case-title-puurdichtbij

case-study-puurdichtbij

API-gedreven app en webshop voor het bestellen van eten bij boeren in je buurt

OPDRACHTGEVER

PuurDichtbij

LIVE SINDS

Augustus 2014

ENRISE TEAM

Sashimi

De opdracht

Ontwikkel een platform voor PuurDichtbij waarop boeren hun producten kunnen aanbieden en beheren. Het bestellen van groente en fruit moet voor buurtbewoners eenvoudig zijn en het platform (app, website en API) moet de belangrijkste kernwaarden – vers, gezond en dichtbij – uitstralen.

De kwestie

PuurDichtbij wil boeren en mensen uit dezelfde regio bijeenbrengen met een online winkel en afhaalpunten in de buurt. Het gemak voor de eindgebruikers (boeren en bewoners) staat hierbij voorop. Hoe zorg je ervoor dat het wekelijks doorgeven van je bestelling leuk, eenvoudig en vlot kan? En hoe zorg je er daarbij ook nog voor dat de beleving aansluit bij de genoemde kernwaarden?

De oplossing

Een mobiele app is altijd dichtbij, snel en eenvoudig in het gebruik. Dankzij het gebruik van Titanium, een nieuw framework voor het cross-platform ontwikkelen van mobiele apps, kon er in minder tijd zowel een iPhone-app als een Android-app ontwikkeld worden.

Met de snel verwachte uitbreiding naar andere regio’s in gedachte is het platform voorzien van een krachtige en schaalbare API. Alle informatie in de app wordt verstuurd en opgeslagen via deze API. Datzelfde geldt voor het beheergedeelte voor boeren op de website. Opschaling en nieuwe toepassingen voor PuurDichtbij kunnen hierdoor vlot worden gerealiseerd.

Ook met een klein budget kun je grote dingen doen, dankzij een MVP-strategie. Een Minimal Viable product wil zeggen dat alleen de hoogst noodzakelijke functionaliteit voor de lancering van PuurDichtbij zijn ontwikkeld. Op basis van gebruik en groei wordt de app stap-voor-stap verder doorontwikkeld.

Het resultaat

De app heeft een heel eigen gezicht met een fris design, werkt vlot en met slechts enkele stappen bestel je producten uit de buurt bij de boer van je keuze. De boeren ontvangen jouw bestelling en gaan ermee aan de slag. Een PuurDichtbij-vrachtwagen haalt op 1 dag in de week de bestellingen op bij alle boeren en rijdt door naar een ophaallocatie. Daar kun je gedurende de dag jouw boodschappen ophalen.

PuurDichtbij app

In juni 2014 is PuurDichtbij met veel ruchtbaarheid gelanceerd in de regio Ermelo en Putten, met een presentatie-avond en de aanwezigheid van bewoners en deelnemede boeren. Sinds de start van PuurDichtbij is een stijgende lijn zichtbaar in het aantal bestellingen en melden steeds meer lokale boeren zich aan bij het initiatief.

De applicatie staat ondanks een beperkt budget vanaf de start technisch stevig in zijn schoenen. Na het eerste gebruik kwam bovendien een nuttige stroom feedback op gang vanuit de deelnemers die hun eerste bestellingen bij de bestelwagen van PuurDichtbij kwamen ophalen. Op basis van die feedback hebben we de belangrijkste features in de weken die volgden toegevoegd om de app verder uit te bouwen en te verbeteren.

Dankzij de goed opgezette API is het mogelijk om het stijgende aantal bestellingen zonder problemen te blijven verwerken en het platform eenvoudig uit te breiden met nieuwe functionaliteit.

Technieken

  • PHP
  • HTML5
  • LESS
  • CSS3
  • Javascript

Platforms & Systemen

  • Titanium
  • Zend Framework 2

Online ambities bespreken?

Start typing to search