Goed voornemen voor 2023: geef wat vaker feedback

Barbara Abspoel
Barbara Abspoel

27 december 2022

Goed voornemen: feedback geven

Dat feedback geven belangrijk is, dat weten we. Dat is zo in alle organisaties. In een zelfsturende organisatie misschien nog wel meer. Juist door feedback te geven draag je bij aan collectief betere besluitvorming en/of een betere (zakelijke) relatie en samenwerking. Maar weten dat iets belangrijk is, betekent nog niet dat je er altijd naar handelt. Vooral in moeilijke situaties kan het verleidelijk zijn om het er maar bij te laten zitten. Terwijl feedback geven juist dan vaak van zoveel meerwaarde kan zijn. 

Zelf moet ik eerlijk toegeven, dat ik feedback geven af en toe echt ontzettend lastig vind. Binnen mijn team gaat feedback geven prima – mijn teamgenoten spreek ik dagelijks en omdat we zo op elkaar zijn ingespeeld weten we precies wat we aan elkaar hebben. Dan is het makkelijk om feedback te geven. Aan collega’s vanuit andere teams en bij sommige klanten vind ik dat al lastiger. En daardoor geef ik de feedback soms gewoon niet. 

Struikelblokken

Meestal heeft dat dan één van de volgende redenen.

  1. Ik ben bang voor hoe er op mijn feedback gereageerd wordt, en de (negatieve) energie die me dat zou kunnen kosten. Dat vermijd ik liever.
  2. Ik kan naar mezelf de feedback niet zo goed verwoorden. Het is meer een onbestemd gevoel, maar veel concreter kan ik het (nog) niet maken. Als ik het niet goed kan verwoorden, moet ik de ander er dan wel mee lastigvallen?  

Inmiddels weet ik dat ik hier niet uitzonderlijk in ben. Dat deze en andere redenen er wel vaker toe leiden dat feedback uitblijft. Maar wat me ook opvalt is dat, als het me lukt om me er overheen te zetten en tóch feedback te geven, de uitkomst vaak een stuk minder negatief is dan waar ik me van tevoren druk om had gemaakt. Sterker nog, er zijn meerdere situaties geweest – zowel bij collega’s als bij klanten – dat oprechte feedback geven juist heel goed werd opgevat door de ander. En dat ik dan met een enorm gevoel van opluchting achter bleef dat het uit de lucht was. 

We zijn allemaal mensen

Dan blijkt dat de ander, aan wie je feedback geeft, ook maar een mens is. Iemand die het goed probeert te doen. En die dus, als je het op een respectvolle en begripvolle manier aanpakt, vast bereid is om je feedback te gebruiken om verder te verbeteren 

Betekent dit dat ik nu altijd feedback geef? Dat ik nooit meer met excuses kom naar mezelf, waardoor ik het achterwege kan laten? Absoluut niet. Maar het lukt me steeds beter om af en toe, op de momenten die ik echt belangrijk vind, toch over de drempel heen te stappen. Tot nu toe is het nog niet tegengevallen. 

Mocht je dus nog op zoek zijn naar een goed voornemen voor het nieuwe jaar, overweeg dan eens wat vaker feedback te geven. In de meeste gevallen zorgt het bij zowel de zender als de ontvanger voor een goed gevoel en concrete punten om de (zakelijke) relatie verder te verbeteren.