Webfonts 101: Typografie op internet

Enrise
Door Enrise

Temidden van alle revolutionaire ontwikkelingen op internet blijft typografie een ondergeschoven kindje. Het lijstje met safe-for-web fonts kennen we inmiddels wel. Waarom zijn de mogelijkheden toch zo beperkt?

De belangrijkste praktische reden hiervoor tot nu toe is dat het een lettertype geïnstalleerd moet zijn dat op de computer van de bezoeker van je site moet zijn. Rekening houdend met cross platform compatibility (d.w.z. dat het er op een Windows, Apple en Linux computer – plus ook alle diverse andere apparaten als smartphones – redelijk identiek uit blijft zien) blijft er nou eenmaal slechts een handjevol fonts over.

Workarounds voor web fonts

Gelukkig zijn er meerdere workarounds bedacht. Jarenlang maakten we de kopjes in Photoshop, in het font naar keuze. Bewaarden het als GIF (of PNG), plaatsten deze in de site en kwamen Google tegemoet door keurig een alt-tekst op te geven. Maar dit werkte natuurlijk enorm beperkend in wat grotere en CMS-driven sites waarbij de tekstschrijvers niet op de ‘plaatjesbakkers’ wilden hoeven wachten.

Een kleine revolutie vanwege SIFR

Nederlander Mark Wubben bedacht SIFR, een techniek waarbij met name kopjes goed in elk willekeurig font kon worden getoond. Dit gebeurt door een combinatie van Flash en JavaScript. Wordt nog steeds veel toegepast, maar het heeft zo zijn beperkingen. Met name op pagina’s met veel (tussen)kopjes duurt het wat langer voordat alle kopjes in het juiste lettertype worden getoond. Plus de eis om Flash te hebben wordt minder wenselijk aangezien bijvoorbeeld de iPhone en iPad dit niet ondersteunen.

Fonts zonder Flash? Cufón!

Momenteel is cufon een veel toegepaste techniek. Cufon gebruikt o.a. een combinatie van SVG en VML (geen nood, hoef je zelf niet te kennen, je browser weet er wel raad mee) wat resulteert in een soort van dynamisch gegenereerde plaatjes. Ondanks dat dit prima werkt, is en blijft het een techniek die primair enkel voor kopjes bedoeld is.

De grootste hobbel

De laatste trend op dit gebied heet @font-face. Eigenlijk helemaal niet nieuw, maar waarschijnlijk hot geworden juist vanwege de beperkingen van SIFR en Cufon. Via de CSS @font-face rule kan je praktisch elk willekeurig gewenst font in je website opnemen. Echter, de grootste hobbel is dit keer niet de techniek, maar het juridisch aspect. Op fonts rusten net als op software bepalingen wat wel en niet toegestaan is, omschreven in de EULA (End User Licence Agreement). En op dat vlak zijn ze nou net niet zo happig om dat vrij te geven, want het is erg lastig het font dan technisch te beschermen: Als het in de CSS aangeroepen mag worden is het doorgaans ook middels een deeplink in je browser aan te roepen en daarmee makkelijk te ‘jatten’. Terecht dat font designers, die uren/dagen/weken op hun creatie hebben zitten zwoegen hier niet blij mee zijn. Maar er is licht aan het eind van de tunnel …

De oplossing (for the time being)

De laatste ontwikkeling komt van een aantal gespecialiseerde dienstverleners die er toch in zijn geslaagd de @font-face oplossing te bieden in een constructie die ook de font agency’s beschermd. Typekit is daar eentje van. Hun oplossing omschrijven ze als: “Add a line of code to your pages and choose from hundreds of fonts. Simple, bulletproof, standards compliant, accessible, and totally legal.” Zelfs aan de kant van browser support zit het wel goed, alle voornaamste browsers worden keurig ondersteund. Het aantal te kiezen is weliswaar nog wat beperkt, maar dat zal vast een kwestie van tijd zijn. Mede doordat er ook alternatieven als Google Font Directory en FontSquirrel zijn.

Zolang het door u gewenste font nog niet op legale wijze op uw site gebruikt mag worden, is het raadzaam naar de alternatieven te kijken. Wij helpen u daar uiteraard bij. Of neem in geval van twijfel contact op met de partij die het copyright beheerd.

Start typing to search