Enrise Poker Tool nu ook op Slack

Jeffrey Goijaerts

11 oktober 2024

Spreken is zilver, een demo geven is goud. Bij Enrise vinden we het belangrijk dat developers die trots zijn op hun werk dit kunnen laten zien aan hun collega’s. Dit stimuleert kennisdeling en zorgt voor vroegtijdige feedback. Bovendien is het gewoon leuk om in een veilige omgeving met Enrisers te kletsen over diverse projecten. Daarom organiseren we elke tweede donderdag van de maand speciaal hier een moment voor: Demo Thursday. Op het podium in onze gezellige bistro worden hier – onder het genot van bitterballen en een drankje – op een groot scherm de nieuwste technische snufjes getoond. In dit blog gaan we dieper in op een project dat recentelijk werd getoond : De Pokertool op Slack.

A short history of Poker Planning

Poker planning is binnen softwareontwikkeling natuurlijk niets nieuws. Ieder agile project begint met een estimation van story points. Poker planning helpt developers om gezamenlijk en objectief de omvang van taken te schatten. Het proces is eenvoudig maar effectief: elk teamlid maakt individueel een inschatting en onthult deze gelijktijdig. Hierdoor ontstaat er ruimte voor open discussie bij grote afwijkingen. Dit stimuleert samenwerking, versnelt besluitvorming en verhoogt de nauwkeurigheid van de planning. En het is natuurlijk gewoon fun om met collega’s een kaartspelletje te spelen.

Enrise pokerdeck en online tool

Sinds 2018 hebben we bij Enrise ons eigen unieke Enrise pokerdeck, compleet met smakelijke ‘hamburger sizes’. In 2020 hebben we deze ervaring naar een hoger niveau getild met de lancering van onze online Planning Poker Tool. Deze tool stelt teams in staat om op afstand, vanuit huis, samen te schatten en te plannen. Een must-have in de huidige tijd van hybride werken. Wil je weten hoe we dit technisch hebben gerealiseerd en welke voordelen het biedt? In dit blog kun je er alles over lezen.

Hoe kunnen we dit verbeteren?

Bij Enrise streven we er altijd naar om onze technologie te verbeteren. De Poker Tool is hiervan een goed voorbeeld: hoewel hij goed werkt, zitten er wat haken en ogen aan. Stel je voor dat je een developer bent bij Enrise. Je zit volledig gefocust achter je mechanische toetsenbord, met een noise-cancelling headset op en kleurrijke LED’s onder je vingers. Net op dat moment vraagt een collega of je even kan helpen met het inschatten van stories. Natuurlijk wil je dat snel en efficiënt doen, zodat je meteen weer verder kunt.

Hier begint het probleem: de oude Poker Tool kost simpelweg te veel tijd. Eerst moet je een website openen, je naam invullen, wachten tot iedereen er is, het onderwerp bepalen en dan pas kan de inschatting beginnen. Daarna sluit je de sessie en moet je wachten op de resultaten. Voor grote refinements is dat nog wel te doen, maar bij kleinere inschattingen – die net zo belangrijk zijn – vertraagt dit proces aanzienlijk.

Nieuw: de Poker Tool op Slack

Dat kan natuurlijk beter. En vooral: praktischer. Daarom stond de Demo Thursday onlangs in het teken van een geheel vernieuwde versie: de Enrise Poker Tool volledig geïntegreerd in Slack. Onze developers gebruiken Slack toch al de hele dag om met elkaar te communiceren. Dus dat past veel beter in hun workflow. Ook werkt deze applicatie – in tegenstelling tot de oude poker tool – fijn op mobiel. Waar onze developers zich dus ook fysiek bevinden, het is nu veel makkelijker om een pokersessie te organiseren. Het gaat sneller en dus kun je ook weer sneller terug aan je werk. That is: geweldige software schrijven voor onze opdrachtgevers. 

Zo werkt het

Om te beginnen typen devs simpelweg /poker in een Slack kanaal. Daarna configureren ze de sessie door het onderwerp en het type schatting (punten of hamburgers) te kiezen. Zodra de sessie start, kunnen teamleden hun schattingen geven via de optie “Give Estimate”. Wanneer iedereen klaar is, kan de sessie worden afgesloten met de knop “Close Session”, waarna de schattingen permanent worden getoond en de sessie eindigt. 

Conclusie

Met de nieuwe integratie van onze Poker Tool op Slack kunnen teams snel en moeiteloos consensus bereiken over de omvang van stories. Deze tool biedt een intuïtieve ervaring en is door de mobiele ondersteuning toegankelijker dan ooit. Precies wat je zoekt in een moderne workflow. Nog belangrijker is dat de Poker Tool volledig in-house door onze eigen Enrisers is ontwikkeld, wat ons commitment aan vakmanschap en autonomie onderstreept. Onze techneuten bepalen immers zelf welke tools het beste werken, en dat tonen ze elke maand met trots tijdens onze Demo Thursday. Dit versterkt onze cultuur van expertise en innovatie. We noemen Enrise niet voor niets ‘A nice place for experts’.