Bekroond alternatief voor Google Site Search

Door 

Christiaan van Bemmel

2 maart 2017

Site search stopt. Lang leve site search!

Onlangs kondigde Google aan te stoppen met Google Site Search. Per 1 april 2018 zullen bedrijven die op hun eigen website gebruik maken van Google’s zoekoplossing moeten uitwijken naar een alternatief. In dit artikel schrijf ik over Pandosearch, de site search waar ik met mijn team bij Enrise aan werkte. Het biedt een rijke set aan slimme en handige features voor iedereen die op zoek is naar serieuze site-search.

Google Search Appliance server

Eerder stopte Google al met haar Search Appliance, waarbij het zoeken gebeurt op je eigen gele zoekserver.

Google Site Search

De makkelijkste manier voor site search is om de techniek die Google gebruikt voor zijn zoekmachine ook op jouw site of platform in te zetten. Veel bedrijven hebben dat de afgelopen jaren gedaan.

Google Site Search is Google’s maatwerk-zoekoplossing voor elke website. Je kunt het gemak van ‘googelen’ inzetten voor je bezoekers, zonder advertenties. Daar betaal je abonnementskosten voor. De zoekresultaten kun je voorzien van je eigen branding, dus daarmee heb je een prima zoekoplossing op je site.

Google Site Search

Een prominente melding op de site van Google over het uitschakelen van Site Search per 1 april 2018.

Helaas stopt Google met de verkoop van Site Search per 1 april. Je kunt het nog een jaar gebruiken tot 1 april 2018. Als je nu gebruik maakt van Google Site Search word je automatisch overgezet naar Google CSE (Custom Search Engine).

Google CSE

CSE is het gratis alternatief voor Google Site Search. Hoewel CSE ook Google’s zoektechniek gebruikt, is het grootste nadeel dat de zoekresultaten advertenties bevatten. Andere nadelen zijn dat je de styling niet kunt aanpassen naar je eigen huisstijl, het Google logo in beeld blijft en dat je er geen klantenservice of support bij krijgt.

CSE is een flinke stap terug. Met CSE ben je in feite een promotiekanaal voor Google geworden, vanwege de advertenties en het gebruik van Google’s logo. Het alternatief is om een zogenaamde JSON API te gebruiken, een programmatische manier om zoekresultaten bij Google op te halen. Dat klinkt in eerste instantie aantrekkelijk, maar de limiet van slechts 100 zoekopdrachten per dag is veel te weinig voor een goedbezochte site of shop met duizenden bezoekers per dag. Heb je vragen, klachten of wensen rondom die alternatieve manier, dan is er niemand die je kunt bellen of mailen.

Het grootste nadeel is natuurlijk dat de zoekresultaten op jouw website advertenties voor andere websites bevat en heel goed mogelijk dus ook advertenties van je grootste concurrent. Daarmee stuur je je kostbare bezoeker naar een andere site of shop in plaats van naar jouw product of dienst die de gebruiker ervan overtuigt dat jij de beste bent.

Wij zien Google CSE niet als een serieuze optie voor serieuze bedrijven. Als je dagelijks afhankelijk bent van verkoop of service via je site of shop, dan moet je op zoek naar een gedegen zoekoplossing die enerzijds je gebruiker of klant het beste adviseert met relevante antwoorden en jou als bedrijf eindeloze mogelijkheden in configuratie en branding biedt.

Award-winning site search

Je bent er inmiddels van overtuigd dat je goede site search nodig hebt. Samen met mijn search & data-team bij Enrise ontwikkelden we de afgelopen jaren een supersnelle, schaalbare en configureerbare zoekoplossing voor kleine en grote website, webshops en intranetten. In standaardconfiguraties en als maatwerk. In 2016 gaven we het de naam Pandosearch en inmiddels is het een award-winning zoekplatform waarmee de relevante content op jouw website razendsnel beschikbaar is voor je bezoekers. Daarbij komt dat Pandosearch een rijke set aan features heeft, uitgebreider dan Google Site Search. We bieden daarmee een beter alternatief.

Crawlen, opschonen, indexeren

Pandosearch indexeert de content op je website automatisch door gebruik te maken van een crawler. Doordat er gebruik gemaakt wordt van een crawler is het niet nodig om ontwikkelaars een koppeling te laten maken met bijvoorbeeld een CMS. Van een gecrawlde pagina wordt de relevante content geselecteerd, ontdubbeld en opgeschoond. Dit wordt opgeslagen en is direct vindbaar voor de bezoekers van je website.

Met Pandosearch beschik je over een zogeheten widget die je kunt integreren binnen je eigen website. Deze widget kan volledig in jouw huisstijl opgemaakt worden. Als alternatief kun je gebruik maken van verschillende API’s voor het zoeken naar content.

Zoeken en vinden op jouw manier

Ik had het al over de rijke set aan features. Enkele voorbeelden van de mogelijkheden:

  • Zoeken in elke taal en meerdere talen binnen dezelfde zoekbalk;
  • Zoekresultaten zijn niet alleen relevant, je kunt de relevantie zelfs finetunen;
  • Je kunt facetten en bijbehorende filters genereren op basis van de kenmerken van de inhoud van je website;
  • Je kunt synoniemen inzetten voor producten of diensten die meerdere woorden kennen, maar hetzelfde bedoelen;
  • Zoekresultaten kunnen verrijkt worden met ‘rich snippets’ in de content;
  • De widget levert alle mogelijkheden om resultaten weer te geven op een manier die bij de uitstraling van je organisatie past;
  • Typfouten worden vriendelijk gecorrigeerd met een “Bedoelde u …?”;
  • Tijdens het typen geeft Pandosearch suggesties om je zoekterm af te maken (autocomplete) en gerelateerde resultaten (autosuggest).

 

Pandosearch biedt daarmee alles wat je mag verwachten van een modern alternatief voor Google Site Search en CSE. Het wordt ontwikkeld en beheerd door een dedicated search & data team bij Enrise. Het team heeft alle kennis en ervaring in huis om bedrijven bij te staan als het gaat om de vindbaarheid van content, door middel van doorontwikkeling met updates en support.

Zoek de verschillen

[mk_table style=”style1″]

  Pandosearch Google Site Search Google CSE
Zoeken zonder advertenties [mk_font_icons icon=”mk-moon-checkmark” color=”#f2a900″ size=”small” padding_horizental=”4″ padding_vertical=”4″ circle=”false”] [mk_font_icons icon=”mk-moon-checkmark” color=”#f2a900″ size=”small” padding_horizental=”4″ padding_vertical=”4″ circle=”false”] [mk_font_icons icon=”mk-moon-close” color=”#5e5e5e” size=”small” padding_horizental=”4″ padding_vertical=”4″ circle=”false”]
Eigen styling van search widget [mk_font_icons icon=”mk-moon-checkmark” color=”#f2a900″ size=”small” padding_horizental=”4″ padding_vertical=”4″ circle=”false”] [mk_font_icons icon=”mk-moon-checkmark” color=”#f2a900″ size=”small” padding_horizental=”4″ padding_vertical=”4″ circle=”false”] [mk_font_icons icon=”mk-moon-close” color=”#5e5e5e” size=”small” padding_horizental=”4″ padding_vertical=”4″ circle=”false”]
Multilanguage support [mk_font_icons icon=”mk-moon-checkmark” color=”#f2a900″ size=”small” padding_horizental=”4″ padding_vertical=”4″ circle=”false”] [mk_font_icons icon=”mk-moon-checkmark” color=”#f2a900″ size=”small” padding_horizental=”4″ padding_vertical=”4″ circle=”false”] [mk_font_icons icon=”mk-moon-checkmark” color=”#f2a900″ size=”small” padding_horizental=”4″ padding_vertical=”4″ circle=”false”]
Resultaten finetunen [mk_font_icons icon=”mk-moon-checkmark” color=”#f2a900″ size=”small” padding_horizental=”4″ padding_vertical=”4″ circle=”false”] [mk_font_icons icon=”mk-moon-checkmark” color=”#f2a900″ size=”small” padding_horizental=”4″ padding_vertical=”4″ circle=”false”] [mk_font_icons icon=”mk-moon-close” color=”#5e5e5e” size=”small” padding_horizental=”4″ padding_vertical=”4″ circle=”false”]
Filtering [mk_font_icons icon=”mk-moon-checkmark” color=”#f2a900″ size=”small” padding_horizental=”4″ padding_vertical=”4″ circle=”false”] [mk_font_icons icon=”mk-moon-checkmark” color=”#f2a900″ size=”small” padding_horizental=”4″ padding_vertical=”4″ circle=”false”] [mk_font_icons icon=”mk-moon-checkmark” color=”#f2a900″ size=”small” padding_horizental=”4″ padding_vertical=”4″ circle=”false”]
Facettering [mk_font_icons icon=”mk-moon-checkmark” color=”#f2a900″ size=”small” padding_horizental=”4″ padding_vertical=”4″ circle=”false”] [mk_font_icons icon=”mk-moon-close” color=”#5e5e5e” size=”small” padding_horizental=”4″ padding_vertical=”4″ circle=”false”] [mk_font_icons icon=”mk-moon-close” color=”#5e5e5e” size=”small” padding_horizental=”4″ padding_vertical=”4″ circle=”false”]
Synoniemen [mk_font_icons icon=”mk-moon-checkmark” color=”#f2a900″ size=”small” padding_horizental=”4″ padding_vertical=”4″ circle=”false”] [mk_font_icons icon=”mk-moon-checkmark” color=”#f2a900″ size=”small” padding_horizental=”4″ padding_vertical=”4″ circle=”false”] [mk_font_icons icon=”mk-moon-checkmark” color=”#f2a900″ size=”small” padding_horizental=”4″ padding_vertical=”4″ circle=”false”]
Rich snippets [mk_font_icons icon=”mk-moon-checkmark” color=”#f2a900″ size=”small” padding_horizental=”4″ padding_vertical=”4″ circle=”false”] [mk_font_icons icon=”mk-moon-checkmark” color=”#f2a900″ size=”small” padding_horizental=”4″ padding_vertical=”4″ circle=”false”] [mk_font_icons icon=”mk-moon-checkmark” color=”#f2a900″ size=”small” padding_horizental=”4″ padding_vertical=”4″ circle=”false”]
Bedoelde u… [mk_font_icons icon=”mk-moon-checkmark” color=”#f2a900″ size=”small” padding_horizental=”4″ padding_vertical=”4″ circle=”false”] [mk_font_icons icon=”mk-moon-checkmark” color=”#f2a900″ size=”small” padding_horizental=”4″ padding_vertical=”4″ circle=”false”] [mk_font_icons icon=”mk-moon-checkmark” color=”#f2a900″ size=”small” padding_horizental=”4″ padding_vertical=”4″ circle=”false”]
Autocomplete [mk_font_icons icon=”mk-moon-checkmark” color=”#f2a900″ size=”small” padding_horizental=”4″ padding_vertical=”4″ circle=”false”] [mk_font_icons icon=”mk-moon-checkmark” color=”#f2a900″ size=”small” padding_horizental=”4″ padding_vertical=”4″ circle=”false”] [mk_font_icons icon=”mk-moon-checkmark” color=”#f2a900″ size=”small” padding_horizental=”4″ padding_vertical=”4″ circle=”false”]
Autosuggest [mk_font_icons icon=”mk-moon-checkmark” color=”#f2a900″ size=”small” padding_horizental=”4″ padding_vertical=”4″ circle=”false”] [mk_font_icons icon=”mk-moon-close” color=”#5e5e5e” size=”small” padding_horizental=”4″ padding_vertical=”4″ circle=”false”] [mk_font_icons icon=”mk-moon-close” color=”#5e5e5e” size=”small” padding_horizental=”4″ padding_vertical=”4″ circle=”false”]
Ongelimiteerd zoeken [mk_font_icons icon=”mk-moon-checkmark” color=”#f2a900″ size=”small” padding_horizental=”4″ padding_vertical=”4″ circle=”false”] [mk_font_icons icon=”mk-moon-checkmark” color=”#f2a900″ size=”small” padding_horizental=”4″ padding_vertical=”4″ circle=”false”] [mk_font_icons icon=”mk-moon-close” color=”#5e5e5e” size=”small” padding_horizental=”4″ padding_vertical=”4″ circle=”false”]

[/mk_table]

Pandosearch wordt al gebruikt door Ziggo en haar Europese zusterbedrijven UPC en Virgin Media voor het vinden van kabel- en internetdiensten, hulp bij technische problemen en het uitzoeken van een on-demand-film. In Nederland maken de contentgedreven opinie- en nieuwssites van Elsevier en NOS gebruik van Pandosearch, elk met een eigen set aan functies en filters. Opleidinginstituut NCOI zet de techniek in voor het vinden van de beste opleiding naast je baan op basis van je gewenste locatie, vooropleiding en gewenste looptijd. En bijzondere-reizen-aanbieder Vakantieboulevard helpt je met het vinden van de ideale vakantie.

Meer lezen over Pandosearch van hier. Als je nog meer wilt weten over wat een serieuze site search voor jouw online doelstellingen kan betekenen, neem dan eens contact op met Mathilde Brandsen van Enrise: 088-5553300.

Tech+More

Abonneer op en ontvang 1x per maand artikelen en video's per mail.

Ik wil Tech+More!
->
© Enrise B.V.