Gepensioneerde #FailWhale van Twitter even terug

Martijn van de Polder

Ken je de fail whale nog? Twitter toonde tot een paar jaar terug bij overbelasting van het netwerk altijd een door vogels opgetakelde walvis om te laten weten dat de berichtendienst even niet beschikbaar was. Twitter leerde echter beter omgaan met die piekbelasting van het netwerk, waardoor de walvis verdween in het nostalgie-archief. Onlangs was ‘ie terug, maar niet door overbelasting. Twitter beging namelijk een grote fail door automatisch accounts te blokkeren, waaronder die van Enrise.

GDPR

In de eerste maanden van dit jaar is menig bedrijf razenddruk geweest met het inrichten van systemen en richtlijnen rondom de nieuwe privacywetgeving, GDPR. In de week dat de wet inging werd je overspoeld met online diensten die allemaal het beste met je persoonsgegevens voor hebben of zeker willen weten dat je 16 jaar of ouder bent. Want als je jonger bent dan 16 mag je veel online diensten niet meer gebruiken. Allemaal goed en belangrijk, alleen Twitter maakte het wel erg bont.

Twitter hanteert een leeftijdgrens van 13 jaar. Ben je jonger dan 13, dan kun je geen account aanmaken om Twitter te gebruiken. Ben je ouder dan 13, dan is dat geen probleem. Die controle gaat automatisch. Jij vult je werkelijke of gelogen leeftijd in en Twitter’s systeem laat je toe of niet. Simpel. Maar met de komst van de GDPR hebben ze ze ‘leeftijd-bot’ die bepaalt of je mee mag doen iets te strak ingeregeld. Gevolg: @Enrise ging op slot. Automatisch. šŸ˜”

Eindeloos gesloten deur

Het heeft me wat speurwerk gekost om erachter te komen waarom het Enrise-account blokkeerde. We zijn namelijk over 3 dagen 18 jaar, geen 13 of jonger. En we hebben al een account sinds 2009, toen Twitter zelf nog een baby was. Wat ze deden was het volgende: Als je nu ouder bent dan 13, maar Twitter al een paar jaar gebruikt en je dus jonger dan 13 was toen je met Twitter begon; betekent dat nu het einde van je account. Boem! Toegang geweigerd.

Unlock

Om aan te tonen dat we als bedrijf echt ons account terug moeten hebben, moest ik als beheerder mijn identiteit ‘afstaan’ door Twitter te overtuigen met mijn rijbewijs. Na het uploaden van een rijbewijs-scan zou ik met een dag of 5 antwoord krijgen. So far so good, ware het niet dat door die GDPR ineens heel erg veel accounts automatisch geblokkeerd zijn. Accounts van minderjarigen, maar ook heel veel accounts van bedrijven en mensen met honderden, duizenden of honderdduizenden volgers. Het kan daarom ongebruikelijk lang duren voordat Twitter reageert op mijn verzoek.

Unlock

Twitter hield sporadisch beheerders zoals mij op de hoogte van vorderingen op hun supportafdeling. Effe de boel rechtzetten lukte niet. Ze werkten daarom eerst aan een tool waarmee je je eigen account weer kunt activeren. Die tool kwam onlangs beschikbaar, waarmee we met 1 klik konden aangeven dat we een bedrijfsaccount zijn en dat de geboortedatum van 1 september 2000 dus niet gebonden is aan een persoon. Da’s alles. Nog geen uur later is ons Twitter-account weer terug. šŸŽ‰

 

Enrise Twitter

Niet alleen Twitter, maar ook andere bedrijven – met name companies buiten Europa – hebben moeite met onze Europese privacyregels. Apps stopten, accounts werden opgeschort of verwijderd en bepaalde online diensten konden hun werk niet meer rijmen met de hier geldende privacyvoorwaarden. Allemaal heel hinderlijk en vervelend als je er dagelijks gebruik van maakt, maar nu we een paar maanden verder zijn en Enrise haar Twitter-account weer terug heeft, lijkt de storm weer te zijn gaan liggen en zwemt de walvis weer ongestoord in zijn zee van tweets.

 

Vond je dit interessant?

Abonneer je nu op onze Enrise Stories en ontvang onze stories in tech & business 1x per maand in je mailbox.

You are awesome.

Leuk dat je erbij bent!
Binnenkort ontvang je jouw eerste editie.

Start typing to search