Enrise feliciteert Simpel voor de tweede keer op rij met predicaat ‘Beste uit de Test’!

Wendy Kooistra
Wendy Kooistra

20 augustus 2019

De Consumentenbond heeft Simpel opnieuw uitgeroepen tot ‘Beste uit de Test’ van alle mobiele providers. Een prachtig predicaat voor Simpel. Met een 8,3 is het voor de tweede keer op rij dat de budget-provider de kwaliteitslijst aanvoert!

Beste uit de Test!
Consumentenbond roept Simpel voor de tweede keer op rij uit tot 'Beste uit de Test' van alle mobiele providers

De Consumentenbond geeft 5 verschillende predicaten uit. De predicaten worden toegekend aan producten of diensten die de hoogste resultaten behalen in de vergelijkende testen en analyses van de bond. Met behulp van een panel analyseert de Consumentenbond ieder kwartaal wie de beste mobiele provider van Nederland is. De panelleden melden storingen en vertellen hoe tevreden ze zijn. ‘Dit tweede kwartaal is Simpel Beste uit de Test met een 8,3.’ meldt de Consumentenbond.

Trotse partner

Als partner van Simpel zijn wij ook best een beetje trots. Samen werkten we de afgelopen jaren aan het ontwikkelen van een totaaloplossing voor de IT.

Youri Treur, Director E-commerce & Customer Service at Simpel.nl zei daar eerder al over: “In Enrise hebben we een partner gevonden die erg bedreven is in de aansluiting van partners, personen en systemen in grote projecten. Als geen ander begrijpen ze dat je niet moet optellen binnen je eigen domein, maar dat samenwerken vermenigvuldigen is. Ik ben erg onder de indruk van de wijze waarop het team van Enrise onze organisatie en andere partners heeft begeleid naar creatieve oplossingen en resultaten. Bovendien is het erg prettig samenwerken.” 

Lees hier de volledige Case.