Daily Standup

Michel Harskamp
Michel Harskamp

3 april 2013

Elke dag om tien uur in de ochtend blaast ‘Stand Up’ van Ludacris uit de speakers van ontwikkelteam Epic bij Enrise. Het startsein voor de Daily Standup, een dagelijks staand overleg met alle teamleden als onderdeel van de Agile/Scrum ontwikkelmethodiek. Te laat komen kost je twee euro en gaat in de teampot.

Behalve teamleden komen er soms ook niet-teamleden bij staan, als ‘chicken‘. Dat mag, als je je mond maar houdt. Vooraf is ieders urenadministratie up-to-date en zijn de status-updates van de taken bijgewerkt. Ieder heeft voor zich al bepaald wat hij vandaag van plan is op te pakken aan taken. Goede voorbereiding is essentieel!

Scrum board

Het team staat bij het big-ass-55-inch-touch-screen-Scrum-board, dat alle projecttaken en de voortgang toont. Elk teamlid geeft antwoord op 3 vragen:

  • Wat heb je gisteren gedaan?
  • Wat doe je vandaag?
  • Welke obstakels (impediments) belemmeren je werk?

ElePHPant

Enrise ElePHPant

De houding tijdens de standup is actief. Niemand hangt of leunt, want dat gaat ten koste van de concentratie. Ook afleiding is niet toegestaan, dus mobiele apparaten blijven op de bureaus achter. Om de beurt wordt gezegd wat je deed, gaat doen en waar de problemen zijn.
Ben je aan het woord, dan heb je de elePHPant in je hand. “I have ze elephant, I tok, yes?” is dan genoeg om het woord te krijgen als anderen je gesprek beïnvloeden. Da’s gelukkig niet vaak nodig, we laten elkaar uitpraten. Lang duurt een standup niet, we houden het graag kort. Niet alles is voor elk teamlid interessant en relevant, dus worden inhoudelijke discussies geparkeerd voor een onderonsje na de standup. Daarbij zetten we een timer om onszelf te dwingen kort en bondig te zijn.

Product Owner en Scrum Master

Voorwaarde voor een standup met actuele gegevens is dat elk teamlid goed voorbereid deelneemt: gemaakte uren zijn geregistreerd en de backlog (de to-do-lijst met ontwikkeltaken) is bijgewerkt. De standup is ook hèt moment om de product owner, de beheerder van de backlog en klantwensen, vragen te stellen over nieuwe taken. Dat mag ook buiten de standup, maar het is beter als de product owner iedereen erbij betrekt. Een gezamenlijk commitment is sterker.

De Scrum Master gebruikt de standup om een beeld te krijgen van de obstakels en problemen tijdens het werk. Deze zogeheten impediments neemt hij op zich als taken. Dat kan uiteenlopen van iets in detail uitzoeken tot een oplossing voor een technisch probleem realiseren. Zijn doel is om het team productief door te laten werken, zonder tijdrovende belemmeringen.

Commitment = commitment

Stand Up Timer

Nu de taken en dagdoelen voor iedereen helder zijn, is het belangrijk om de algemene voortgang van de ontwikkelsprint door te nemen. Hiervoor zou je een burndown chart kunnen gebruiken, maar dat doen we, eigenwijs als we zijn bij team Epic, niet. Wij willen ons niet blind staren op cijfertjes. Wij kijken gezamenlijk naar de tijd die er nog is in de sprint en de werkzaamheden die nog in de pijplijn zitten. Samen bepalen we op basis van inzicht, gevoel en vertrouwen waar we de volgende dag moeten staan en geven daar met z’n allen commitment op. Ook als dat betekent dat we ‘s avonds een pizza bestellen om het af te krijgen. Commitment is commitment!

Na 15 minuten gaat de wekker, is iedereen aan het woord geweest en weten we waar we staan in de ontwikkelsprint. Back to work!

Enrise geeft een kijkje in de keuken van Code Cuisine. De ontwikkelteams van Enrise beschrijven hun dagelijkse ervaringen in blogs als deze. Daily Standup is de eerste in de serie.