5 Succesfactoren voor je app
We ontwikkelen apps, websites en andere handige tools waarvan we willen dat ze groots worden opgepakt, door iedereen worden gebruikt en waarover wordt gepraat. Maar hoe maak je zoiets? Hoe kun je vooraf al richting geven aan het succes van je product of dienst? In de talks die ik tijdens SXSW volgde, ontdekte ik een rode draad: de sleutel tot succes. Onderbouwd met onderzoeksresultaten en technische uitwerkingen. Die ga ik hier niet ventileren, ik geef direct de conclusies. Belangrijkste les: je hebt het grotendeels zelf in de hand om een product, in dit voorbeeld een app, tot een succes te maken.
Hoe het werkt
Ons brein is een bijzonder stuk lichamelijk gereedschap. We gebruiken het continu en het verwerkt voor ons dagelijks miljoenen connecties, interpretaties, plaatst zaken in context, in de juiste orde en het helpt ons op basis daarvan met de beslissingen die we nemen. Om die reden vinden we zaken als een nieuwe game van de ene maker leuk en de app van een andere maker waardeloos.
Dat gedrag, het blijvend gebruiken of verwijderen van een app, zie je terug in de statistieken: 80% van de gedownloade apps wordt na het eerste gebruik weer verwijderd of blijft op het apparaat en wordt nooit meer gebruikt. Slechts 0,5% van alle mobiele apps mag zich succesvol noemen, gebaseerd op dagelijks of wekelijks gebruik. Wat hebben de ontwikkelaars van de minder geliefde apps laten liggen? Waarom zijn die geen succes?
Websites, apps en andere tools zullen pas succesvol zijn als ze voldoen aan deze 5 essentiële factoren:
- Patterns
- Science versus Art
- Joygasms
- Kudos
- Commas
Deze 5 factoren zijn van belang bij het maken van een succesvolle app. Pas ze toe op native mobiele apps, maar ook op zakelijke webapps en softwareontwikkeling in het algemeen.
1. Patterns
We weten allemaal hoe een sitemap of zoekbalk werkt. Of hoe je een menu bedient. Wat we nu zien, matchen we namelijk in ons brein met wat we eerder zagen. Door je gebruikers herkenbare patronen voor te schotelen qua bediening en structuur, zullen ze het eerder gebruiken. Dat is niet een copy/paste van andermans succesvolle app-features in de jouwe, maar het is voor veel zaken een geaccepteerde manier van gebruik en gewoonte die je overneemt. [verborgen menu, zoeken] Gebruik een grid om content te structuren, zodat gebruikers eenvoudiger patronen zullen herkennen of onbewust nieuwe patronen zullen aanleggen. Het maakt simpelweg het vinden en gebruiken van content eenvoudiger.
Mag je dan nooit iets exotisch doen? Uiteraard wel, maar leg het dan uit bij een eerste gebruik en geef altijd toegang tot deze gebruikstips.
2. Science versus Art
Als Albert Einstein en Leonardo da Vinci nu hadden geleefd en samen een biertje zouden drinken, konden zij onze wereldproblematiek oplossen. Simpelweg doordat de creatieve geest van Da Vinci en het natuurkundige brein van Einstein het beste van beide werelden verenigt. Dat lijkt eenvoudig, maar in de praktijk werken technici (science) en designers (art) niet graag samen: ze begrijpen elkaars denkwereld niet. Kun je nagaan hoe mooi de wereld zou zijn als we moeite deden elkaar wel te begrijpen…
Het is niet voor niets dat hardware engineers (science) samenwerken met software-ontwerpers (art) om het maximale uit Apple-producten te halen. Het is niet voor niets dat autofabrikanten (science) mode-ontwerpers vragen voor het auto-interieur (art). Denk daaraan terug bij de ontwikkeling van je app. Haal er als conceptdenker een systeemarchitect bij. Of, als je de techniek van een app verzorgt, werk dan samen met de ontwerper van de interface. Zoek samen de grenzen op en ga er gerust overheen als het kan.
3. Bezorg joygasms
Geef je eindgebruiker het gevoel dat ‘ie goed bezig is, de beste is, op de juiste weg, beter is dan z’n vrienden. Breng gebruikers naar volgende levels met enthousiasme. Dat kan met een game eenvoudig, maar wat als je een zakelijke tool ontwikkelt? Geef dan gratis tools weg. Of korting op de app-uitbreidingen omdat de gebruiker al 30 dagen de app regelmatig heeft gebruikt. Iedereen wil het goed doen. En door dat te stimuleren met zogeheten joygasms (“Yes, ik ben goed bezig!”), werk je terugkerend gebruik in de hand.
4. Geef kudo’s
Wees aardig. Geef een compliment aan de gebruiker, omdat zij zo’n mooie profielfoto heeft geüploadet. Of toon een badge bij het profiel omdat zij 100% van haar profiel heeft ingevuld. Laat gebruikers elkaars werk een like, +1, love, waardering, high-five geven. Ook aanbevelingen werken goed, kijk maar naar de persoonlijke onderschrijvingen voor je skills op Linkedin. Als je kudo’s toepast, ben je al aardig op dreef met je succes-app!
5. Vertel verder
Stop niet met je verhaal. Blijf je gebruiker meenemen naar verder, beter, meer. Blijf dus doorontwikkelen, kom met updates of compleet nieuwe versies. Zorg dat het verhaal verder gaat en de gebruiker opnieuw wordt uitgedaagd de app te gebruiken of ontwikkel nieuwe apps op basis van hetzelfde thema, zoals Angry Birds doet.
Dit zijn vijf hulpmiddelen om je app tot een succes te maken. Tips waardoor de app op de smartphone of tablet van de gebruiker blijft. Blijf je bovendien bij de ontwikkeling van de app constant afvragen waarom je iets wilt, waarom je iets doet en waarom je het op die manier oplost. Daag jezelf en anderen uit. Maak gebruik van logische patronen, joygasms, kudo’s, komma’s en een ‘buiten-je-comfort-zone-samenwerking’. Succes gegarandeerd!