Webwinkel Vakdagen 2010

26 & 27 januari waren de webwinkel vakdagen in de Jaarbeurs Utrecht. Dit e-commerce event is door meer dan 8000 bezoekers bezocht en op donderdagmiddag was ik daar één van. Er waren vele exposanten en interessante lezingen. Uiteraard kom je ogen en oren te kort, maar ondanks dat heb ik nuttige informatie opgedaan. Allereerst ben ik bij een lezing geweest van Peter van Noord (van DeNieuweZaak.nl) over hoe je tot een optimale webwinkel komt. Een aantal aandachtspunten die misschien ook voor u interessant zijn:

Zorg voor vertrouwen

De grote vraag is natuurlijk: hoe zorg je voor vertrouwen bij uw klanten zodat ze bij u kopen en niet bij uw concurrent? Uiteraard is dit per webwinkel verschillend, maar een aantal aandachtspunten waar u aan moet denken, wanneer u een webwinkel begint, zijn:

 • zorg voor een thuiswinkel waarborg logo op uw webwinkel
 • snelle en duidelijke informatie tot betalingsinformatie (wie kent ze niet,  de tekentjes van ideal, visa, mastercard, verschillende banken)
 • wees duidelijk over de verzendkosten. Niemand wil verrast worden door onverwachte kosten die pas bij de laatste stap van het bestellen zichtbaar worden.
 • informatie over bezorgingsinformatie (hoe wordt het verzonden, met welke partij wordt het verzonden, wat zijn de levertijden, etc.)
 • vermeld de fysieke locatie, dan weten klanten dat ze altijd bij een winkel terecht kunnen voor vragen, klachten of problemen
 • zorg voor reviews en beoordelingen op en over uw webwinkel
  • reviews over je website kun je het beste op een onafhankelijke site laten zetten zoals bijvoorbeeld Trustpilot
  • ontevreden klanten zijn eerder geneigd om een review te schrijven dan positieve klanten, hierdoor kun je in slecht daglicht komen te staan. Stuur dus je tevreden klanten een mailtje met de vraag of ze een review over je willen schrijven.
 • als een bestelling geplaatst is, zorg dan altijd voor een orderbevestiging

Help je klant met zoeken

Veel klanten hebben een product in gedachten dat ze graag zouden kopen, maar worden in de webwinkel overspoeld met het aanbod (verschillende merken, kleuren, prijscategorieën). Help je klant met het vinden van het juiste product, door het zoeken te versimpelen. Dit kunt u onder andere doen met:

 • instant search, zoeksuggesties worden getoond terwijl u typt
 • zoekfilters, denk aan prijsbereik, kleur, merk gewicht
 • vergelijk functie, zowel producten in uw webwinkel onderling vergelijken als het vergelijken van één product met verschillende aanbieders. Klanten gaan het product met meerdere aanbieders vergelijken, waarom zou je ze niet helpen om zo vertrouwen te kweken?
 • bied meer dan het gekozen product, denk aan veel gekozen combinaties, andere klanten kochten ook, deze producten passen goed bij. Maar denk ook aan upselling, koop er 4 en krijg product x gratis of staffels, koop er 4 voor de prijs van 3.

Behoud uw klant

Als er eenmaal bij u gekocht is dan wilt u natuurlijk dat de klant de volgende keer weer bij u besteld. Dit kunt u bereiken door onder andere een aantal loyaliteit programma’s:

 • punten sparen
 • geen bezorgkosten bij de volgende bestelling
 • cadeau erbij bij de volgende bestelling
 • korting vanaf de 2e bestelling

E-mailmarketing

Maar dat is uiteraard niet de enige manier, denk ook aan e-mailmarketing. Hiervoor ben ik bij de lezing ‘Back to Basics with Email Marketing‘ van Nick Gold geweest. Een aantal speerpunten van hem waren:

 • koop geen data, dat doet je imago geen goed. Niemand wil ongewenste e-mails ontvangen
 • lok nieuwsbrief abonnees met interessante aanbiedingen (voucher, 5% korting bij je eerste besteling etc.)
 • zorg dat inschrijven makkelijk is (geen superlange of ingewikkelde formulieren). Zorg er ook voor dat ze interesse gebieden kunnen opgeven, bijvoorbeeld mannenmode of vrouwenmode in plaats van dat ze zich standaard opgeven voor alle mode nieuwsbrieven, dat zorgt alleen maar voor uitschrijvingen
 • mocht iemand zich uitschrijven voor de nieuwsbrief, vraag dan om feedback en doe ook iets met deze feedback
 • zorg voor dynamische en gepersonaliseerde content (voorbeelden: beste piet, hoe bevalt product x, u heeft product x gekocht en we hebben een nieuw product y misschien interessant voor u, beste piet, hoe was uw weekendje weg in London, we hebben nog meer leuke weekendje weg misschien is dat wel iets voor u)
 • zorg dat je mails duidelijke branding hebben en herkenbaar zijn in de mailbox

Natuurlijk waren er veel meer lezingen, als u deze wilt bekeken dan kunt u terecht op de website van de webwinkel vakdagen.

Voor mij was het een leerzame dag en hopelijk kunt u ook wat met deze informatie, zodat ook uw webwinkel een groot succes wordt.

Comments
pingbacks / trackbacks

Start typing to search