Aan trendlijstjes voor het komende jaar, daar doen we niet aan. De ervaring leert dat innovaties, nieuws en ontwikkelingen de trendlijstjes voorbijstreven. Interessanter is het om te kijken naar wat in het afgelopen jaar gebeurde. Welke techzaken maakten 2012? Enrise stelde een lijst op met de onderwerpen waarover je op oudejaarsavond kan meepraten. Scroll ‘m even door en je gaat up-to-date 2013 in!

API

De API is hot. Door het opheffen van de muur rondom je producten en diensten met een API, geef je zakelijke partners de kans jouw marktgebied met je eigen data te vergroten of zelfs markten aan te boren die je zelf niet eens voor mogelijk zag. API’s maken de weg vrij voor een wereld aan apps voor potentiële nieuwe klanten. En laten apps nu het meest belangrijke kanaal zijn in de komende 10 jaar.

Apple/Google Maps

Minder afhankelijk van anderen. Het is Apple ten voeten uit. Dat ze Google Maps op iOS zouden verwijderen, kwam als een verrassing. De hoge verwachtingen werden bij de lancering van Apple Maps getemperd door foutieve kaarten, vreemde luchtfoto’s en bijzonder weinig points of interest. Amper twee maanden na die lancering heeft Google zijn antwoord klaar: Google Maps voor iOS is terug en beter dan ooit. Nu is Apple aan zet. TomTom kopen, wellicht?

[zilla_one_half][/zilla_one_half] [zilla_one_half_last][/zilla_one_half_last]

Augment print

Pionier Layar gooit augmented reality dit jaar over een ander boeg: Augment print. Niet de locatie bepaalt de infolaag op je scherm, maar het magazine, de poster, je visitekaartje; alles in print. Of gewoon de foto aan je muur, wat je wilt. Ik hoor je denken: “Was Aurasma daar ook al niet mee bezig in 2011?” Klopt. Maar Layar heeft het nu wel heel laagdrempelig gemaakt om voor werkelijk alles een interactieve laag te maken. Je eigen creativiteit is de enige beperking. Aurasma doet nog steeds mee hoor. Zelfs Ikea met een eigen oplossing: de blauwgele meubelgigant maakte hun catalogus levendig met augment print via een eigen app.

Baumgartner

Dat iemand uit een luchtballon wil springen van een indrukwekkende 39 kilometer hoogte met een topsnelheid van dik 1300 kilometer per uur, was niet het meest bizarre van het verhaal. Wel dat maarliefst 8 miljoen mensen wereldwijd live(!) meekeken via Youtube. Dat maakt zo’n offline sprong toch weer een online event. Dat vinden we bij Enrise dan weer cool.

Beursgang Facebook

Veel bombarie vooraf over de beursgang van Facebook. Het moest een klapper van jewelste worden, maar in plaats van hoge openingscijfers, daalde de waarde per aandeel snel. Beleggers kregen er weinig vertrouwen in en lieten Facebook links liggen. De bank Morgan Stanley moet een boete betalen van 5 miljoen voor het selectief delen van informatie bij de beursgang. Het aandeel is iets opgekrabbeld sinds de beursgang, maar staat op het moment van schrijven op 27 dollar, 12 dollar onder de beruchte en verwachte 39 dollar.

Big data

Met alle huidige webdiensten en de opkomst van ‘the internet of things‘, wordt de cloud met data alleen maar omvangrijker. Er is bijzonder veel uit te halen, waarbij de uitdaging ligt in het analyseren, verbinden en visualiseren. In 2012 kreeg het de naam Big Data, in 2013 wordt het belangrijk.

Cookiewetgeving

Meest ingrijpende ‘internet thing’ in 2012 is misschien wel de cookiewetgeving. Nederlandse websites en online diensten die gebruik maken van cookies, moeten hiervan melding maken op de website, waarbij de bezoeker of gebruiker die expliciet moeten accepteren. Dat kan met een pop-up, een informatiebalk boven- of onderin het scherm of volledige blokkade en toegang na akkoord. De wetgeving heeft veel stof doen opwaaien: niemand is er blij mee. Wat een bescherming moet zijn voor gebruikers, werd een last voor site-eigenaren en irritatie voor bezoekers.

Composer

De PHP tool van 2012. Tot de geboorte van Composer was er geen goede dependency tool voor PHP. Het aanbod van PHP-oplossingen is in de jaren natuurlijk enorm gegroeid. Wat ooit begon met een site waar je PHPClasses kon vinden, werd later de voornaamste bron de PEAR library. Met de introductie van de modulaire frameworks kwamen er ook weer vele PHP oplossingen beschikbaar. Maar hoe beheer je dat? Welke afhankelijkheden heb je op andere bibliotheken? Bij Enrise gebruiken we daarom Composer met de Packagist site! Kudos aan @seldaek en @nadermann voor het creeren van deze tools!

Crowdfunding

Stond ook in de 2011-lijstjes, maar dit jaar kregen we te maken met bizarre bedragen voor onder andere het Kickstarterproject Pebble, een smartphonehorloge: 100.000 was nodig voor een productiestart, maar het werd 10 miljoen… What’s next?

Gamification

Om producten en diensten extra aandacht te geven, verkoop te stimuleren en publiek aan je merk te binden kan gamification goud betekenen. Veel bedrijven zetten spelelementen in om meer voor elkaar te krijgen, van schrijf-je-in-win-een-ipad, tot complete merkapps als game.

Google Drive

In navolging van het populaire Dropbox, antwoordde Google met Drive. In basis 5GB gratis opslag en onbeperkt foto- en videoruimte. Voor een prikkie heb je er wat opslag bij. Makkelijk is het gebruik, net als Dropbox, maar het zorgde nog niet voor een aardverschuiving.

IPv6

De IP-adressen raken op. Met de toename van The Internet of Things, hebben straks 50 miljard apparaten toegang tot het web nodig. Geen toegang zonder een IP-adres. Van de huidige IPv4-adressen zijn er 4 miljard. Nieuwe IPv6-adressen moeten dat opkrikken tot een praktisch onuitputtelijke bron van 50 quadriljard (1027) IP-adressen. In 2012 zijn de eerste adressen uitgegeven.

iVeel, heel veel

Apple heeft flink doorgebouwd het afgelopen jaar, het eerste jaar zonder wijlen Steve Jobs. Als het gaat om de producten, worden de altijd positieve geluiden nu wat gematigder: Apple zou niet meer innovatief zijn, bestaande producten uitmelken en verkeerde strategische beslissingen nemen. Ondanks die geluiden is, gezien de cijfers, van terugloop geen sprake. En zeg nou zelf: die iPhone 5 is zoveel mooier en beter dan z’n voorgangers, is de iPad mini het ideale tabletformaat, het retinascherm in iPads en MacBooks verbluffend scherp en de Apple TV 3 dit jaar meer dan welkom geweest.

Mobile

Wie nu nog zegt dat mobiel er niet toe doet of maar tijdelijk is, kan maar beter stoppen met z’n werk. Mobiel is alles wat telt bij een online strategie. Mooi voorbeeld: Webshop Zalando zag na elke reclame op tv de bezoekersaantallen verdrievoudigen, waarvan een kwart vanaf mobiele apparaten. In de haast maakten ze een iOS-app voor zoeken, vinden en kopen van producten. En zo zijn er meer bedrijven die mobiel omarmen als online strategie of als onderdeel van de huidige strategie. Je omzet zit immers waar je klanten zijn. En dat is mobiel.

Olympische spelen

De Olympische Spelen werden via tv en web veel bekeken, maar de Spelen van 2012 bleken ook de sociaalste: de organisatie stond het gebruik van sociale media toe door sporters, waardoor niet alleen kijkers met elkaar praatten over die ene sprong, die close finish of onze eigen @Ranomi, maar ook sporters zich daarin mengden. Het werden de sociaalste spelen met alleen al 150 miljoen tweets in 16 dagen…

Paywall

Staat al een paar jaar in de flashbacklijstjes. Nog steeds zien uitgevers inkomsten teruglopen door vertrekkende adverteerders en abonnees: die verplaatsen zich massaal naar online. Uitgevers willen wel waardevolle content blijven bieden, maar dat kan niet kosteloos. De paywall, betaalmuur in het Nederlands, biedt een oplossing door lezers een klein bedrag per artikel te laten betalen. Voor het Nederlands Dagblad bouwde Enrise al zo’n betaalmuur, waarbij betaalde en gratis content elkaar juist versterken door de betaalmuur flexibel op te stellen. We schreven er dit jaar een whitepaper over voor uitgevers om hen te helpen de juiste strategie te bepalen.

Pinterest

Snelstgroeiende sociale netwerk. Op Pinterest geen verhalen, maar beelden. Visual storytelling. Of gewoon een inspiratiebord voor jezelf. De afbeeldingen zijn te delen met vrienden of te ‘repinnen’ naar een van je eigen pin boards. Met elkaar in gesprek gaan over die ene gadget en elkaars pin boards volgen, maken Pinterest sociaal. Goed opgezet, kan het meer traffic naar je website genereren. Ideaal voor webshops!
Ben je zelf een pinner? Volg de nerdy borden van Enrise.

Project X Haren

Een foutje van een meisje dat een uitnodiging voor een besloten feestje per ongeluk ‘openbaar’ plaatste op Facebook. Geen paniek, want ze verwijderde de uitnodiging zodra bleek dat de teller op 500 genodigden stond. Anderen zetten echter ‘Project X Haren’ op. Het werd opgepikt door fora, blogs radio en tv. Gevolg: 250.000 genodigden, waarvan er 30.000 zeiden te komen. Haren bereidde zich voor op het ergste. Terecht, want onder feestgangers bleken ook veel relschoppers. Een online foutje liep uit op offline vernielingen en arrestaties.

Tablets

Mag de iPad al twee jaar domineren als het om tabletkeuze en gebruik gaat, in 2012 komen serieuze iPadalternatieven. Geen van hen wist van de Apples moes te maken, maar het marktaandeel voor tablets wordt nu wel meer verdeeld over diverse merken, met Apple voorop en een haastige Google die grote èn mooie sprongen maakt.

The Daily stopt

De krant van papier vervangen door een online krant? Het leek een gat in de markt met The Daily, de eerste puur-voor-iPad-krant. Met een eigen redactie van eigen journalisten. Net als een echte krant. De ontwikkeling kostte 50 miljoen dollar, waar 500.000 abonnees voor nodig waren om quitte te spelen. Het werden slechts 100.000 abonnees. The Daily houdt op te bestaan. Krantlezende iPadgebruikers waren er in 2012 nog niet klaar voor, blijkbaar.

The internet of Things

Browsers, mobieltjes, tablets en tv’s. Daar begon het mee. Steeds meer apparaten krijgen een chip aan boord voor rechtstreeks cloudcontact; dat is The Internet of Things. Neem de übercoole Nest thermostaat of Project Glass van Google.

De verwachting is dat in 2020 50 miljard apparaten verbonden zijn met internet. Da’s zeven keer meer dan er mensen zijn op de wereld…

Travis CI

Testen testen testen testen testen testen testen testen testen! Als je dat iedere keer handmatig moet doen… dan is een leven als ontwikkelaar maar saai. Travis Ci (Continuous Integration) heeft een enorme vlucht genomen in 2012 in het geautomatiseerd testen. Wil je je niet druk maken om een lokale CI server? Wil je testen tegen 3 PHP versies tegelijk? Is je project open source? Dan is Travis CI de oplossing! Ook voor de zakelijke dienstverlening is Travis CI inmiddels via een abonnementmodel te gebruiken.

W3C Web Platform

Grote techbedrijven hebben de handen ineengeslagen voor een centraal punt voor webrichtlijnen en documentatie: het Web Platform. Het biedt hulp en instructie bij het gebruik van webtechnieken. Onze Marc schreef er een techblog over.

Zend Framework 2

Het heeft een tijdje geduurd, maar na de komst van Symfony 2 eind 2011 is nu ook Zend Framework 2 in september beschikbaar gekomen. Zend Framework 2 heeft een enorme overhaul gehad waar een PHP-developer blij van wordt. Dependency Injection, Service Managers, Event Managers en echte modules gaan het leven van PHP-developers weer uitdagend maken.

500 miljoen Twitteraars en Google-plussers, 1 miljard Facebookers

Indrukwekkende getallen voor socialmediakanalen Twitter, Google+ en Facebook. Alledrie behaalden in 2012 een mijlpaal, waarbij Twitter en Google+ de 500 miljoen accounts passeerden en Facebook inmiddels meer dan 1 miljard leden heeft. De cijfers zijn leuk, maar het aantal werkelijk actieve gebruikers, die minimaal eens per week inloggen, liggen een stuk lager. Desalniettemin het vermelden waard.
Waar hadden we het over in 2012? Check de Twitter Pulse 2012.
Google Zeitgeist gaat nog een stapje verder en laat zien waar we naar zochten dit jaar.

4G

Nederlandse telecombedrijven hebben een vermogen neergelegd om ons als internetgebruikers tot 2030 te kunnen bedienen met 4G: razendsnelle verbindingen in de buitenlucht. De veiling was hard nodig, want Nederland heeft geld nodig. loopt ver achter op de meeste andere landen. Nu de frequenties verdeeld zijn onder KPN, T-Mobile, Vodafone en nieuwkomer Tele2, zijn zij direct aan de slag gegaan met de uitrol ervan. Volgend jaar weer 4G in dit lijstje?

Leuke lijst? Deel ‘m via je favoriete sociale kanaal. Items vergeten? Drop jouw internetding van 2012 in de reacties hieronder.

Comments
  • arnold
    Beantwoorden

    Goed bezig, Martijn.

    Een goed nieuwjaar gewenst.

Start typing to search