Europese Toegankelijkheidswet in 2025: Doe de WCAG-check!

Charif Eddini
Charif Eddini

21 oktober 2024

Webshop eigenaren opgelet: Vanaf 2025 moeten alle e-commerce platforms in Europa voldoen aan de Europese Toegankelijkheidswet (EAA). Dit betekent dat je website toegankelijk moet zijn voor iedereen. Maar vooral voor mensen met een beperking. Misschien denk je dat dit jouw business niet direct raakt maar bedrijven die hier nu op inspelen hebben later een strategisch voordeel. Wil je weten of jouw website klaar is voor de toekomst? Doe dan onze gratis WCAG-check en ontdek het direct.

Wat betekent de EAA voor jouw webshop?

De Europese Toegankelijkheidswet verplicht digitale producten en diensten, zoals webshops, om toegankelijk te zijn voor iedereen. Websites moeten voldoen aan de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) oftewel de internationale standaard voor webtoegankelijkheid. Dit betekent dat je webshop niet alleen goed moet functioneren voor mensen met een beperking, maar ook voor zoekmachines zoals Google. Ondernemingen die nu hun website aanpassen lopen volgend jaar voorop in een steeds competitievere markt.

Toegankelijkheid: een must voor iedere webshop

Veel ondernemers denken dat webtoegankelijkheid alleen relevant is voor overheden of zorginstellingen. Maar wist je dat bijna 20% van de bevolking een beperking heeft? Dit zijn miljoenen potentiële klanten. Bedrijven die hun website toegankelijk maken, kunnen profiteren van een grotere klantenkring, verbeterde SEO-resultaten en een sterker merkimago. Door nu actie te ondernemen kun jij deze voordelen benutten voordat concurrenten dat doen.


Met een website die voor iedereen toegankelijk is kun je tot wel 30% meer bereik creëren.

– Max Hoogenbosch, developer Enrise –

Doe de WCAG-check en zorg dat je compliant bent

Het aanpassen van je website aan de WCAG-richtlijnen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Vaak maken een paar eenvoudige aanpassingen een wereld van verschil. Doe de gratis WCAG-checker zie direct of jouw website voldoet aan de toegankelijkheidseisen. Dit is een snelle en eenvoudige manier om te ontdekken waar je website verbeterd kan worden. Bovendien geeft de checker heldere adviezen over hoe je met minimale inspanning een grote impact kunt maken. En het handige is: je kunt zowel de web- als mobiele versie van je website controleren. 

Maak toegankelijkheid onderdeel van je strategie

Het creëren van een toegankelijke website is niet alleen belangrijk om aan wetgeving te voldoen. Het helpt vooral om je klanten een betere ervaring te bieden. Onderzoek toont aan dat toegankelijke websites de gebruikerservaring voor alle bezoekers verbeteren. Dat geldt dus niet alleen voor mensen met een beperking. Denk bijvoorbeeld aan betere navigatie, leesbaarheid en gebruiksgemak – allemaal factoren die bijdragen aan een hogere klanttevredenheid en een betere vindbaarheid in zoekmachines. Dit maakt toegankelijkheid niet alleen een morele keuze maar met vooral slimme zakelijke beslissing.

Toegankelijkheid als concurrentievoordeel

Bedrijven die nu investeren in webtoegankelijkheid, krijgen een voorsprong op de concurrentie. Van je websitebezoekers met een beperking verlaat 70% een website als deze niet goed toegankelijk is. Dit betekent dat je mogelijk veel klanten misloopt als je website niet voldoet aan de WCAG-richtlijnen. Maak je website voor iedereen toegankelijk je kunt direct inspelen op deze potentiele doelgroep en hiermee je omzet verhogen.

Klanten hechten bovendien steeds meer waarde aan bedrijven die verantwoordelijkheid nemen en inclusiviteit serieus nemen. Dit versterkt je merkimago en maakt het gemakkelijker om klanten aan je te binden. Zorg dat je voorop loopt en maak van toegankelijkheid een speerpunt van je digitale strategie.

Heb je hulp nodig bij het toegankelijk maken van je website? Of wil je verder (strategisch) sparren over hoe je je website of webshop onweerstaanbaar maakt voor je klanten? Neem vrijblijvend contact op via welcome@enrise.com. Onze specialisten zitten klaar met een kop koffie voor een goed gesprek!