FD schrijft over zelfsturing bij Enrise

Martijn van de Polder

20 november 2018

FD Artikel Enrise

Een artikel in het Financieele Dagblad en een interview op BNR Nieuwsradio. Blijkbaar doen we iets dat opvalt, anders is en gewaagd: Zelfsturing als organisatiemodel. FD en BNR wilden er meer van weten en zo verscheen na een interview op maandag 19 november een paginagroot artikel in de krant en volgde een verzoek van BNR om in de studio te komen praten over wat zelfsturing in de praktijk inhoudt. 

Enrise is een technologiebedrijf. Samen met onze klanten werken we aan digitale producten die we in hoog tempo op de markt brengen, met focus op kwaliteit in technologie en proces. We doen dat in teams van mensen die zelfsturend zijn, want vakmensen hebben geen managers nodig. Ga maar na: als je een vakman in huis haalt, ga je ‘m toch ook niet vertellen hoe hij moet werken? Geef de vakman vrijheid en je krijgt de beste oplossing en kwaliteit. Niet dat een vakman op eigen houtje z’n werk doet, een goede overlegt eerst met de klant. Direct en zelfstandig, dus zonder manager of ander voorman ertussen. Dat is de essentie van zelfsturing bij Enrise en is gericht op tevreden klanten en betrokken medewerkers.

Zelfsturing brengt nieuwe problemen (en oplossingen)

Zelfsturing is een omslag die je niet van de ene op de andere dag realiseert. We zijn in 2012 al begonnen met zelfsturende teams en in 2017 met de stap naar een zelfsturende organisatie. In die jaren hebben we veel moeten leren. Zelfsturing is geen oplossing voor al je problemen, je krijgt te maken met andere problemen en je moet nieuwe structuren bedenken in je bedrijf. Maar de cultuur die hieruit ontstaat is er een van energie, vooruit willen en samen ergens voor gaan. Dat is het allemaal wel waard, want iedereen wordt er beter van. Zowel de 50 Enrisers als de mensen van de organisaties waarvoor we werken.

Interview met Hermen Heinen in FD en op BNR

We laten ons adviseren op de weg naar ‘echte’ zelfsturing door Irene Sinteur. Zij promoveerde onlangs op de Zelfsturende Organisatie, waarin zij stelt dat zelfsturing alleen duurzaam is als managers ook echt afstand doen van macht en eigendom. Het was voor het FD aanleiding om eens in de praktijk te kijken hoe zo’n proces wekt. Je kunt het artikel lezen op de website van de krant.

Enrise-oprichter en eigenaar Hermen werd door BNR Nieuwsradio gevraagd om er in de studio over te komen praten. Presentator Thomas van Zijl en co-host Zarayda Groenhart voelden hem aan de tand over het succes en de valkuilen van zelfsturing. Het interview duurt een kleine 10 minuten en is te beluisteren op de website van BNR. Daarin gaat Hermen dieper in op de keuze van zelfsturing en de gevolgen ervan voor je organisatie. Hij laat ook weten wat de grootste valkuil is voor een ondernemer die de stap naar zelfsturing zet en laat dat nou meteen de sleutel zijn tot het wel of niet slagen ervan… Het luisteren waard als je meer wilt weten over zelfsturing in de praktijk!

Kijkje in de keuken

Als zelfsturing voor jou interessant is en je zou er ook wel iets mee willen, geef dan niet je mening, maar kom vooral eens kijken en vragen hoe het werkt. We staan je graag te woord.