Slavernij bestrijden met hackathon

Joost Slijkoort
Stefan van Essen
Joost Slijkoort, Jordin Brouwer, Martijn van de Polder & Stefan van Essen

3 april 2019

Keen Design hackathon IJM 2019 - Developers aan de bar

Onlangs organiseerde onze partner Keen Design een hackathon tegen slavernij, in samenwerking met mensenrechtenorganisatie International Justice Mission. Onze developers deden mee. In de Wasruimte en De Werkspoorkathedraal in Utrecht werkten ze van zeven uur in de ochtend tot elf uur in de avond aan een nieuwe digitale oplossing die een slaafvrije wereld een beetje dichterbij brengt.

Werkspoorkathedraal Utrecht Hackathon Keen Design 2019

Slavernij in diverse vormen

Een goede hackathon start met een goede briefing. Waar doen we het voor? Wat is er nodig? Waarmee kunnen we vandaag het verschil maken ten opzichte van gisteren? Tijdens de presentatie aan het begin van de dag maakten we kennis met International Justice Mission (IJM), een internationale mensenrechtenorganisatie. Samen met (lokale) advocaten, onderzoekers en nazorg-professionals zoeken zij gerechtigheid voor slachtoffers van slavernij, seksuele uitbuiting en andere vormen van gewelddadige onderdrukking. Tijdens deze briefing werd duidelijk dat slavernij zich toont in meer vormen dan de meeste mensen beseffen. We kregen schrikbarende verhalen te horen over online pedofilie, uitbuiting van scheepswerkers en een groot gebrek aan verantwoording door missende bewijslast.

Communicatie-uitdaging en bewijslast

De 50 aanwezigen werden opgedeeld in teams, eenheden waarin met elkaar werd gezocht, gedacht en gewerkt aan een eerste stap richting een nieuwe digitale oplossing die IJM-werkers kan helpen in hun dagelijkse speurtocht naar onderdrukkers en uitbuiters.

Enrise splitste op in twee teams, met de namen Enrise Elektrotechnique en Enrise Artisans.

Team Elektrotechnique ging aan de slag met het probleem van gebrekkige communicatiemiddelen voor reddingsteams en undercoveragenten in het veld. Veel agenten communiceren nu via gewone middelen zoals WhatsApp, wat niet altijd volstaat. Berichten versturen is onhandig en vooral rechercheurs die op een motor met hoge snelheid zich verplaatsen zouden baat hebben bij een specialistisch communicatiemiddel. Bovendien valt een rechercheur in open veld teveel op als de telefoon wordt gebruikt voor communicatie.

Teamoverleg Keen design Hachathon 2019

Team Artisans pakte het gebrek aan bewijslast op om betere bescherming te kunnen bieden aan scheepswerkers. Het gebeurt veel dat scheepswerkers benaderd worden door recruiters die ze vervolgens valse beloftes doen. Vaak worden de werkers uitgebuit door slechte werkomstandigheden, niet tot nauwelijks betaald en soms komen ze zelfs op een ander eindpunt aan dan hen is voorgehouden. Slachtoffers kunnen fluiten naar hun geld, maar door de barre omstandigheden bij hen thuis blijven ze toch proberen werk te vinden in de scheepvaart, in de hoop wel goed betaald te krijgen.

Slavernij digitaal bestrijden

Onze Enrisers zijn sterk in technische realisatie van complexe systemen en oplossingen voor moeilijke vraagstukken, maar voor de conceptfase waarbij de oplossingsrichting nog erg onduidelijk is werken we vaak samen met externe partijen, zoals Keen Design. Onze beide hackathon-teams van Enrise zijn vanuit deze achtergrond dan ook snel in een specifieke oplossingsrichting gedoken, waarbij veel andere deelnemende teams langer in de conceptfase bezig zijn geweest.

Developers coding aan de bar Keen design hackathon

Team Artisans bouwde aan een systeem dat op een laagdrempelige manier kan helpen werkers hun reis en werkafspraken te documenteren. Met voldoende en juiste informatie kunnen NGO’s en nationale politiekrachten immers makkelijker schepen en bedrijven aanpakken die herhaaldelijk rapporten krijgen over uitbuiting. Dankzij de strength in numbers kunnen deze mensen geholpen worden om voor hun rechten op te komen.

Het andere team, Elektrotechnique, kwam met een communicatiemiddel dat bestaat uit een tweedelige chat-app, met aparte functies voor investigators, coördinatoren en undercover agents. Een centraal dashboard toont de status en locatie van elke field agent. Alle partijen kunnen in dit systeem vlot hun status aangeven, hun locatie delen en communiceren met tekstberichten of geluidsopnames. Status-updates worden doorgegeven als trilsignalen, zodat agents op de uitkijk minder opvallen en toch van de situatie op de hoogte zijn.

Presentatie, dot voting en uitreiking

Met de snelle aanpak om van een vraagstuk tot een technisch werkende oplossing te komen, kon met name team Electrotechnique een vrijwel complete proof of concept bouwen. Zij presenteerden laat in de avond een product dat bestond uit twee werkende mobiele apps en een centraal dashboard waarop een statusoverzicht van veldsituaties wordt getoond.

Dotvoting tijdens Keen Design hackathon

Na de presentaties van de teams werd met dotvoting vastgesteld welke oplossing op de meeste waardering kan rekenen. Daarvoor mocht elke deelnemer 3 stickers (dots) plakken bij zijn of haar favoriet. Als snel bleek dat deze aanpak oplossing van team Electrotechnique goed in de markt lag. Het kreeg de meeste stippen van alle concepten. De communicatie-oplossing is in een algemene presentatie nogmaals gedemonstreerd en toegelicht.

Demo time tijdens Keen design hackathon 2019

Na beoordeling van de jury heeft het gebouwde concept van team Electrotechnique zelfs de gedeelde eerste prijs in ontvangst mogen nemen, waar we natuurlijk trots op zijn!

Prijsuitreiking tijdens Keen Design hackathon

 

Enrise your world

Software maken. Dat is wat we het liefste doen. En we schuwen maatschappelijke verantwoordelijkheid daarin niet. We zetten onze kennis en ervaring dan ook graag in om de wereld van morgen een betere plek te maken dan vandaag. Het is een van de manieren waarop wij de wereld willen enrisen. Daarnaast is een hackathon als deze een leuke en verbroederende methode om met gelijkgestemden uit diverse organisaties te werken aan maatschappelijke uitdagingen.