Shopware vs. Magento: wint de kleine Duitse club het van de Amerikaanse reus?

Pim van der Linden

16 juli 2020

Nu Magento 1 aan het eind van zijn levensduur is gekomen, zijn veel bedrijven op zoek naar een alternatief. Het Duitse Shopware lijkt de goede papieren te hebben om in het gat te springen, dat ontstaat nu Adobe zich met Magento vooral op het hogere segment wil gaan richten. Hoe gaat deze strijd aflopen? En wat betekent dat voor jou, als je een overstap naar een ander platform overweegt? 

Magento 1 werd Magento 2

De nieuwe versie van het meest gebruikte e-commerceplatform ter wereld had sneller, beter schaalbaar, veiliger, gebruiksvriendelijker, meer mobile-first en beter onderhoudbaar moeten zijn dan versie 1. Maar toen Magento 2 in november 2015 uitkwam maakte het geen goede indruk. Er waren veel bugs en de software voelde op veel manieren ‘niet af’. De problemen schrikten veel mensen af. Magento-klanten namen een afwachtende houding aan en gingen ook eens rondkijken op de markt. 

(in bovenstaande video vertelt Sjoerd Santema je meer over de strijd tussen Magento en Shopware)

1,68 miljard dollar terugverdienen 

Maar er is nog een reden dat veel bedrijven op zoek zijn naar een alternatief voor Magento. Adobe heeft namelijk 1,68 miljard dollar betaald voor Magento en dat moet terugverdiend worden met licenties. Om dat voor elkaar te krijgen richt Adobe zich met Magento nu vooral op grote enterprise-klanten. Kleinere gebruikers krijgen een stuk minder aandacht, zeker nu Magento 1 End Of Life is. De support eindigt deze week en je bent daarvoor vanaf nu aangewezen op de community of op andere partijen, zoals Mage One. De open source variant van Magento blijft wel bestaan, maar die zal van Magento vermoedelijk weinig focus krijgen. 

Een lieve club uit het Münsterland 

Op hun zoektocht naar een alternatief komen steeds meer bedrijven bij het Duitse Shopware uit. Het verschil tussen de twee bedrijven kan bijna niet groter zijn. Toen ik er vorig jaar bij was, zag ik een lieve club mensen uit het Duitse Münsterland met een kantoor tussen de graanvelden. Totaal anders dan de corporate multinational die Magento zelfs voor de overname door Adobe al was. De verschillen vertalen zich door in de software. Shopware is veel lichter en sneller dan Magento. Magento is in de loop der jaren flink gegroeid en omvat veel verschillende technologieën en componenten, waarin zelfs wij soms het overzicht verliezen. Dit is een probleem dat je vaak ziet bij e-commercepakketten die wat langer bestaan. Omdat je niet de optie hebt om alleen de componenten te installeren die je nodig hebt, ben je gedwongen om alles te laden en ook alles te updaten. Dat levert veel extra werk op en gaat ten koste van de snelheid. Shopware heeft die bagage nog niet en is bovendien een stuk goedkoper dan Magento, terwijl het voor die lage prijs wel enterprise-level support biedt. 

Verschillende ecosystemen 

Het bouwen van een project met beide pakketten verschilt niet zo vreselijk veel. Het enige waar je met Shopware wel tegenaan loopt is dat het ecosysteem veel kleiner is. Rondom Magento is er wereldwijd een enorme community van bureaus, developers en hostingpartijen. Bij Shopware moet dat nog groeien, hoewel je bijvoorbeeld steeds meer hostingpartijen zijn die specifieke Shopware-hosting aanbieden. De voordelen van Shopware zie je vooral in onderhoud en snelheid van de oplossing als hij eenmaal af is. Ook als je kijkt naar de mogelijkheden van headless commerce en progressive web apps (PWA’s) zie je geen hele grote verschillen tussen de twee systemen. Zowel Magento als Shopware zijn helemaal klaar voor het realiseren van headless systemen en PWA’s. Hoewel Magento vrij laat was met ondersteuning hiervoor, zijn ze daar nu met PWA Studio aardig bij de tijd. Shopware is vanaf het begin ‘API-first’ opgezet, dus ook daarmee ben je klaar voor headless. 

Wordt Shopware de grote winnaar? 

Wie gaat deze strijd winnen? Het is waar dat Shopware in een specifiek segment met een behoorlijke opmars bezig is. En het heeft, nu Magento zich op de grote enterprise concentreert, de kans om nog veel meer marktaandeel te veroveren in de segmenten daaronder. Maar je kunt nog niet zeggen dat ze de strijd gewonnen hebben. Wereldwijd zijn er volgens Datanyze nog ruim 40 keer zoveel Magento-sites als Shopware-sites. Maar, meer dan twee derde daarvan draait nog op Magento 1. Als die allemaal overstappen en Shopware weet een belangrijk deel van die sites binnen te halen, kan het beeld ineens kantelen. 

Nog meer alternatieven 

Het is natuurlijk niet zo dat je moet kiezen tussen Magento en Shopware. Er zijn nog veel meer alternatieven. Hier bij Enrise willen we een open blik houden en voor ieder project het goede platform kiezen. Daarom doen we geregeld onderzoek naar de mogelijkheden van verschillende platformen. Het toepassen van een framework als Sylius is bijvoorbeeld een prima alternatief voor het werken met een e-commercepakket. Ieder onderdeel van zo’n framework communiceert met de andere delen via een API en is dus individueel te vervangen of aan te passen. Componenten die je niet nodig hebt, laat je weg. Je moet in deze opzet iets meer werk verzetten om je toepassing te maken, maar je wordt beloond met veel meer snelheid en minder onderhoud. 

Interne verdeeldheid en emoties 

Hoewel het kiezen van een e-commerceplatform veel te veel verschillende aspecten heeft om je te beperken tot een keuze tussen twee platformen, zie je toch dat het hier in de praktijk vaak op neer komt. Vaak zijn binnen het bedrijf de kampen al verdeeld. Iedereen heeft zijn mening al gevormd en zijn hakken in het zand gezet. Naar je ‘eigen’ systeem kijk je vaak door een roze bril, terwijl je van de andere oplossingen alleen maar de nadelen ziet. Wat je ondertussen alleen vergeten bent, is om uit te zoeken wat je echt nodig hebt. Waar komt jouw diepgewortelde voorkeur voor Magento of voor Shopware vandaan? Vaak zit er heel veel subjectieve emotie in zo’n voorkeur, bijvoorbeeld omdat een project met Magento een keer helemaal is stukgelopen. Of omdat een goede bekende heel positief is over Shopware. Veel mensen hebben ook een voorkeur voor het platform waar ze al ervaring en zelfvertrouwen mee hebben opgebouwd.

Uitdagingen van vandaag, strategie van morgen 

Maar welke oplossing past eigenlijk echt het best bij de huidige uitdagingen? Welke problemen komen we tegen als we het e-commerceplatform aan ons CRM gaan koppelen? Werkt het naadloos samen met onze authenticatie-oplossing of lopen we daar tegen usability-issues aan? Allemaal vragen die je alleen kunt beantwoorden door het in de praktijk te proberen. Het bouwen van een Proof of Concept (POC) is daarvoor een goede aanpak. Tot slot moeten je technische ideeën ook passen bij je strategische visie. Tenzij je het over een tijdelijke campagnesite hebt, is een e-commerceplatform een keuze waar je nog jaren mee voort moet. De praktische kennis die je opdoet bij het bouwen en testen van je POC voorkomt dat je daarbij een doodlopende weg inslaat die heel duur eindigt. 

Hoe ga jij verder?

Dus hoe ga jij verder na Magento 1? Over naar Magento 2? Shopware? Of iets totaal anders? Onze development teams gaan heel graag eens met je zitten om het over de mogelijkheden te hebben.

Zoek je nog meer informatie? Lees vooral ook ons gratis whitepaper: “Hoe kies ik het juiste E-commerceplatform dat bij mijn business past?”