Heb jij de volledige controle over al jouw content?

Vincent Hagen
Vincent Hagen

29 juli 2020

Of je nu een webapplicatie, webshop, actueel blog of populaire website hebt, één ding is zeker: je hebt content. Heel veel content. En vaak nog in meerdere talen ook. En al die content moet beheerd worden. Dit kan je natuurlijk in het systeem zelf. Maar wat als je dat systeem wil uitbreiden? Wat als je naast je webshop een blog wilt hebben, naast je blog een website of naast je website een shop? Kan je die content dan wel makkelijk gebruiken? Is het überhaupt wel makkelijk te beheren? Kortom, heb jij de volledige controle over al jouw content? In deze blogpost vertel ik je alle aspecten waar je op kunt letten bij het uitzoeken van jouw Content Management Systeem (CMS).

Ga je headless of niet?

Allereerst is het belangrijk om te weten of je wil gaan voor een headless CMS of niet. Een headless CMS is een CMS zonder voorkant (de head) waar klanten jouw content kunnen consumeren. Als je al een bestaand kanaal hebt waar de content geconsumeerd wordt, is een head alleen maar ballast en vaak ben je dan beter af zonder. Hierdoor ligt de maximale focus op jouw content en niet alles er om heen. Wil je meer weten over headless CMS systemen? Lees dan onze blogpost daarover. 

content

Verschillende soorten content

Vaak wordt er bij content voornamelijk gedacht aan website teksten of blogposts. Maar zijn de productdetails in een webshop ook niet gewoon content? Waar leg jij de grens wat content is en wat niet? In de meeste CMS systemen kan je naast teksten ook bepaalde assets kwijt, zoals filmpjes en plaatjes. Sterker nog, in sommige CMS systemen zoals Directus, Craft CMS, Butter CMS en Strapi kan je compleet eigen entiteiten en relaties daartussen maken. Met zulke systemen ben jij de baas over al je content, maar dit heeft ook een keerzijde. Je moet namelijk ook de data invullen en onderhouden. Daarom is het van belang dat alles op een logische plek staat. Maar wat is de logische plek? Soms heb je bijvoorbeeld meerdere telefoonnummers of adressen nodig en kan je er voor kiezen om velden als “telefoon_1” en “telefoon_2” te maken. Beter is om een telefoonboek entiteit aan te maken waar andere entiteiten naar verwijzen. Dit is een vorm van database-normalisatie, waarmee je voorkomt dat data potentieel dubbel wordt opgeslagen. Daarnaast zorgt normalisatie ervoor dat jouw data flexibeler in toepassingen blijft. En daardoor beter beheersbaar in onderhoud blijft. 

Inventariseren

Centraal staat jouw content, maar past al jouw content wel in het het CMS? Heb je tekst met opmaak nodig, content in meerdere talen of maak je video’s of foto’s voor bij je content? Dan is het belangrijk om te weten of je deze kwijt kan in het systeem en kan koppelen of gebruiken in de content zoals jij het wilt. Bekijk dan goed of dit in het CMS kan. Naast de soort content is de hoeveelheid ook van belang. Veel systemen limiteren de hoeveelheid entiteiten, vertalingen of MB’s die geüpload kunnen worden. Inventariseer daarom van tevoren de omvang van je content, in aantal, MB’s en talen.

Hoe krijg je controle?

Een van de grootste voordelen van een CMS is de mogelijkheid om gecentraliseerd je content te beheren. Maar beheren meerdere mensen dezelfde content? Of andere content? Of zijn er teams met verschillende taken en verantwoordelijkheden? Het is wel fijn dat het CMS je in staat stelt elke gebruiker de juiste rechten te geven. Dit voorkomt menselijke fouten en maakt het gebruik simpeler. Veel CMS systemen geven aan gebruikers rollen en daarbij rechten. Onderzoek van tevoren goed of dit model bij jou past.  Naast de rechten is de controleerbaarheid ook belangrijk. Het gaat er hierbij om het kunnen zien welke gebruikers wat hebben aangepast. Sommige systemen zoals Strapi hebben dit enkel beschikbaar bij het enterprise pakket, andere systemen werken met revisies per entiteit, anderen met een activiteitenlog. Bekijk van te voren goed hoe jij de controle behoudt over jouw content en of het CMS daarbij past.

Kijk vooruit

Als laatste is het belangrijk om de toekomst in acht te nemen. Kan het CMS met jou mee groeien? Hierbij is het belangrijk om te bedenken of al de bovengenoemde vraagstukken in de nabije toekomst kunnen veranderen. Als het CMS niet in dat plaatje past hoeft het niet direct een ramp te zijn, migreren is altijd een optie. Maar in welk tijdsbestek verwacht je deze migratie en hoe groot is de impact? Doorgaans is het beter om een CMS te nemen wat meer met je meegroeit, of wat je later zelf kan (laten) uitbreiden. Bijvoorbeeld bij Craft CMS, kan de code uitgebreid worden om het systeem precies naar jouw hand te zetten.

Voor welk systeem je ook kiest, zorg dat het totaal past bij jouw benodigdheden. Niet alleen in consumptie van content en beheren van content, maar ook in uitbreidbaarheid, prijs, onderhoud en passend bij jouw toekomst.

Heb je meer vragen of ben jij benieuwd naar welk CMS het beste bij jou past? Neem gerust contact met ons op. Onze developers drinken graag een kop koffie om je bij te praten.