Laat je verrassen, geef je budget prijs

Door 

Martijn van de Polder

11 april 2013

DesperadosOnlangs zat ik in een restaurant. Ik wist dat ik daar van ’s middags halfdrie tot ’s avond laat zou zitten voor een combinatie van samenwerken, ontspanning en het maken van toekomstplannen. Om te voorkomen dat ik aan het eind van de avond zou schrikken van de rekening, draaide ik de reguliere gang van zaken om: ik vroeg de gastvrouw om ons van nu tot laat in de avond te voorzien van drinken en hapjes, maakt niet uit wat. In de keuken weten ze immers wat het lekkerst of het beste is, nietwaar? De enige restrictie: geef even een seintje als we de 100 euro naderen.

Ze keek wat vreemd, vroeg voor haar gemoedsrust naar wat meer randvoorwaarden (“Alles kan en mag? Houdt u van vis?”), maar speelde wel het spel mee. Mijn doel was een geslaagde middag en avond met lekker eten en drinken voor een budget van ca. 100 euro en zij kon me daarbij helpen.

Toegegeven; ik zou ook vreemd opkijken als iemand Enrise vraagt om een webapplicatie die 70.000 euro mag kosten. Anderzijds weten we van elkaar wel waar we aan toe zijn. Als opdrachtgever kies je immers een partij die je plannen kan realiseren binnen je budget.

In de praktijk

In de praktijk is het meestal andersom: Op basis van een uitgedachte briefing, compleet met probleemstelling en oplossingen binnen bepaalde randvoorwaarden worden meerdere partijen gevraagd om een prijs. Maar een offerteverzoek neerleggen bij meerdere leveranciers en verwachten dat de uitkomsten vergelijkbaar zijn, is net zo waarschijnlijk als 25 graden in februari. Er is geen gezamenlijk doel; onze interpretatie van je aanvraag kan heel anders zijn dan de interpretaties van de andere partijen. Wij kijken immers vanuit ons vakgebied, met onze middelen en onze ervaring naar jouw verzoek. Samen met de andere leveranciers die meedingen naar de opdracht wijken we nu al af van wat je gevraagd hebt, wat het prijsverschil bij dit soort aanvragen verklaart. Uit de gepresenteerde prijzen bepaal je het benodigde budget en je gaat met de partij in zee die daar het dichtst in de buurt zit. Omgekeerde wereld, als je het mij vraagt.

Geef je budget prijs

Wat als we het omdraaien, zoals in het hierboven beschreven restaurant? Stel; je vraagt om een behoorlijk complexe webapplicatie met zeer geavanceerde data-zoektechnologie. Samen met je briefing, leg je een budget neer bij Enrise. Jij weet namelijk wat je wilt investeren. Aan de hand van dat budget en je wensen gaan we kijken wat we kunnen realiseren. Dat doen we vanuit onze ervaring, onze kennis en de tools en processen die we dagelijks gebruiken. En het daagt ons uit om maximale functionaliteit te ontwikkelen binnen de door jou gestelde grenzen. We willen namelijk de klus graag voor je doen. We bieden je nu de beste oplossing voor je budget. Dat kan een website zijn, een app of een webapplicatie. Maar het kan ook een API zijn waar derden gebruik van maken waarmee je bereik (lees: ROI) verder reikt dan je zelf durfde dromen. Net als mijn ervaring in het restaurant is ook hier één restrictie: De offerte die je van ons krijgt toont je een prijs die overeenkomt met je budget.

“Ik ga toch zeker niet m’n budget prijsgeven?! Dan maken jullie het op!”

Uiteraard ben jje terughoudend met het vrijgeven van een budget. Het gaat altijd op, toch? Waarschijnlijk wel, maar dan heb je wél de oplossing die hier perfect binnen past. En als je business case klopt, levert het uiteindelijk meer op dan de benodigde investering.

Tegen het einde van de avond krijg ik een seintje dat mijn budgetgrens van 100 euro in zicht is. We zijn verrast door de variatie en hoeveelheid lekkers die we op onze tafel kregen. Tevreden en dankbaar voor de gastvrijheid besluiten we nog een nagerecht en een espresso te nemen. De rekening: 117 euro. 17% projectoverschrijding? Nee, ik heb kennisgemaakt met nieuwe, andere en betere smaken dan ik zelf kon uitkiezen van een menukaart. Ik heb ongestoord kunnen brainstormen, werken en overleggen in de afgelopen 7 uur. En heb geleerd dat het ‘budgetprincipe’ werkt.

Laat je verrassen, geef je budget prijs.

(De blogpost van Richard Engelfriet op nuzakelijk.nl diende als inspiratie)

Tech+More

Abonneer op en ontvang 1x per maand artikelen en video's per mail.

Ik wil Tech+More!
->
© Enrise B.V.