Diepgaande gebruiksstatistieken met nieuwe Google Universal Analytics

Gerrit de Graaf

12 mei 2014

Nieuwe Analytics van Google

Het gebruik van applicaties verandert door nieuwe toepassingen, nieuwe schermen en wisselend gebruik over meerdere apparaten.

Upgrade naar Google Universal Analytics voor beter inzicht in het gebruik van uw applicatie

Google Analytics is sinds jaar en dag de aangewezen statistiektool voor iedere webapplicatie. Er zijn veel andere pakketten en technieken in omloop, maar qua gebruiksgemak en populariteit komt geen enkele daarvan in de buurt van Google’s Analytics. De door Google gebruikte technologie is echter al enkele jaren hetzelfde. In het snel veranderende weblandschap zijn er inmiddels voldoende nieuwe toepassingen die het statistiekenpakket nog beter zouden kunnen maken, met name op het gebied van het volgen van gebruikers op mobiele apparaten. Google was daarom al een tijdje aan het bèta-testen met de nieuwe Google Universal Analytics code, en sinds april 2014 is deze officieel in gebruik.

Google Universal Analytics

De Google Universal Analytics code vervangt de ‘klassieke’ code van Google Analytics en de oudere versies van Universal Analytics (zoals ga.js) en introduceert een scala aan nieuwe mogelijkheden ten opzichte van de klassieke analytics code zodat u nog beter inzicht kunt krijgen in het gebruik van uw applicatie. Enkele highlights:

  • Het verbinden van informatie verspreid over meerdere apparaten, sessies en data door het gebruik van een User ID;
  • Nieuwe tracking code die data van elk digitaal apparaat verzamelt;
  • Versimpelde en meer toegankelijke configuratie-opties;
  • Het aanmaken van eigen dimensies en statistieken;
  • Toegang tot updates en nieuwe features;

Upgraden

Als u een nieuw account aanvraagt krijgt u automatisch de nieuwe code voorgeschoteld, oudere accounts zullen moeten upgraden om gebruik te maken van de nieuwe voordelen. Het is zelfs zo dat Google op termijn het gebruik van oude methodes gaat uitfaseren, en dus het gebruik van de nieuwe code verplicht stelt.  In de basis is upgraden eenvoudig en bestaat uit twee stappen:

  • Een Universal Analytics ‘property’ aanmaken in uw Google Analytics account. Dit kan door de bestaande property te upgraden of door een geheel nieuwe aan te maken
  • Implementeren van een Google Universal Analytics tracking code. Ook hier is upgraden mogelijk.

Maakt u dus gebruik van de oude Analytics code, dan is upgraden het overwegen waard. De verwachting is dat Google binnen nu en twee jaar stopt met de ondersteuning van de oude code, maar belangrijker is wellicht nog dat u met de nieuwe code beter en meer inzicht krijgt in het gebruik van uw applicatie.

Meer weten?

Enrise maakt al sinds de officiële release gebruik van Google Universal Analytics en wij zijn er erg over te spreken. Wij kunnen u van dienst zijn bij het upgraden als uw applicatie nog de klassieke Analytics-variant gebruikt. Wilt u daar meer over weten, neem dan contact op met onze Servicedesk op support@enrise.com of 088 555 3333.