Laravel, PHP-framework voor robuuste applicaties

Bobby Bouwmann
Bobby Bouwmann

5 maart 2018

Laravel Framework

Laravel is een van de meeste populaire PHP-frameworks, ontwikkeld door Taylor Otwell. Behalve een goed framework biedt Laravel ook veel tools en features die het mogelijk maken om robuuste applicaties te ontwikkelen. Als developer kunnen wij door de vele tools en features in Laravel sneller ontwikkelen. De enorme community om het framework zorgt ervoor dat het innovatief en battle tested blijft voor alle type applicaties.

Laravel is a web application framework with expressive, elegant syntax. We believe development must be an enjoyable, creative experience to be truly fulfilling. Laravel attempts to take the pain out of development by easing common tasks used in the majority of web projects, such as authentication, routing, sessions, and caching.

– Laravel Documentation

Laravel streeft ernaar om een prettige applicatie voor developers te ontwikkelen, zonder teveel beperkingen in mogelijkheden. De makers weten in één framework de best practices van andere frameworks en talen te combineren. Laravel is toegankelijk vanwege haar prettige documentatie en biedt toch de tools voor krachtige en robuuste applicaties. Daarnaast heeft het framework sterk geïntegreerde tools voor het testen van applicaties.

Krachtige features

Out of the box wordt Laravel geleverd met krachtige functies zoals mailing, queues, caching, authenticatie en autorisatie. Vanwege de geweldige documentatie zijn deze functionaliteiten snel te implementeren en zet je in korte tijd een krachtige en robuuste applicatie neer. Laravel is een compleet framework en toch hebben we als ontwikkelaar de vrijheid om ermee te doen wat we willen. We kunnen bijvoorbeeld ook alleen krachtige API’s ontwikkelen of integraties met andere systemen in Laravel bouwen.

Het ecosysteem rond Laravel

Om robuuste applicaties te bouwen, biedt Laravel met Horizon, Dusk en Echo extra tools om dit mogelijk te maken.

Laravel Horizon is een dashboard waarmee queues gemonitord kunnen worden. Queue worden gebruikt om bijvoorbeeld heel veel emails tegelijk te versturen zonder dat het invloed heeft op de applicatie. Op de achtergrond, als de server even wat minder te doen heeft, worden de queue langzaam leeggehaald en worden alles emails verstuurd. Met Horizon kan je eenvoudig belangrijke statistieken van de queue bekijken, zoals de doorvoer van de taken op de queue, de runtime en de misgelopen taken.

Laravel Dusk biedt een manier om browser testen simpel en snel uit te voeren. Het is gebouwd op de ChromeDriver. Effectief betekent dit dat we testen kunnen uitvoeren op de applicatie die de gebruiker na doen. Er wordt dus daadwerkelijk een browser opgestart en de website wordt ook daadwerkelijk geopend. Op deze manier kunnen we garanderen dat de knoppen op de website het ook echt doen. Naast het testen van de applicatie kunnen we ook de acceptatie hiermee testen. We kunnen dus een echte omgeving gebruiken om te kijken of de applicatie nog precies doet wat het moet doen.

Laravel Echo is een JavaScript module waarmee je je eenvoudig kunt abonneren op kanalen en kunt luisteren naar evenementen die door Laravel worden uitgezonden. Een perfect voorbeeld hiervan is een chat programma. Op het moment dat je iets verstuurd ontvangt de andere het meteen. Dit wordt gedaan via websockets. Aangezien dit standaard toe te voegen is aan Laravel zijn de mogelijkheden oneindig. Denk bijvoorbeeld aan het verwerken van een video die net geupload is. De gebruiker kan ondertussen gewoon verder in de applicatie en krijgt een melding via echo als de video verwerkt is.

Daarnaast heeft de Laravel een enorme community. Er zijn veel blogs over te vinden, verschillende fora, conferenties en meetups. Vanwege de enorme community is het framework battle tested en blijft het bezig met verbeteren, nieuwe features en innovatie initiatieven.

Samenvattend

Uiteindelijk biedt het Laravel framework veel functionaliteiten die nodig zijn om snel software te ontwikkelen, met fijne tools voor robuuste en groeiende applicaties. Laravel heeft alles in huis, maar je kunt het framework al inzetten voor een klein shippable product. Tijdens het gebruik kun je bijdragen aan een backlog voor nieuwe functies en verbeteringen voor de toekomst.