Upgrade naar PHP 7.2

Bobby Bouwmann
Bobby Bouwmann

10 januari 2019

De start van een nieuw jaar is het ideale moment om met een schone lei te beginnen. Thuis en op kantoor is dat heel normaal, maar vergeet vooral ook niet je software en systemen. Dit is dan ook het perfecte moment om te kijken naar de status van je bedrijfsapplicaties. Ook je applicatie zou up-to-date moeten zijn en het nieuwe jaar fris moeten beginnen. Zo ook het upgraden van de PHP-versie en het framework waarop je applicatie is gebouwd. Wellicht heeft je hostingpartij je hierover al geïnformeerd.

Eerder schreven wij al over een nieuwe PHP-versie en de voordelen die dat met zich meebrengt voor applicaties de al jaren actief zijn. Wij schrijven nu nog eens over een PHP-upgrade, aangezien momenteel de nood hoog is: De nog veelgebruikte PHP-versie 5.6 wordt namelijk niet meer gesupport en begint nu door z’n ouderdom een gevaar te worden voor je applicatie. Draait jouw applicatie nog op PHP 5.6? Lees van vooral verder!

Een stukje geschiedenis

PHP 5.6 is beschikbaar sinds 28 augustus 2014. Deze versie kreeg verschillende updates met verbeteringen en extra beveiliging en heeft nu de status End Of Life gekregen, zoals dat heet. Versie 5.6 is beschikbaar geweest tot 31 december 2018, dat is in totaal 1587 dagen. Als we terugkijken naar oudere versies zien we dat PHP-versies minder lang beschikbaar zijn en steeds sneller om een update vragen. De reden hiervoor is dat nieuwe versies vaak veel (beveiligings) bugs oplossen en een betere performance bieden.

Sinds 3 december 2015 is PHP 7.0 beschikbaar. Deze versie biedt heel veel voordelen ten opzichte van PHP 5.6. PHP 7.0 biedt verbeterde snelheid, verminderd geheugengebruik en een betere foutafhandeling. Bijvoorbeeld strict typing, wat zorgt dat de ontwikkeling van de applicatie minder foutgevoelig wordt. Dit heeft zowel voordelen voor ontwikkelaars (het is goed te testen), als voor gebruikers (minder kans op bugs). Ondertussen is PHP 7.0 ook End Of Life per 3 december 2018. Deze versie is 1097 dagen beschikbaar geweest.

Momenteel zijn er nog 3 PHP-versies die tot minimaal december 2019 beschikbaar blijven voor updates. Dat zijn PHP 7.1, 7.2 en 7.3. Wij gebruiken zelf PHP 7.2 of hoger voor nieuwe projecten.

Waarom zou je moeten upgraden?

Voorkom kwetsbaarheid

Een nieuwe PHP-versie zorgt ervoor dat de applicatie niet meer kwetsbaar is voor bekende bugs en beveiligingskwetsbaarheden. Alhoewel er de laatste paar jaren niet veel beveiligingskwetsbaarheden zijn gevonden bij de meest recente PHP-versies, zijn er nog steeds wel gevaren. Zeker nu PHP 5.6 geen beveiligingsupdates meer krijgt is het een ideaal doel voor hackers en developers om fouten in te vinden en binnen te dringen. Aangezien nog een groot gedeelte van het internet op deze versie draait is het een makkelijk doelwit. We zagen het destijds ook met Windows XP. Toen dat geen beveiligingsupdates meer kreeg, nam het aantal virussen toe en trof het veel systemen. Om dit te voorkomen met je applicatie die op PHP draait raden wij aan je applicatie nu naar minimaal PHP 7.2 te upgraden.

Nieuwe features

Naast security updates biedt upgraden nog veel meer voordelen. Als je bijvoorbeeld gebruikt maakt van een PHP-framework zoals Symfony of Laravel levert een upgrade vaak nieuwe features, tools en andere handigheden die de doorontwikkeling van je applicatie vergemakkelijken. Het updaten naar een nieuwe framework-versie zorgt dat deze ook perfect aansluit hij de laatste PHP-versie. Op deze manier kunnen je applicaties er ook weer een tijdje tegenaan.

Snelheid

Elke PHP-upgrade betekent een flinke snelheidsverbetering ten opzichte van de versie ervoor. Het is een echte performance boost voor je applicatie. De ontwikkelaars van PHP 7.0 hebben hard gesleuteld om zo min mogelijk systeemgeheugen te gebruiken en herbouwden onderdelen om meer snelheid te krijgen. En dat is ze goed gelukt.

Waarom is snelheid belangrijk?

Gebruikers willen snelheid, ongeacht op welk device ze je site bezoeken. Als je site, shop of portal langzaam laadt verlies je veel potentiële klanten. Een performance boost zoals PHP 7.x zorgt ervoor dat je website sneller laadt en bezoekers aan boord houdt.

Ook leuk: Een snelle site of applicatie resulteert in een beter zoekresultaat op bij Google. Google waardeert snelle websites. In ruil voor snelheid krijg je een hogere ranking in de zoekresultaten en betaal je minder aan advertenties als je Adwords inzet.

Hostingpartij Servebolt zette de diverse PHP-versies naast elkaar en onderzocht de verschillen voor en na de upgrade naar een nieuwere versie. De snelheid gaat er op veel punten gigantisch vooruit.

Bron: Servebolt

Hostingprovider Kinsta deed ook onderzoek naar de verschillende PHP-frameworks in combinatie met PHP-versies en wat het verschil is in performance per framework. Hier zie je overduidelijk dat PHP 7.0 flink sneller is dan PHP 5.6. Wat ook opvalt is dat PHP 7.1 tot 7.3 telkens iets wint in snelheid. Voor alle vergelijkingen kan je hier het beste kijken op de site van Kinsta.

Laravel

Laravel
Laravel

Symfony

Symfony
Symfony

Upgraden dus, maar hoe?

Upgraden van je PHP-versie is een handeling die je als eigenaar van een site of applicatie mogelijk zelf kunt doen. Ook kun je je hostingpartner vragen die handelingen te doen, liefst eerst met een testomgeving vooraf. Er komt echter veel meer kijken bij een upgrade, met name als het verschil tussen jouw gebruikte versie en versie 7 nogal groot is. Een upgrade kan je dan veel tijd en moeite kosten. Bijvoorbeeld omdat je meerdere systemen hebt die samenwerken. Of doordat onderdelen van je software stuk kunnen gaan en daardoor geherstructureerd of gerepareerd moeten worden. Je technisch partner kan daarbij helpen, waaronder de PHP-experts van Enrise.

We brengen in kaart wat er nodig is om jouw applicaties te upgraden en de impact ervan, ook als die gekoppeld zijn aan andere systemen. Desgewenst maken we daar eerste een rapport van met conclusies en adviezen waarover je kan beslissen wat je zelf wilt doen of laten doen. Als wij dat doen verzorgen we de upgrade van je applicaties en het onderliggende framework zodat ze op elkaar afgestemd zijn. Met het voordeel dat onze ontwikkelaars direct verbeteringen kunnen doorvoeren als dat nodig blijkt. Ook kunnen we onderdelen van de applicatie herbouwen voor een betere aansluiting en compatibiliteit met de nieuwe en toekomstige PHP-versies, zodat je applicatie maximaal profiteert van alle PHP-vernieuwingen.

Conclusie

Begin het nieuwe jaar ook technisch fris. Upgrade je PHP-gedreven applicaties nu en krijg daar veiligheid, betrouwbaarheid en snelheid voor terug. Doe je de upgrade zelf? Breng je applicaties naar minimaal PHP 7.2, de versie die zeker tot eind 2020 beveiligingsupdates krijgt en snel blijft. Wij experimenteren momenteel met versie 7.3 en zullen, zodra die versie stabiel is, medio 2019 overgaan tot upgrades naar die versie.

Meer weten over PHP-upgrades van je applicatie of uitbesteden? Neem contact op met een tech-expert van Enrise: 088-5553300.