Toen wij van marketing de term MACH dropten bij onze developers ging er niet direct een lampje branden. We legden uit; MACH staat voor Microservices, API-first, Cloud-native SaaS en Headless. Lampje aan! De reactie was; “Ah zo! Dat doen we toch al bij al onze projecten de afgelopen jaren…?!?”. En zie daar het leuke spanningsveld tussen de “hippe” terminologie van marketing waarin we de voor de developer o zo logische kennis en kunde proberen te verpakken :).
Wat is MACH anders dan die termen onder 1 paraplu?
MACH is hip, MACH is waardevol, MACH is er voor een unieke klantbeleving.
Maar MACH is ook complex. Naast de term MACH zien we nu geregeld begrippen als MACH-architectuur, -landschap en -services voorbij komen. Als we het daarover hebben, dan bedoelen we daarmee dat je de verschillende concepten binnen MACH zodanig met elkaar combineert dat je een eigen, uniek ecosysteem creëert. Hoe dan ook, geen monolieten dus. Maar een uit beheersbare componenten opgebouwde applicatie.
Het MACH-landschap dat je zo creëert is schaalbaar en flexibel. Aanpassingen, upgrades, toevoegingen of juist vervanging van bepaalde componenten, het is allemaal eenvoudiger en minder riskant. Immers door de losse componenten staat nooit je hele landschap stil. En wat daarnaast iedere marketeer moet aanspreken; A/B testen is ook makkelijker dan bij een monoliet. Of je nu 2 versies van dezelfde frontend hebt op dezelfde API. Of dezelfde frontend op 2 verschillende versies van de API.
Sneller dan het geluid
Het is geen toeval dat het Machgetal staat voor een supersonische snelheid. Het toepassen van MACH in je architectuur geeft je business namelijk een ongekende snelheid en wendbaarheid om in te spelen op onverwachte situaties. Bijvoorbeeld E-Commercebedrijven die MACH omarmen zijn in staat de beste technologie voor elk specifiek onderdeel van hun business te kiezen en de nodige componenten met elkaar te verbinden. In korte tijd kun je een belangrijke oplossing met waardevolle functies voor de klanten creëren. Denk hierbij aan een ‘Click en Collect’ functie die retailorganisaties middenin een pandemie in zeer korte tijd moesten realiseren. Vanuit een MACH adoptie kun je dit soort specialistische technologie eenvoudig samenvoegen met je bestaande besteloplossingen.
“Ik voorzie met MACH een complexe uitdaging én ook iets dat veel waarde biedt voor bedrijven die een unieke, omnichannel klantbeleving willen creëren.” Schreef Friso Geerlings op Emerce.nl, al in 2020.
Mooie, maar complexe voordelen
Maar let op; naast deze voordelen moet je ook goed kijken naar de complexiteit van een (over)stap naar MACH. Begin je opnieuw (Greenfield) dan is het de overweging zeker waard. Qua kosten is het al de moeite van het onderzoeken waard. Omdat je alleen betaalt voor wat je aan services gebruikt.
Wil je de overstap maken op basis van een bestaande architectuur? Dan is het verstandig om naar je lange termijn planning te kijken. En moet je zeker weten dat je strategie helder is. Deze beiden zijn essentieel om te kunnen bepalen of MACH voor jouw een oplossing is.
Het is overigens niet zo zwart/wit. Je kunt natuurlijk ook een klein onderdeel van je applicatie op een nieuwe architectuur zetten. Wat voor jou het beste is, is een kwestie van onderzoeken.
Samen onder de paraplu?
Of de term MACH nu hip is of een blijvend begrip in de digitale-transformatie golf, wij zijn van mening dat het vraagt om kennis en kunde van al die losse componenten. Microservices, API-first, Cloud-native SaaS en Headless, bij Enrise hebben we expertise op al die componenten. En wist je dat we een e-commerce whitepaper hebben voor alle termen, begrippen en definities die samen zijn verpakt tot het begrip MACH? Download hem (gratis).