Controle over je server en netwerk met Zabbix monitoring

Enrise

31 januari 2017

Zabbix monitoring

Een relaxed weekend en de maandag zonder problemen beginnen? Dat kan met Zabbix! Dreigt je schijfruimte in het weekend vol te lopen, dan wil je dat natuurlijk al op vrijdag weten en oplossen. Ook wij controleren onze ICT-omgeving met het open-source pakket Zabbix. Met deze blogpost geven we je een kijkje in onze keuken.

Zabbix is monitoring voor je server, netwerk en applicatie

Zabbix is open-source applicatie voor de monitoring van servers, applicaties en de onderdelen hiervan. Oorspronkelijk was de applicatie bedoeld voor intern gebruik bij een bank, maar in 2001 is de software vrijgegeven als open-source product.

In de loop van de jaren heeft Zabbix een aanzienlijke groei meegemaakt, zowel qua functionaliteit maar ook in aantallen gebruikers. Er worden regelmatig conferenties gehouden om best-practices te bespreken en nieuwe functionaliteiten te presenteren. Daarnaast is er de mogelijkheid om certificeringen te halen.

Zabbix vanuit een technisch perspectief

Zabbix bestaat uit een aantal onderdelen waarbij de Zabbix Server de spin in het web is. Het verkrijgen en verwerken van de statussen en het uitsturen van notificaties wordt allemaal verzorgd door de server. Met de Zabbix webinterface kun je alles configureren en krijg je inzicht in de monitoring details op diverse pagina’s.

Zabbix dashboard

De Zabbix Server kan zelf simpele checks uitvoeren, zoals het pingen van een host, kijken of een bepaalde poort open is en controleren of een webpagina een bepaald keyword bevat.

Wil je echter meer inzicht dan kun je de Zabbix Agent (of een SNMP-daemon) installeren op de server die je wilt monitoren. Na de installatie en configuratie kan Zabbix veel zaken extra uitlezen zoals informatie over actieve processen, bandbreedteverbruik en processor-details.

Zabbix Items

Bij Zabbix staan de zogenaamde Items centraal. Items zijn de stukjes informatie waarop monitoringbeslissingen genomen kunnen worden of grafieken van gemaakt kunnen worden. Hierbij valt te denken aan zaken als:

  • Het aantal draaiende processen van proces X;
  • De belasting van de processor;
  • De beschikbare schijfruimte op schijf C.

Items kunnen individueel gemaakt worden voor een server of toegepast worden met een template, die op een hele groep servers dezelfde items toepast.

Zabbix Items

Standaard zijn er al veel items beschikbaar, maar deze kunnen ook individueel uitgebreid worden om bijvoorbeeld specifieke applicatie-onderdelen te kunnen monitoren.De historische gegevens van deze items kunnen bewaard worden om terug te kijken maar zijn ook bruikbaar bij het voorspellen van trends.

Zabbix Triggers

Op basis van items kunnen Triggers gedefinieerd worden. Triggers reageren op basis van de configuratie. Deze kan heel eenvoudig (“controleer of waarde X is”) maar ook heel complex zijn, meerdere condities bevatten of afhankelijk zijn van andere triggers.

Een goed controlemoment waarvoor Zabbix ingezet kan worden is de verloopdatum van een SSL certificaat. 30 Dagen vooraf kan dat puur informatief zijn waarbij het zichtbaar is in het overzicht, een notificatie is nog niet nodig. Met nog 7 dagen te gaan is een notificatie wel wenselijk.

Zabbix Triggers

Zabbix Actions

Na het verzamelen van de waardes moet er, om hierop te kunnen acteren, iets ondernomen worden. Dit is waar de Actions om de hoek komen kijken. Actions worden doorgaans gebruikt om een notificatie te versturen (bijvoorbeeld een mailtje of pushbericht), maar kunnen ook ingesteld worden om zelfstandig bepaalde acties uit te voeren op de server in kwestie. Daarbij kun je denken aan:

  • Het proces opnieuw op te laten starten als het uitvalt;
  • Een nieuwe server opstarten binnen de cloud;
  • Een notificatie sturen naar eerstelijns of escalatie verder in de keten.

Zabbix Actions

Extra mogelijkheden van Zabbix

Primair is Zabbix bedoeld voor de monitoring van servers en applicaties maar in principe kan het ook gebruikt worden om zaken te monitoren die niet server-gerelateerd zijn zoals:

  • Telling van het aantal auto’s op de parkeerplaats van je bedrijf;
  • Anticiperen op weersomstandigheden;
  • Aantal medewerkers aanwezig in het pand bijhouden;
  • Hoeveel koppen koffie zijn er vandaag gezet?

Zolang er een systeem is dat deze waardes heeft, kan dit aan Zabbix doorgegeven worden en er actie op ondernomen worden.

Zabbix als koffieteller

Zabbix als koffieteller

Gebruik van Zabbix binnen Enrise

Binnen Enrise maken we al een poosje gebruik van Zabbix. Onze eigen servers, applicaties van klanten en koppelingen worden nauwlettend in de gaten gehouden en resulteren in notificaties richting onze ontwikkelteams en servicedesk.

Zo monitoren we of de server zelf naar behoren werkt, of alle applicaties (bijvoorbeeld webserver of database-server) werken en hoe ze presteren, maar ook of specifieke koppelingen binnen de applicatie naar behoren functioneren.

Automatisering

We vinden het belangrijk dat onze monitoring-omgeving zoveel mogelijk zelf doet en ons werk uit handen neemt. Zabbix is daarom ook een integraal onderdeel van onze configuration management omgeving.

Zodra er een nieuwe server opgezet wordt, komt deze automatisch in de monitoring terecht en worden de juiste checks toegepast.

Onze teams kunnen zelf onderhoudsperiodes aanmelden en de monitoring van de server tijdelijk te staken binnen een genoemde periode. Op deze manier worden eventuele (onnodige) notificaties te voorkomen.

Naast onze configuration management integratie beschikken we ook over automatische monitoring van SSL-websites en hebben we een oplossing ontwikkeld voor automatische monitoring van applicatie onderdelen.

Dashboard

Het Zabbix dashboard is overzichtelijk en uitgebreid, maar bevat soms net te veel informatie. Op afstand mis je dan mogelijk belangrijke informatie. Daarom hebben wij een eigen dashboard ontwikkeld waarmee je ook op enige afstand in één oogopslag kunt zien wat er mis is.

Dit dashboard draait op één van de schermen bij onze servicedesk, zodat iedereen een oogje in het zeil kan houden.

Zabbix dashboard van Enrise

Zabbix is zowel praktisch als complex

Met Zabbix heb je strikte controle op je netwerk- of server omgevingen. Het biedt vele onmisbare opties voor een dashboard op maat zodat je altijd op de hoogte blijft van wat echt belangrijk is in je organisatie. De initiële opzet kan vrij complex zijn, waardoor je een steile leercurve hebt. Is het inrichten van een eigen Zabbix-omgeving een brug te ver voor jouw bedrijf, dan helpen wij je graag.