CodeCuisine®Live:”We are all IT companies now”

Martijn van de Polder

12 oktober 2016

codecuisine-publiek

Met ruim 40 bezoekers, twee inspirerende verhalen en enthousiaste reacties kijken we bij Enrise terug op een geslaagde eerste editie van CodeCuisine®Live op 11 oktober 2016.

We zijn allemaal IT-bedrijven

Hermen Heinen vertelde over de veranderende rol van IT in huidige organisaties. Het is niet meer een kostenpost, maar een ‘enabler’ van echte digitale innovatie. IT is voor veel bedrijven het belangrijkste, wellicht primaire, proces geworden. Eigenlijk zijn we allemaal IT-bedrijven.

Als IT dan zo’n belangrijke rol heeft, zijn er wel grote uitdagingen. Zo zijn bestaande systemen vaak niet flexibel, is de bestaande IT-organisatie met name ingericht op beheer en is het moeilijk om echt talent te vinden en te behouden. Plus wellicht de meest logische: software maken is nou eenmaal gewoon moeilijk. Hermen liet zien hoe we bij Enrise bedrijven helpen om deze problematiek het hoofd te bieden.

codecuisine-live2016-5

10 ingrediënten 

Vervolgens kregen we 10 ingrediënten voor toekomstbestendige digitale projecten, leerpunten uit 5 jaar 100% Agile software-ontwikkeling. “Laat contracten je niet belemmeren. Zorg dat je met een agile contract altijd ruimte hebt voor een betere keuze” is een van die ingrediënten die je niet vast laten zitten, maar juist als opdrachtgever Agile laten zijn.

De 10 ingrediënten waar je als opdrachtgever op moet letten bij toekomstbestendige digitale projecten die waarde toevoegen:

  1. Focus op visie
  2. Samen sterk
  3. Transparant
  4. Less is more
  5. Taal van de business
  6. Scrum++
  7. Kwaliteit
  8. Budgetbeheersing
  9. Zelfsturing
  10. Agile contract

We verpakten de 10 ingrediënten in een handig posterformaat, compleet met uitleg per ingrediënt.

Enrise Manifest Poster
Olaf Molenveld
Olaf Molenveld

Anti-fragility met Vamp.io

Gastspreker Olaf Molenveld startte zijn verhaal door ons mee te nemen in de ‘anti-fragile revolution’. Want er is iets gaande momenteel: We zien het gebeuren bij Google, Twitter, Facebook, Airbnb en Uber. En willen we met onze bedrijven een onderdeel zijn van die revolutie, dan moeten we onze IT-infrastructuur radicaal vernieuwen.

Magnetic.io, het bedrijf van Olaf, ontwikkelde Vamp.io. Een platform waarmee je je eigen IT-infra in no-time kunt op- en afschalen. Met handige tools voor canary releasing, zodat je in kleine stapjes een nieuwe site, een nieuw product of een nieuwe feature deelt met je gebruikers. Gaat het mis, dan herstelt je systeem zich door direct de vorige versie te herstellen in slechts milliseconden.

codecuisine-live2016-7

Vamp live demo

Hoewel een technisch complex verhaal, wist Olaf met een live demo van Vamp zijn belofte heel concreet te maken aan de hand van praktische voorbeelden. In het zicht van de bezoekers zette hij een nieuwe website neer met containertechnologie. Deze versie 1.0 staat er in enkele seconden en het toevoegen van extra serverkracht bij piekbelasting zien we volledig geautomatiseerd gebeuren.

Met iPhone-gebruikers in de zaal toonde hij de kracht van canary releasing: alleen op een iPhone kreeg je versie 1.1 van de website. Alle andere sitebezoekers (Android, Windows) kregen nog versie 1.0. In dit simpele voorbeeld werden de voordelen van canary releasing in één klap duidelijk.

Tot slot vertelde Olaf aan de hand van een simulatie wat er gebeurt als een server, service of ander onderdeel van je IT wegvalt: Vamp.io merkt het op en herstelt zich direct door de service nieuw leven in te blazen.

Na Hermen en Olaf is iedereen het erover eens dat we allemaal IT-bedrijven zijn. De digitale processen van een organisatie vragen om een bewezen effectieve agile-aanpak in de ontwikkeling van nieuwe producten en de juiste tools zoals Vamp om bij te blijven en voorop te lopen.

codecuisinelive-collage