AMP Conf 2018: Snelle winst voor mobiele sites

Enrise
Door Enrise

Toegegeven: we profileren ons niet als een full-service internetbureau. In plaats van content-/conversiestrategieën en customer journeys houden we ons liever bezig met het automatiseren van bedrijfsprocessen en het samenbrengen van grote applicatielandschappen met daarbij als einddoel je te ontzorgen bij je IT vraagstukken. Maar als het om snelheid gaat zijn we er toch graag bij. Google hield op 13 en 14 februari voor de tweede keer zijn conferentie over zijn Accelerated Mobile Pages (AMP). Dit keer in onze voortuin: Amsterdam, dus genoeg reden om ons te laten inspireren over de snelheid van mobiele sites.

Sfeerimpressie AMP Conf 2018

Voor als je content koning is

AMP is ontstaan uit de klacht dat het laden van internetpagina’s langzaam gaat voor de mobiele bezoeker. Mobiele bezoekers zijn ongeduldig en verlaten je nog-steeds-ladende-pagina binnen seconden als het niet snel genoeg gaat. Een pijnlijk aandachtspunt voor wie afhankelijk is van conversie via het internet. AMP is een manier om de symptomen van trage mobiele websites zo veel mogelijk te ontnemen. Hoewel het doel van AMP is om elk soort internetpagina te kunnen versnellen, leent het zich momenteel het beste voor publishers en webshops. Tijdens de conferentie werden meerdere nieuwe mogelijkheden gepresenteerd waardoor ik de indruk heb dat AMP in de toekomst breder inzetbaar is, later meer hierover. Onderstaand een video van een Accelerated Mobile Page in actie:

Wat heb jij er aan?

Harde feiten: 7% conversieverlies met 1 seconde meer laadtijd

Gelukkig zijn we als Nederlanders allemaal verwend met een 4G verbinding die in sommige gevallen nog sneller is dan ons thuis- of kantoornetwerk. Hebben we dan wel zo veel aan AMP als ik bol.com en Coolblue binnen anderhalve seconde op m’n smartphone heb? Bovendien, daar hebben we toch apps voor? Of AMP voor jou interessant is hangt af van je doel. Richt jij je namelijk alleen op Nederland of het buitenland? Is jouw app bedoeld voor snelheid, analytics of voor het aanspreken van telefoonfuncties zoals Bluetooth en Geofencing? Misschien probeer je met AMP voordeel te halen in de PageRank ten opzichte van je concurrent? Google geeft je (nog) geen bonuspunten voor het gebruik van APM maar de mobile first revolutie is niet meer te vermijden en AMP pagina’s worden momenteel wel visueel aangemerkt in de zoekresultaten.

De implementatie van AMP hanteert een aantal conventies die de gebruikerservaring van de mobiele gebruikers voorop stelt. Dit resulteert er in dat een pagina snel klaar voor gebruik is waardoor het een snelle indruk achterlaat. Als kers op de taart kan een gevalideerde AMP pagina direct vanuit Google.com geserveerd worden wat de  laadtijd nog verder terugdringt. Elk voordeel heeft helaas ook z’n nadeel: Wie bijvoorbeeld veel met analytics of advertenties op z’n website werkt moet extra moeite doen deze juist te implementeren.

Geen zilveren kogel

De definite van een ‘snelle site’ kan verschillen en is afhankelijk van vele eigenschappen en meetwaarden. AMP zorgt voor een snelle mobiele ervaring maar dit wil nog niks zeggen over de rest van je domein als je tijdens het implementeren hebt besloten AMP pagina’s naast de originele site te plaatsen (bijvoorbeeld op m.jouwdomein.nl). Gelukkig is er het afgelopen jaar hard gewerkt aan deze en nog vele andere kritiekpunten. De mogelijkheden om AMP te implementeren worden steeds beter.

Maak meer mogelijk met AMP voor e-mail

AMP Email demo (bron: blog.google.com)
De twee meest interessante nieuwe mogelijkheden tijdens de conferentie waren toch echt wel de Storytelling en AMP e-mails. Met AMP e-mails introduceert Google interactiviteit in je mailbox. Stel je voor: een e-mail nieuwsbrief die actueel blijft nadat je hem hebt verstuurt. Of een mogelijkheid om je reservering te bevestigen zonder een pagina te hoeven openen. Alles vanuit je inbox! Bekijk de demo hier of vraag via deze link early access aan.

Snel schakelen met API-first

We merken dat er veel speelt in de markt van interactiviteit en gelikte sites en hebben dit al eens beschreven in onze blog of cases. Deze wereld gaat soms zo snel dat het soms lastig kan zijn om  klanten met zekerheid te kunnen adviseren. Waar we in dit soort gevallen wel profijt van hebben is een API-first approach als het gaat om data (je content). Of het nou om een app, site, accelerated mobile page of desktop applicatie gaat: alles haalt uiteindelijk data op van één bron. We kennen de ins- en outs- rondom dit onderwerp en weten dit ook prima te integreren bij bekende CMS systemen.  Zo voorkomen we dat we elke twee jaar opnieuw moeten beginnen.

Conclusie

AMP klinkt als een goede methode om mobiele sites razendsnel te maken zonder je klanten speciale apps te laten installeren. Hoe meer mogelijkheden je huidige applicatie of site heeft, hoe moeilijker het is om over te stappen op AMP met dezelfde functionaliteit. Met de aangekondigde mobile-first approach van Google is het echter geen slecht idee om de AMP techniek niet te vergeten. Persoonlijk ben ik nog een beetje sceptisch als het gaat om de eerlijkheid van de snelheidsbeoordeling. Eén signaal lijkt hier in ieder geval duidelijk afgegeven tijdens de conferentie: door de steun van Google lijkt het AMP-project een permanente plek te willen innemen in web en mail zoals we dat nu kennen.

Vond je dit interessant?

Abonneer je nu op onze Enrise Stories en ontvang onze stories in tech & business 1x per maand in je mailbox.

You are awesome.

Leuk dat je erbij bent!
Binnenkort ontvang je jouw eerste editie.

Start typing to search