Next level Human Machine Interfaces

Jeroen Groenendijk
Jeroen Groenendijk

23 februari 2024

Als je het hebt over industriële automatisering dan heb je het in het kort over het optimaliseren van productieprocessen. Dat optimaliseren heeft de afgelopen jaren flinke vooruitgang geboekt. Dankzij next level Human Machine Interfaces (HMI’s) zoals apps, cloud computing en webbased dashboards. Deze HMI’s waarmee mensen met machines samenwerken is waar we het in dit artikel over gaan hebben.

Procesoptimalisatie is waar het om gaat

Industriële automatisering is het optimaliseren van productieprocessen. Dit hoeft niet alleen in een fabriek te zijn maar kan overal van toepassing zijn waar men met techniek bezig is om zo efficiënt mogelijk te produceren. Om de techniek (bijvoorbeeld machines) te optimaliseren heb je een ‘interface’ nodig om deze te bedienen. Dit kan zo simpel zijn als een fysieke knop. Complexe (combinaties van) machines hebben echter zoveel sensoren en actuatoren dat knoppen plaats maken voor computers en schermen met uitgebreide interfaces. 

Deze geavanceerde interfaces zorgen niet alleen voor verbeteringen in gebruiksgemak, maar bieden ook praktische voordelen zoals verbeterde toegankelijkheid, vereenvoudigde interacties en geïntegreerde analyses. Deze digitale tools kunnen een aanzienlijke impact hebben op de efficiëntie en gebruiksvriendelijkheid van industriële processen. De nieuwe HMIs brengen niet alleen verbeteringen en kansen om de manier waarop we met machines en processen omgaan te verbeteren. Hieronder lees je wat ze nog meer kunnen opleveren.

1. Eenvoud dient de mens

Een van de belangrijkste voordelen van apps en dashboards in industriële automatisering is de verbeterde gebruikerservaring. Traditionele HMIs waren vaak gebonden aan fysieke controlepanelen op locatie. Met de opkomst van apps en web dashboards kunnen operators nu toegang krijgen tot en controle uitoefenen over industriële processen vanaf elke locatie met een internetverbinding. Bijvoorbeeld naast de vrachtwagen tijdens het laden en lossen. Dit resulteert in meer flexibiliteit, waardoor operators niet meer in de fabriekshal, kas of andere specifieke werkplek hoeven te zijn.

Een ander belangrijk aspect is de vereenvoudigde gebruikerservaring. Apps en web dashboards zijn interfaces die gemakkelijk te begrijpen zijn, zelfs voor niet-technische gebruikers. Dit zorgt voor minder fouten. Het opleiden van nieuwe operators wordt ook eenvoudiger en kan zich meer toespitsen op de inhoud. Het zorgt er ook voor dat systemen minder snel een monteur of operator van buitenaf nodig hebben om een instelling aan te passen. Als gebruikers makkelijker zelf aanpassingen kunnen maken op basis van hun specifieke behoeften en voorkeuren worden ze alleen maar meer tevreden met het systeem als geheel. Een voorbeeld hiervan is het (makkelijk) mogelijk maken om instellingen te combineren tot handige presets waar ze tussen kunnen schakelen.

2. Flexibele besparing in de cloud

De tijd van grote serverkasten is echt voorbij. Door het verplaatsen van rekenkracht, opslag en applicaties naar externe servers via het internet biedt de cloud een schaalbare en flexibele infrastructuur. Dit stelt bedrijven in staat om middelen efficiënter te gebruiken en de kosten te optimaliseren op bepaalde piekmomenten. Bovendien bevordert het de toegankelijkheid van gegevens en applicaties, waardoor teams op verschillende locaties naadloos kunnen samenwerken. 

De cloud maakt ook geavanceerde analyses en machine learning of AI mogelijk. Hierdoor wordende automatiseringssystemen slimmer en proactiever. Met de mogelijkheid om snel te schalen, veilig gegevens op te slaan en geavanceerde technologieën te integreren, fungeert cloud computing als een krachtige ondersteuning voor de eisen van de moderne industriële automatisering.

Enrise jouw automatisering

Samenvattend: cloud, apps en web dashboards kunnen de wereld van industriële automatisering naar een hoger niveau tillen tot toekomstbestendige HMIs. Deze interfaces vereenvoudigen de gebruikerservaring, maken geavanceerde visualisatie en integraties mogelijk. Door deze voordelen te benutten, kunnen organisaties de efficiëntie van hun industriële processen vergroten. Dankzij het gebruik van apps, webbased dashboards en de cloud kun je sneller en makkelijker toewerken naar het meest optimale proces voor jouw automatiseringssystemen. En mocht er toch een monteur nodig zijn, kunnen zij op afstand hulp bieden. Enrise heeft ruime ervaring in dit soort complexe procesoptimalisatie. Advies nodig of iemand om mee te sparren? Onze experts drinken graag een kop koffie met je.