Nieuwe vergelijker leaseauto.nl vandaag gelanceerd!

Floris Huetink
Floris Huetink

31 oktober 2019

Leaseauto.nl lancering

Vandaag is vergelijkingssite leaseauto.nl gelanceerd. ‘Het onafhankelijke platform brengt het private leaseaanbod en de beste leaseaanbiedingen overzichtelijk bij elkaar en is glashelder over contractvoorwaarden en meerkosten.’ aldus hun eigen persbericht zojuist. Als Enrise hebben we het beheersysteem gebouwd voor alle gegevens die op de website getoond worden.

Leaseauto.nl wil de makkelijkste plek zijn om een private lease auto te vinden. In de praktijk betekent dit dat aanbod van meerdere leasemaatschappijen gecombineerd moet worden tot één databron, zonder dat we appels met peren aan het vergelijken zijn.

Dit is om meerdere redenen een uitdaging. Allereerst speelt mee dat auto’s in de basis complexe producten zijn. Bedenk bijvoorbeeld dat één auto bestaat uit tienduizenden onderdelen en elk model meerdere uitvoeringen heeft met verschillende opties en accessoires. Daarnaast heeft elke leasemaatschappij eigen definities van kilometrages, looptijden en meer- en minderprijzen voor opties en pakketten. 

Tijdens het ontwikkeltraject hebben we daarom een aantal technische opties verkend om alle benodigde data in te lezen en te combineren. 

Uiteindelijk zijn we uitgekomen op een semi-automatisch invoersysteem. We lezen geautomatiseerd autogegevens in uit JATO en AutoDisk. Beide partijen leveren gestandaardiseerde autogegevens aan voor alle automerken. Op een aantal punten vullen ze elkaar aan.

Leasemaatschappijen kunnen in de door ons gebouwde applicatie een merk, model en uitvoering selecteren. Het systeem leest daarna automatisch de basisgegevens van de auto in en toont deze op het scherm. De leasemaatschappij vult dit in ons systeem aan met prijsinformatie, beschikbare kleuren, levertijden en andere specifieke contractopties die van toepassing zijn.

Tot slot ontsluiten we al deze gegevens samen richting de website. Vanuit de website gezien lijken alle gegevens hierbij uit één bron te komen, terwijl onder de motorkap allerlei verschillende databronnen gecombineerd worden tot één geheel. Zo kan de website zich concentreren op de gebruikersinterface zonder kennis te hebben van de exacte herkomst van alle autogegevens.

Deze modulaire opzet maakt de software op de lange termijn beter te beheren en aan te passen als er nieuwe wensen zijn.

We zijn er trots op dat we deze bijdrage hebben kunnen leveren aan leaseauto.nl en feliciteren ze van harte met de lancering vandaag!