Kantorenwizard

case-study-kantorenwizard

4 slimme tools voor een strategisch en transparant advies in kantoorhuisvesting

OPDRACHTGEVER

Rietmeijer Strategisch Advies

LIVE SINDS

April 2016

ENRISE TEAM

Epic

De opdracht

Rietmeijer Strategisch Advies vroeg Enrise voor de ontwikkeling van een nieuwe informatieve website voor de vastgoedbranche, waarbij 4 online tools het uitgangspunt moeten zijn:

 • Een Spacecalculator dat berekent hoeveel kantoorruimte je organisatie nodig heeft in de komende jaren;
 • Een Budgetcalculator dat met de ruimtebehoefte als uitgangspunt berekent wat het (her)huisvestingsbudget moet zijn;
 • Een Kieswijzer dat op basis van bedrijfsgrootte, locatie en adviesbehoefte een shortlist van makelaars en adviseurs presenteert;
 • Een Vraagbaak dat antwoord geeft op veelgestelde huisvestingsvragen, zonder dat daar een adviseur voor ingeschakeld hoeft te worden.

Het doel van Kantorenwizard is om de markt van kantoorgebruikers transparanter te maken en het gat tussen organisaties met huisvestingsvraagstukken en bedrijfsmakelaars te verkleinen. Kantorenwizard wil dat als kennisinstituut doen met voorlichting, achtergrondinformatie en tools die vroegtijdig inzicht bieden in de aard en omvang van specifieke huisvestingsvraagstukken.

Het probleem

Volgens Kantorenwizard is er structurele onbalans in de verhouding tussen de makelaar/dienstenaanbieder en de kantoorgebruiker. Een markt die tot op heden weinig transparant is, biedt veel informatie en kennis achter gesloten deuren. Hoe krijg je die deuren open voor de rest van de wereld? Immers, als er geen openbare online bron is, kun je niet importeren en zul je alle informatie en berekeningen redactioneel moeten verwerken.

Hoe vertaal je de huisvestingsvraagstukken van onervaren kantoorgebruikers naar vier praktische tools die helpen bij de juiste keuze voor een makelaar, met calculatie van het toekomstscenario aan toe? Dit met inachtneming met eventuele ‘conflicts of interests’, waarbij makelaar en verhuurder dezelfde partij zijn. 

De grootste uitdaging zit daarmee in de Kieswijzer, met het maatwerkadvies aan de gebruiker. In tien meerkeuzevragen met elk drie of vier antwoorden moet een maatwerk advies gegenereerd worden, met inachtneming van de locatie van de gebruiker, aangezien er in de randstad meer makelaars en adviseurs vertegenwoordigd zijn dan in een noordelijke provincie. Een gebruiker moet advies krijgen in de breedte en in de diepte. Berekeningen moeten bovendien razendsnel verlopen en een gebruiker meteen resultaat geven zonder wachttijd.

De website moet een professionele uitstraling krijgen zonder poespas. Hoewel Nederlands de voertaal is, is er ook internationale ambitie. Daar moet bij deze site al rekening mee gehouden worden. De tools en hun inhoud moeten eenvoudig te beheren zijn.

De oplossing

Advisering en transparantie zijn de belangrijkste onderdelen van de website, wat is doorvertaald in de vier huisvestingstools. Het ontwerp van de site hebben om die reden heel rustig en strak gehouden, zodat de aandacht vooral daar naar uit moet gaan. Geen fancy animaties, geen megamenu’s en beperkt gebruik van ondersteunend beeld.

Kantorenwizard.nl homepage

De homepage focust op de Space- en Budgetcalculator, de Kieswijzer en de Vraagbaak in een dynamische tegelstructuur die wordt afgewisseld met branchegerelateerd nieuws. Het hoofdmenu bestaat enkel uit de vier slimme tools, zodat het doel van de site meteen duidelijk is: informeren over (her)huisvesting.

De Kieswijzer is een overzichtelijke wizard die je in 10 stappen met vragen en antwoorden naar een advies leidt met antwoorden op (her)huisvestingsvraagstukken, met een shortlist van makelaars en adviseurs als resultaat. Het advies wordt beknopt op een resultaatpagina getoond, waarbij je als gebruiker ook kunt kiezen voor een uitgebreide PDF-versie, voorzien van keurig gepersonaliseerd voorblad en inhoudelijk onderbouwd met grafieken.

Het resultaat

Kantorenwizard.nl is een website voor organisaties zonder eigen (her)huisvestingsteam. Het biedt informatie voor een juiste strategie voor contractonderhandelingen met makelaars en verhuurders met inachtneming van gestelde budget- en ruimtewensen.

Paradepaardje is de Kieswijzer dat de markt van makelaars en adviseurs inzichtelijk maakt met behoud van objectiviteit en primair is gericht op voorlichting en bewustwording. De complexiteit van een (her)huisvestingsvraagstuk is teruggebracht naar 10 essentiële vragen die op basis van de antwoorden de juiste informatie samenvoegt tot een maatwerk gepersonaliseerd PDF-adviesrapport aan de hand van dynamische contentblokken.

Kieswijzer

De Spacecalculator en Budgetcalculator dwingen de gebruiker na te denken over de toekomst van hun huisvesting. Waar staat de organisatie over 5 jaar? Heb je daar meer of minder mensen en dus ruimte en budget voor nodig? Op basis van je toekomstplan geven de tools uitsluitsel en advies. De calculators werken met elkaar samen, wat wil zeggen dat de velden vooraf zijn ingevuld als de andere calculator reeds is ingevuld.

Spacecalculator

De Vraagbaak voorziet in een behoefte om kennis meer transparant en toegankelijk te maken. Met een thematische opzet biedt de vraagbaak antwoorden op vragen binnen de juiste context. Antwoorden die beschikbaar zijn bij makelaars en adviseurs, maar die in feite niet uniek is omdat ze bij elk (her)huisvestingsvraagstuk terugkomen. De vraagbaak is een levend document dat op basis van veranderend zoekgedrag met regelmaat geactualiseerd wordt.

Adviesrapport

Een pagina uit het adviesrapport dat na het doorlopen van de wizard als PDF per e-mail wordt toegezonden.

De site biedt ook een nieuwsoverzicht, dat aan het dagelijkse branchenieuws context kan geven met aanvullende informatie, opinie en achtergronden.

Techniek

 • PHP7
 • Nginx
 • Symfony
 • Github
 • Travis-ci
 • Sendgrid (esp)
 • Ansible

Wat is jouw online ambitie?

Start typing to search