Met beacon-technologie meer beleven langs je route tijdens het fietsen

OPDRACHTGEVER

Laad Media B.V.

LIVE SINDS

Juni 2016

ENRISE TEAM

Sashimi

DE OPDRACHT

Bouw een mobiele app die een gebruiker kan begeleiden tijdens het fietsen van knooppunt routes middels beacon-technologie.

DE UITDAGING

Het aanbod van mobiele apps die een vorm van begeleiding bieden bij het fietsen van knooppuntroutes is groot. Grootste struikelblok blijft daarbij het gebruik van de GPS van je telefoon om de locatie te bepaldoor veel smartphones voor die tijd al leeg zijn.

Daarnaast is veel van dit aanbod alleen beschikbaar als betaalde content. Hoe kun je een gratis app voor de consument leveren, gebouwd op hoogwaardige techniek?

DE OPLOSSING

We ontwikkelden een mobiele app voor iOS & Android. Met OpenStreetMap data en de bestaande provinciale fietsknooppunten als uitgangspunt hebben is de route verrijkt met Fietsnetwerk.nl‘s 3-cijferige knooppunten voor bezienswaardigheden en horecagelegenheden.

fietsnetwerk-bord

Met de beacon-technologie van Sensimity worden Bluetooth Low Energy beacons gekoppeld aan de knooppunten. Daardoor wordt de gebruiker geïnformeerd over de te fietsen route, maar ook getipt op horecagelegenheden en bezienswaardigheden die zich niet direct op, maar wel vlakbij de route bevinden. Horeca wordt met een abonnementmodel zichtbaar gemaakt in de app.

De statistische informatie uit de beacon-technologie stellen ons in staat om bezoek van horecagelegenheden te meten en helpen te verbeteren.

Om het batterijgebruik door de app tot een minimum te beperken is location fusion technologie toegepast om de locatie te bepalen. Dit combineert de gyroscoop, magnetometer, bewegingssensor en GPS-sensoren van de smartphone om voorwaartse beweging te detecteren. Het gebruik van de GPS-chip wordt daarmee tot een minimum beperkt. Dat resulteert direct in een aanmerkelijk langere batterijduur!

Door gebruik van Appcelerator Titanium zorgen we er voor dat de app gemakkelijk voor zowel iOS en Android uitgegeven kan worden.

Het resultaat

Fietsnetwerk.nl biedt al jaren de mooiste fietsroutes, gebaseerd op provinciale fietsknooppunten. Dit netwerk is verrijkt met bezienswaardigheden en horeca in de buurt van een fietsknooppunt of langs de route. Het uitprinten van de route hoeft nu niet meer, dankzij de Fietsnetwerk – Beleef fietsen app. Je hebt dezelfde routes daarmee in je broekzak.

route-overzicht

Op basis van je huidige locatie of de plaats waar je wilt starten met fietsen krijg je de routes gepresenteerd. Je kunt filteren op routelengte. Daarnaast is het mogelijk om op basis van thema’s als Landelijk, Cultureel of Historisch de gewenste route te vinden.

Elke route heeft een eigen verhaal en uitnodigende foto. Met een druk op de knop start je de fietsroute of navigeer je naar het eerste knooppunt van de route.

route voltooid

 

Nader je tijdens het fietsen een knooppunt, dan laat de app zien wat je volgende knooppunt is. Daarbij krijg je tips voor ‘Zien’ en ‘Doen’. Zo kun je even stoppen voor een kop koffie of bezoek je een monumentale molen op je route. Vanaf het terras waar je zit begeleidt de app je weer terug naar het knooppunt om je route te vervolgen.

Fietsnetwerk – Beleef fietsen toont tijdens het fietsen naar welk knooppunt je onderweg bent en hoe ver de route gevorderd is. Eenmaal rond, ontvang je een felicitatie met het totaal afgelegde kilometers.

Fietsnetwerk – Beleef fietsen is beschikbaar in de App Store en Play Store.

Technieken, Platformen en Systemen

 • Appcelerator Titanium
 • Sensimity powered beacon technology
 • Location fusion technology
 • OpenStreetMap data
 • Symfony2 based integration layer
 • Javascript
 • Objective-C
 • Java
 • PHP
 • Redis
 • oAuth2

Online ambities bespreken?

Start typing to search