunctie zo belangrijk?

Met een goede sitesearch bied je bezoekers de mogelijkheid snel relevante informatie te vinden. Tegelijkertijd kun je als beheerder zien waar vaak of minder vaak op gezocht wordt.

Je sitesearch goed op orde hebben kan meer voordelen opleveren. Een paar voorbeelden:

  • bezoekers van een webshop vinden sneller het juiste product en de conversie stijgt hierdoor
  • bezoekers van je site vinden sneller antwoord op hun vragen en nemen hierdoor minder contact op met je helpdesk

Hoe werkt Pandosearch?

Pandosearch bestaat uit een aantal crawlers die de content van jouw site ophaalt, analyseert en opslaat. De Pandosearch API biedt vervolgens de meest relevante resultaten zodra je in de zoekbalk op bijvoorbeeld je website begint te typen.

Als beheerder krijg je inzage in de statistieken en kun je veel instellingen in het admin panel aanpassen. Zo kun je bepaalde content hoger in de zoekresultaten laten verschijnen, synoniemenlijsten aanleggen of facetten en filters instellen.

Elke website is anders. Pandosearch is daarom altijd maatwerk in de implementatie. Daarna neem je dit product af in een overzichtelijke abonnementsvorm. Veel meer hierover vind je op de eigen website van Pandosearch.

Zo zoek je op enrise.com

Elke sitesearch is anders en er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Hieronder laten we stap voor stap zien wat er gebeurt als je een zoekterm intypt.

Stap 1, de bezoekers start een zoekopdracht in de zoekbalk

De zoekbalk van enrise.com is een standaard onderdeel van de frontend. Deze staat los van Pandosearch, maar communiceert hier wel direct mee via een API.

Stap 1, zoeken op enrise.com met Pandosearch

Stap 2, Pandosearch stuurt direct relevante resultaten terug

Zodra je begint te typen gaat Pandosearch voor je aan de slag. Onder water stuurt de zoekbalk vanuit onze frontend de zoektermen naar de API van Pandosearch. Deze API stuurt direct een respons met de zoekresultaten, maar ook spellingsuggesties of aanvullingen op zoektermen.

Je krijgt als bezoeker direct hulp van deze autocomplete en autosuggest. Ook wordt er een correctiesuggestie getoond als je een spelfout lijkt te maken.

Stap 2, zoeken op enrise.com met Pandosearch

Stap 3, bekijk alle resultaten en filters

Wil je alle resultaten zien? Dan klik je op ‘Toon alle resultaten’. Onder de zoekbalk kun je filteren. Op zoek naar een blog? Selecteer dan het filter Tech+more.

Stap 3, zoeken op enrise.com met Pandosearch

* Definitie van MVP. Een Minimum Viable Product is een product met net genoeg kenmerken om waarde toe te voegen voor vroeg aansluitende klanten, als een startpunt om terugkoppeling te krijgen voor verdere productontwikkeling. Bron: Wikipedia.
Meer weten? Bekijk dan ook onze MVP pagina of lees het blog dat Michel erover schreef.