Een webby terugblik op 2010

Enrise

31 december 2010

Twentyten was een memorabel jaar. Qua politieke verschuivingen, voetbal (waren so close … yet so far away), twittermania, facebookmania en Gagamania. En wij vierden ons 10 jarig bestaan, met een mooie club collega’s, fijne en trouwe klanten en steeds meer plannen en uitdagingen voor de toekomst.

Hieronder een jaaroverzicht van wat voor ons enkele van de hoogtepunten van 2010 waren.

Angry birds

Varkentjes ‘wassen’ door vogels op ze af te katapulten. Het spel Angry Birds is met meer dan 50 miljoen downloads de absolute numero uno van Apple’s Appstore. De game is zo populair dat het dagelijks maar liefst 200 miljoen minuten wordt gespeeld. Dat staat gelijk aan 380 jaar. #ongelofelijk

Link » www.cnbc.com/id/40620408/Angry_Birds_Flocking_to_Cellphones_Everywhere

Avatar

Met ruim 16.5 miljoen illegale downloads de grote hit op de Pirate Bay en andere w2r3z sites. Zonder 3D brilletje weliswaar, maar die heb je bij een brakke DivX rip toch niet nodig.

Link » www.nu.nl/film/2407884/avatar-meest-gejatte-film-van-2010.html

Cr-48

Na een eigen smartphone komt Google nu ook met een notebook op de markt. De Cr-48. Volledig gericht op het Chrome WebOS, dus helemaal in de cloud. Oftewel zonder internetverbinding kan je er bitter weinig mee.

Link » www.google.com/chromeos/pilot-program-cr48.html

Drupal7

Na de Alpha, Beta en Release Candidates 1 t/m 4 zal de Production versie (de echte, zeg maar) van Drupal 7 vroeg in 2011 verschijnen. Mooi!

Link » drupal.org/home

Facebook

De film ‘The Social Network’ is bijna net zo populair als het onderwerp waar het over gaat: Facebook. Een verdiende 150e plek in de IMDB Top 250.

Link » www.imdb.com/title/tt1285016

Faceted search

Gewoon of geavanceerd zoeken is zoooo 2009. Faceted search is het antwoord op de vraag hoe het dan wel moet. (Hadden wij al subtiel laten vallen dat wij hier verschrikkelijk goed in zijn? ;-))

Link » www.enrise.com/portfolio/autotrack

Fail

Ook leuk: een overzicht van de technoflops van 2010. Al betreuren wij wel dat ook Google Wave op deze lijst is gekomen … het had zo mooi kunnen zijn … zucht … #fail

Link » www.bright.nl/buzz-en-ping-bij-techfails-van-2010

Flash

Ouch! Adobe’s Flash heeft dit jaar rake klappen gekregen uit de hoek van Apple. Zeker met de opkomst van HTML5 is het de vraag of Flash op de lange termijn gaat overleven …

Link » www.apple.com/hotnews/thoughts-on-flash

Flipboard

Ridicoole App op de iPad die als een gepersonaliseerd magazine enkel die artikelen toont die je vrienden de moeite waard vinden.

Link » techcrunch.com/2010/12/15/flipboard

Foursquare

Met alle check-ins, badges en mayorships is Foursquare zo leuk (vooral om elkaar te ousten) dat we niet eens in de gaten hebben dat we de watching big brother vrijwillig in ons leven halen. #privacy #fail

Link » 4sq.com

Google Zeitgeist

Zoektechnischerwijs zet Google de hoogtepunten van 2010 in een mooie interactieve presentatie.

Link » www.google.com/intl/en/press/zeitgeist2010

HTML5

Met HTML5 zijn we weer een stapje dichterbij een slimmer, flexibeler en eleganter web. En reuze handig voor iPads en iPhones die geen Flash ondersteunen. Zie ook #Flash.

Infographics

Dit jaar was de doorbraak van de infographics. Dat betreft “een informatieve weergave van verschillende objecten met een combinatie van tekst en beeld”. Oftewel: een beeld met duizend woorden zegt meer dan een beeld alleen. Klik link voor 25 #prachtige voorbeelden.

Link » blogof.francescomugnai.com/2010/07/when-the-information-is-beautiful-25-useful-and-well-designed-infographics

iPad

Vorig jaar rond deze tijd waren velen van ons druk bezig met verheugen op een gadget dat nog niet bestond en waarvan de naam niet eens bekend was. #absurd_eigenlijk Inmiddels zijn er rond de 8.5 miljoen iPads verkocht en wordt verwacht dat het aantal in 2011 nog flink oploopt.

Link » www.emarketer.com/Article.aspx?R=1008098

Kickstarter

Geld nodig voor een fantastisch produkt of initiatief? Maar geen zin om bij een bank of investeringsfonds aan te kloppen? Wek de interesse van velen via Kickstarter en ontvang bakken vol mini-investeringen. #crowdfunding

Link » www.kickstarter.com/discover/hall-of-fame

Lion

Zo gaat de 2011 versie van Apple’s besturingssysteem OSX heten. Nieuw in deze versie is o.a. een AppStore zoals we gewend zijn op de iPhonePadPod. Voor een hopelijk fijne, gestandaardiseerde & laagdrempelige manier om nieuwe software te installeren. #kanniewachte

Link » www.apple.com/macosx/lion

Retina

Pixels van slechts 76 micrometer, resulterend in een waanzinnige 326 pixels per inch. Daar nemen wij nerds ons petje voor af! #wow

Link » www.apple.com/nl/iphone/features/retina-display.html

RT Retweeten

Zegt het voort! RT plz #twitter

Link » blog.twitter.com/2010/12/hindsight2010-years-most-retweeted.html

Scrum

Scrum is een zogeheten ontwikkelmethodiek voor softwareontwikkeling. En wij @ Enrise zijn er fan van! Check de link voor een korte en duidelijke uitleg.

Link » www.youtube.com/watch?v=Q5k7a9YEoUI

Smartphones

Een fijn overzicht van smartphoneritis voor wie even door de bomen het bos niet meer ziet.

Link » www.alistapart.com/articles/smartphone-browser-landscape

Trending topics

Hot is uit, trending topics zijn in.

Link » trendsmap.com

Tweeduizendelf

Een rondje vooruit kijken naar 2011 leverde onder onze collega’s o.a. de volgende voorspellingen op: Facebook komt met eigen zoekmachine, nieuwe iPad met camera en hogere resolutie scherm, flash en silverlight verdwijnen, einde van kabel en satelliet want TV & films komen volledig via internet, opening eerste augmented reality discotheek en Facebook neemt Microsoft over. O ja, en draadloos water!

Link » nl.wikipedia.org/wiki/Nostradamus

Vuvuzela

Vooruit, nog een keertje. For old times sake. Om het af te leren. Laatste toegift.

Link » https://www.youtube.com/watch?v=bKCIFXqhLzo

Web 3.0

Web 2.0 was al best leuk, met al die interactie en user generated content enzo. Maar echt feest wordt het pas als we met Web 3.0 grote stappen zetten richting het Semantisch Web zoals Tim Berners-Lee, de uitvinder van het World Wide Web, het ooit bedoeld had.

Wikileaks

Dankzij Wikileaks in ieder geval geleerd dat met Cables ook iets anders bedoeld kan worden dan de draadjes die ons verbinden met internet, televisie en sleepliftjes op de piste. En het blijkt dus dat als Cables gaan lekken, er aardig wat overheden van tollen. #interessant

Link » wikileaks.nl

WordPress

Dit jaar verscheen versie 3.x van WordPress. Daarmee is het van oorsprong weblog-gerichte CMS echt een stuk meer allround geworden. Tuurlijk, het heeft z’n quirks en beperkingen, maar er is wel heel snel en goed een gebruiksvriendelijk onderhoudbare site mee te bouwen.

Link » wordpress.org

YouTube 2010

Een mooie mix van de Top 10 van YouTube in 2010. Warning: This video contains Justin Bieberish material.

Link » youtube-global.blogspot.com/2010/12/double-rainbows-annoying-oranges-and.html

Zend

“Zend and the Art of Webapplication Maintenance”. Klinkt nu al als een klassieker. Enrise werd in 2010 Solution Partner van Zend, The PHP Company!

Link » www.enrise.com/diensten/