Inzicht en grip met New Relic

Bart van Asselt 2021
Bart van Asselt

16 november 2021

Inzicht en grip met New Relic

Dit New Relic artikel is voor jou! Of je nu een relatief simpele website met enkel content hebt. Verantwoordelijk bent voor een enorm e-commerce platform. Een complexe webapplicatie onder je beheer hebt. Of zorg draagt voor een digitaal portal. Waarom? Voor alle bovenstaande geldt hetzelfde. Als eind- of mede-verantwoordelijke wil je dat jouw product of dienst bereikbaar is en blijft voor je eindgebruiker. O ja, en een beetje snel ook graag, want anders kost het je conversie. In dit blog daarom alles over het inzicht en de grip die je hebt op je website, met New Relic.

New Relic

New Relic is een in San Francisco, Californië gevestigd technologiebedrijf. Ze ontwikkelt cloudgebaseerde software om website- en applicatie-eigenaren te helpen de prestaties van hun services te volgen. (bron: Wikipedia)

New Relic logo

Ook Girav steekt kop niet in het zand

Ook onze klant Girav zag de meerwaarde van deze tool in. Daar zijn ze begonnen met het monitoren van hun applicatielandschap met behulp van New Relic. Ook aan hen geeft deze zeer krachtige tool inzicht in het exacte gebruik van resources van hun platform.

Enrise heeft er samen met Girav voor gezorgd dat New Relic alle belangrijke processen continu in de gaten blijft houden. Welke van die processen daarvoor in aanmerking komen ontdekten we vooraf in gesprek. En samen liepen we door alle applicaties en het server landschap heen. Zo wisten we vrij snel wat de bedrijfskritische processen zijn. En waar de mogelijke bottlenecks liggen als het gaat om zaken die vast kunnen lopen.

Ook wordt er gekeken naar alle externe koppelingen en hoe die een onderdeel vormen in het grote geheel.

Bedrijfskritische processen in kaart brengen met New Relic

Zodra de lijst met bedrijfskritische processen compleet is gaan we naar de concrete invulling m.b.t. monitoring. Hierbij kijken we naar wat we kunnen monitoren. Maar ook wat er minimaal nodig is om te kunnen zeggen dat een proces gezond draait. Het gezond draaien van een proces meten we op 2 manieren;

  • we controleren de beschikbaarheid van het proces en
  • de tijd die het kost om reactie te krijgen van dit proces.
    Als een proces te lang op zich laat wachten kunnen we daar ook weer iets mee doen.

Synthetics

Met synthetics kunnen we voor ieder proces inregelen hoe we deze willen monitoren. Dit kan via een eenvoudige beschikbaarheidscheck (ping). Maar ook complete user flows zijn te configureren. Voor Girav is dat bijvoorbeeld een product bestellen.

Alerts

Zodra de synthetics aangemaakt zijn kunnen we hier alerts voor instellen. Dit is het krachtigste deel van New Relic. Ze kunnen namelijk de beheerder van het platform laten weten dat er een mogelijk probleem is.

Als de betaalkoppeling van je e-commerce platform een storing heeft, wil je dit eerder weten dan je bezoekers. Zodat je nog in staat bent om een eventuele fallback aan te zetten. Of een melding te tonen aan je bezoekers.

De alerts kun je configureren door policies aan te maken en hier bepaalde thresholds aan te hangen. Deze thresholds kunnen ervoor zorgen dat de kans op false positives zo klein mogelijk wordt. De alerts en thresholds stellen wij in het begin zo licht mogelijk in. Vervolgens kunnen we ze samen met de klant verder afstellen, zodat er een goede balans is.

Soms wil je bij een korte time-out van een externe dienst niet direct notificaties ontvangen. In de praktijk zijn er namelijk best wel wat externe diensten die er regelmatig, soms maar voor een paar seconden, uit liggen. De signaalwaarde van een notificatie is daarom erg van belang voor een goed ingerichte new relic configuratie.

Optimalisaties

Zodra New Relic eenmaal goed ingeregeld is kan je aan de slag met optimalisaties. New Relic APM (Application Performance Monitoring) geeft je inzichten in het complete gebruik van je platform. Ze laat alle services zien (databases en koppelingen), externe koppelingen en fouten logs.

Hiermee ben je in staat om je platform continu onder de loep te houden. Je kunt je trage pagina’s, database queries of externe koppelingen eruit filteren. Je bent eenvoudig op de hoogte van wat er nu onder de motorkap gebeurt.

Monitoring voor iedereen

Het moge duidelijk zijn. We helpen je bij Enrise graag op weg. We brengen je platform in kaart. Doen advies over wat er gemonitord zou moeten worden. Regelen de synthetics en alerts in en kunnen een advies geven op basis van onze bevindingen in APM. Wellicht is New Relic dé oplossing voor jouw business. Dan nemen we je ook graag mee in een kennissessie. En leggen we je in zo’n sessie helemaal uit hoe je als applicatie beheerder zelf aan de slag kunt.